UDRUŽENI KADROVI UJEDINJENE SRPSKE:Zašto banjalučka policija krije identitet falsifikatora PCR testova?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

UDRUŽENI KADROVI UJEDINJENE SRPSKE: Zašto banjalučka policija krije identitet falsifikatora PCR testova?

Ulovljeni falsifikator PCR testova Željko Đurić je član Gradskog odbora Ujedinjene Srpske. Baš kao i banjalučka policija, o svemu šute njegove stranačke kolege, direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković i predjsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić

Zašto banjalučka policija krije identitet falsifikatora PCR testova?
FOTO: zurnal.info

 

Nedavno je u medijima osvanula vijest da su policijski službenici Policijske uprave Banjaluka 2. februara, u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije Hrvatske, uhapsili lice inicijala Ž. Đ. iz Banjaluke, zbog osnova sumnje da je falsifikovao PCR testove na korona virus. Još je navedeno da je Ž.Đ. počinilo krivično djelo "falsifikovanje isprave" u vezi sa produženim krivičnim djelom iz člana 57, stav 1. Krivičnog zakonika RS.

Iz PU Banjaluka tada je saopšteno da su pretresom kuće i ostalih prostorija koje koristi osumnjičeni, pronađeni i oduzeti: logo pečat Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Službe za mikrobiologiju, laptop na kojem su izrađivani PCR testovi, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela. Od 2. februara više niko nije pomenuo falsifikatora PCR testova Ž.Đ. Čak i mediji u Republici Srpskoj, koji crnim hronikama pune svoje portale, o ovom slučaju, osim policijskog saopštenja, nisu napisali ni riječi. Zašto?

Falsifikator Ž.Đ. je, prema provjerenim informacijama Žurnala, Željko Đurić, vlasnik turističke agencije “Sanitravel” i član Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Banjaluka.

 

Biće da se Đurić upustio u prodaju falsifikovanih PCR testova, podstaknut činjenicom da je na početku pandemije korona virusa jedna druga banjalučka turistička agencija, “Travel for fun”, čiji je direktor Saša Marković, izvršila spornu nabavku medicinske zaštitne opreme.

Institut za javno Zdravstvo Republike Srpske potpisao je 10. aprila okvirni ugovor sa tom turističkom agencijom o nabavci medicinske zaštitne opreme u vrijednosti od 2.794.545 KM. Institut za javno zdravstvo RS je ugovor zaključio pregovaračkim postupkom, bez objavljivanja obavještenja o nabavci, a kao jedini ponuđač naveden je “Travel for fun”. Ugovor je potpisao direktor Instituta Branislav Zeljković, kadar Ujedinjene Srpske, na čijem čelu je Nenad Stevandić.

I dok je Tužilaštvo BiH, sasvim opravdano, podiglo optužnice u vezi sa aferom “Respiratori” u Federaciji BiH, o ovom slučaju, kao i o ostalim spornim javnim nabavkama u Republici Srpskoj za vrijeme vanrednog stanja proglašenog na početku pandemije, ne oglašava se nijedna pravosudna institucija, iako su protiv odgovornih, medju ostalima i protiv Zeljkovića, podnesene krivične prijave. Nije to učinila policija RS, već  Transparency international BiH .

Ulovljeni falsifikator PCR testova Željko Đurić je član Gradskog odbora Ujedinjene Srpske, a direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković je visoki funkcioner te stranke. To nužno ne ukazuje da je Zeljković znao za kriminalno djelo svog stranačkog kolege, ali je indikativno da se on, kao direktor Instituta za javno zdravstvo, nije oglasio da osudi krivični akt Đurića, koji nije samo falsifikovanje dokumenta jedne javne institucije, već i krivično djelo koje može da ugrozi zdravlje ljudi.

 

Branislav Zeljković

Nije se oglasio ni predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, koji je i član Republičkog kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. U najmanju ruku, Stevandić je Đurića trebao isključiti istog momenta kada se saznalo da falsifikuje PCR testove. Međutim, očigledno je da se cijeli slučaj pokušao gurnuti ispod tepiha. Ni policija ni mediji nisu otkrili identitet falsifikatora, što izaziva opravdanu sumnju da se ova afera pokušava zataškati.

Iz policijskih izvora Žurnalu je potvrđeno da Đurić nakon hapšenja nije zadržan u pritvoru, već je pušten na slobodu. Nije isključeno da i dalje, sve sa logom Instituta za javno zdravstvo RS “štanca” krivotvorene PCR testove. 

Iz banjalučkog Okružnog tužilaštva Žurnalu je odgovoreno da je policiji naloženo da sprovedu istragu i nakon toga dostave izvještaj Tužilaštvu.

“Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka od strane policijskih službenika PU Banjaluka obaviješten je u vezi sa navedenim iz vašeg upita, te je naložio  policijskim službenicima da preduzmu potrebne istražne radnje i mjere, a nakon toga dostave izvještaj ovom Tužilaštvu”, navodi se u odgovoru iz OJT Banjaluka.

Policijska istraga, potvrdilo se to bezbroj puta, može trajati jako dugo, ako tako bude naređeno iz određenih političkih krugova. Možda bude potrajala i duže od pandemije korona virusa. Ostaju, pak, činjenice da su ljudi na čelu dvije turističke agencije počinili krivična djela i da su i  Đurić i Marković, na ovaj ili onaj način, povezani sa direktorom Instituta za javno zdravstvo RS Branislavom Zeljkovićem. Vrijeme je da Zeljković progovori i, ako nema nikakve veze sa kriminalnim radnjama, ogradi se i od Markovića i od stranačkog kolege Đurića. Bude li i dalje šutio o ova dva slučaja, mnogo će reći o svojim postupcima.

(zurnal.info)