LeRoy Grannis, tvorac surf mita:Zaronite u valove
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Galerija Žurnal

Zaronite u valove

Zaronite u valove

LeRoy “Granny” Grannis je fotograf koji je pratio isključivo surfersku scenu u Californiji šezdesetih i sedamdesetih godina.

leroy-grannis_59208965_copyRođen je 1917. godine na Hermosa Beach u Californiji, uz sami okean. Počeo je surfati već s 14 godina i bio je pripadnik prve generacije doseljenika koji su isprobali drevni havajski sport. Surfao je tokom čitavog perioda Velike depresije, a od daske ga je odvojio tek Drugi svjetski rat.

Nakon rata vratio se na Hermosa Beach, zaposlio se, oženio, dobio četvoro djece, i tek povremeno surfao. Doktor mu je ubrzo dijagnosticirao bolest uzrokovanu stresom i preporučio mu da pronađe nešto što će ga odmarati. Imao je 42 godine, više nije mogao redovno surfati, ali je mogao fotografirati. Nije se dvoumio šta će biti njegovi motivi, bilo je dovoljno da siđe na plažu i škljocne.

Država Californija morala bi odlikovati Le Roya. Zahvaljujući njemu, stvoren je mit o zemlji vječnog sunca, ogromnih valova i još većih mogućnosti.

Sigurni smo da će vas fotografije LeRoy “Granny” Grannisa bar privremeno rashladiti. Zaronite u valove.

{AG thumbWidth="60" thumbHeight="45" thumbAutoSize="none" arrange="priority" backgroundColor="dcdcdc" foregroundColor="808080" highliteColor="fea804" frame_width="580" frame_height="388" newImageTag="0" newImageTag_days="7" paginUse="0" paginImagesPerGallery="10" albumUse="0" showSignature="1" plainTextCaptions="1" template="galleryView3.0" popupEngine="slimbox"}leroy{/AG}

(zurnal.info)