Poslovne "tajne" javnih preduzeća:Zašto Elektroprivreda krije nezasluženo ogromne plate svojih uposlenika

Istražujemo

Zašto Elektroprivreda krije nezasluženo ogromne plate svojih uposlenika

Zašto Elektroprivreda krije nezasluženo ogromne plate svojih uposlenika

Plate u Elektroprivredi BiH su, po svemu sudeći, strogo čuvana tajna. Jer uprava je u svim mogućim aktima pronašla razloge da ne kažu koliko zarađuju njihovi članovi, pomoćnici direktora, savjetnici... Kažu da samo poštuju slovo Zakona o radu po kojem su pojedinačne plate tajna, ali kažu i to da su im primanja zakonom dozvoljena, naravno, maksimalna propisana. Možda jedan od razloga tajnovitosti leži i u činjenici da je prosječna plata u Elektroprivredi 1.600 KM. I prosječnom matematičaru je dovoljno za računicu. A zna se i da taj prosjek „miruje“ godinama, čak i kad posluju negativno. Tako su i 2010. godine poslovali s gubitkom od 14,5 miliona KM, ali su 1,7 miliona potrošili na stimulativni dio plate!?

Šta krije menadžerski ugovor Elvedina Grabovice?

Nije tajna da ni spremačica u u Elektroprivredi nema platu nižu od 850 KM, a samo za topli obrok uposlenici mjesečno dobiju oko 330 KM ( 15 KM po danu). Sve bi to bilo prihvatljivo ukoliko se posluje pozitivno. Međutim, u posljednjem izvještaju Ureda za reviziju Federacije BiH za 2010. godinu, analizirajući 14. 442. 399 KM gubitka Elektroprivrede, revizori konstatuju i da je neracionalna potrošnja jedan od razloga za "minus" na računima kompanije.

" Navodimo primjer: za stimulativni dio plaće zaposlenika isplaćeno je 1.750.000 KM, što je suprotno Pravilniku o radu, kojim je predviđeno da se stimulativni dio plaće utvrđuje Planom poslovanja na osnovu rezultata poslovanja Društva. Rezultati poslovanja Društva su negativni", navedeno je u revizorskom izvještaju.

grabovica_copyIz Elektroprivrede gubitke nerijetko znaju pravdati  niskom cijenom električne energije, ali revizori su u analizi gubitaka, pored cijene struje naveli i podatak da su u Elektroprivredi za 30 posto povećali cijenu satnice rada.

Međutim, kad pitate u upravi kolike su im plate, dobit ćete tek podugačak spisak zakonskih i drugih akata po kojima ne moraju odgovoriti na to pitanje. Kad pitate ponovo, računajući na to da ako se drže slova zakona onda nemaju šta da taje, odgovor je opet isti.

Portparol Elektroprivrede, Midheta Kurspahić, prosljeđuje Rješenje o djelomičnom pristupu informacijama. Dobili smo, dakle, tek podatak o visini toplog obroka i podatak da se plate članovima uprave kreću u okvirima Zakona o platama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja institucija u FBiH i javnim preduzećima u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

A znamo da po tom Zakonu, plata Elvedina Grabovice može da iznosi najviše u visini pet prosječnih plata isplaćenih u Federaciji tokom posljednja tri mjeseca. Uz minuli rad i topli obrok, Grabovica mjesečno zaradi oko  5.000 KM. Ali, da ne bude zabune, riječ je samo o osnovnoj plati. Istim Zakonom nisu precizirane druge privilegije koje menadžer javne kompanije ima. To je već sadržaj brojnih drugih, internih akata. Međutim, posebno je sadržaj menadžerskog ugovora  službena tajna, pa o „novčanim bonusima“ Grabovice u Elektroprivredi, možemo tek nagađati.

Šta mu je konkretno ugovorom obećano: dodatni novčani ili dionički bonus? Procenat od dobiti ako kompanija pozitivno posluje, izdašna naknada u slučaju "naprasne" smjene, životno osiguranje?

Kako god, samo su ukupna „osnovna“ mjesečna primanja Elvedina Grabovice navodno dvostruko viša od osnovne plate koja mu je zakonima zagarantovana. Treba li uopće nabrajati ostale „sitne privilegije“: službeni automobil na raspolaganju 24 sata, mobitel i pravo na 100 KM razgovora mjesečno. Naravno, plaćeni su mu i dodatni impulsi potrošeni na službene razgovore s inostranstvom. Grabovica ima pravo na biznis karticu, a u Elektroprivredi na godišnjem nivou, članovi uprave, odnosno pojedini rukovodioci koji imaju pravo na reprezentaciju, ukupno mogu potrošiti oko 300.000 KM. Ima Grabovica vjerovatno još mnogo drugih novčanih ali i nematerijalnih privilegija, međutim, ima u Federaciji i sve moguće propise po kojima javnost o tome ne treba da zna.

NIJE LOŠE NI POMOĆNICIMA, SAVJETNICIMA, ŠEFOVIMA...

Najniža plata u Elektroprivredi iznosi 850 KM

Plata izvršnim direktorima u Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, isplaćuje se u maksimalnim iznosima do 4,5 prosječnih plata u Federaciji (oko 4.000 KM).  Osim prava koja imaju svi uposlenici (sa 31. 12. 2010. zaposleno 5.028 ljudi) ; topli obrok ( 15 KM po danu) , naknadu za prevoz, te regres (1.200 KM), i izvršni direktori te direktori pojedinih odjela imaju pravo i na 100 KM troška službenog mobitela, te službeno vozilo i plaćenih do 800 kilometara pređenih tokom mjeseca.

Pomoćnici direktora i savjetnici, navodno, imaju mnogo niže plate, ali su u rangu bolje plaćenih rukovodećih državnih službenika u BiH.

Predsjednik Nadzornog odbora (NO) prima mjesečnu naknadu u visini dvije prosječne plate u Federaciji ( oko 1.900 KM), a članovima NO slijedi naknada u iznosu 70 posto od naknade predsjednika.

Predsjednik Odbora za reviziju za svoj angažman mjesečno dobije  jednu prosječnu platu u Federaciji, a članovi Odbora po 80 posto od naknade predsjednika.

(zurnal.info)