Afera Komgrap:Zašto je Matijašević napisao Dodiku - Ako neko dirne moju porodicu, odgovornim smatram Slobodana Stankovića!

Istražujemo

Zašto je Matijašević napisao Dodiku - Ako neko dirne moju porodicu, odgovornim smatram Slobodana Stankovića!

Uz to, Darko Matijašević je Dodiku uputio i pismo u kojem optužuje Stankovića da nanosi “opštedruštvenu štetu"

Zašto je Matijašević napisao Dodiku - Ako neko dirne moju porodicu, odgovornim smatram Slobodana Stankovića!
Matijašević i Stanković; FOTO: NoviReporter/zurnal.info, arhiv

Darko Matijašević, predsjednik Nadzornog odbora srbijanske firme „Komgrap“ i bivši ministar unutrašnjih poolova Republike Srpske, nedavno je putem medija poručio predsjedniku RS Miloradu Dodiku:

Ako neko dirne moju porodicu u Banjaluci, odgovornim smatram Slobodana Stankovića!

Uz to, Matijašević je Dodiku uputio i pismo u kojem od njega traži da institucionalno reaguje, jer smatra da Slobodan Stanković, većinski vlasnik Komgrapa, svojim odnosom prema toj kompaniji nanosi “opštedruštvenu štetu”.

Njegov (Stankovićev) način poslovanja u Srbiji u suprotnosti je i sa zakonima Srbije, a ako se misli ulagati u Srbiju, onda je to ekstremno loš primjer”, naveo je Matijašević u pismu.

KAKO JE PUKLA TIKVA

Sve ovo otvara mnogo pitanja. Recimo:

Otkuda bivši ministar policije RS na čelu jedne firme u Srbiji, čiji je većinski vlasnik najpoznatiji tajkun iz RS Slobodan Stanković?

Kada je “pukla tikva” između Stankovića i Matijaševića?

Zašto Matijašević poruke Stankoviću šalje putem Dodika?

Krenimo redom.

Darko Matijašević, bivši ministar policije RS, za čijeg je mandata u Hag dobrovoljno otpremljeno najviše optuženih za ratne zločine iz ovog entiteta, krajem 2006. godine (Milorad Dodik te godine postaje premijer) nalazi zaposlenje u firmi “Integral Inženjering” Slobodana Stankovića.

Izvori Žurnala tvrde da je Matijašević učinio sve da dobije posao u ovoj Stankovićevoj firmi, u kojoj postaje jedan od direktora. Stanković ga, tvrde dalje naši izvori, nagrađuje odličnom platom od par hiljada maraka i kupuje mu džip “nisan”, vrijedan cca 100. 000 KM.

Stanković 2009. godine kupuje firmu “Komgrap” i kao svog povjerenika u Beograd šalje Matijaševića, ne samo zato što je u to vrijeme imao ogromno povjerenje u njega, već i zato što je Matijašević imao odlične veze sa bivšim načelnikom srbijanske BIA Radetom Bulatovićem.

Matijašević u Beogradu veoma efikasno i uspješno rješava brojna imovinsko-pravna pitanja “Komgrapa” (uglavnom vrijednih nekretnina), prije svega zahvaljujući upravo Radetu Bulatoviću, koji je i sam jedno vrijeme bio u upravljačkim strukturama ove kompanije.     

Najveću vrijednost “Komgrapa”, zbog čega ga je Stanković i kupio, čine mnogobrojne nekretnine u strogom centru Beograda, poput poslovne zgrade na Terazijama, površine 4 243 kvadrata, petospratnice u Kosovskoj ulici kod Skupštine Srbije od 1 260 kvadrata, zgrade od 1 596 kvadrata na Sjevernom bulevaru.

Osim toga, u Železniku “Komgrap” ima 22 hektara zemljišta, zatim 14 hiljada kvadrata poslovnog prostora u Kijevu, 20 hiljada kvadrata u Makišu, deset hiljada kvadrata u Obrenovcu, hotel u Soko Banji...

Stanković i Matijašević su godinama bili najbliži saradnici, a onda, kao grom iz vedra neba, stiže vijest da je “pukla tikva” i da se dvojac nepovratno razišao.

Prva verzija kaže da su Stanković i Matijašević u sukob došli prije tri godine, kada se potonji udružio sa nekoliko direktora u “Komgrapu” i počeo da radi protiv Stankovića.

Prema drugoj verziji, taj navodni sukob od prije tri godine bio je fingiran, a Stanković i Matijašević su u međuvremenu nerijetko viđani zajedno u nekim beogradskim restoranima.

Naš izvor navodi da je do pucanja veze između njih dvojice došlo prije par mjeseci, kada je postalo jasno da će se istražni organi u Srbiji baviti spornom privatizacijom “Komgrapa”. Matijašević je procijenio da zvanični Beograd više nije blagonaklon prema Miloradu Dodiku, koji se opet smatra glavnim zaštitnikom Slobodana Stankovića, i da Stanković/Dodik nikako ne mogu izaći kao pobjednici iz duela sa novim vlastima u Srbiji.

Osim toga, Matijašević je godinama bio čelni čovjek “Komgrapa” i upoznat je sa svim tajnama poslovanja ove kompanije. Sada, kada se digla prašina oko privatizacije firme, a radnici krenuli u štrajk, tražeći raskidanje svih veza “Komgrapa” sa laktaškim tajkunom, Matijašević se želi ponuditi vlastima u Srbiji kao značajan svjedok protiv Stankovića.

Uz to, kao iskusan obavještajac, Matijašević šaljući porukeStankoviću posredstvom Dodika, želi da zaštiti svoju porodicu u Banjaluci. Matijašević, zapravo, štiti posao svoje supruge, zaposlene u Ministarstvu finansija RS. Ako ona kojim slučajem dobije otkaz, svima će biti jasno da je to osveta zato što je on otkazao dugogodišnju lojalnost, ne samo Stankoviću, već i Dodiku.

KAKO JE PLJAČKAN KOMGRAP

Slobodan Stanković izgubio je prvu rundu sa Matijaševićem. Privredni sud u Beogradu donio je privremenu mjeru kojom se “Integral Inženjeringu” zabranjuje raspolaganje akcijama “Komgrapa”. Ovakvoj odluci suda prethodio je višednevni štrajk radnika „Komgrapa“, koji zahtijevaju od državnih organa Srbije da zaštite imovinu ove kompanije i prava radnika, tvrdeći da ih je na najgori mogući način uzurpirao većinski vlasnik Slobodan Stanković.

Sindikalna organizacija zaposlenih u „Komgrapu“ najavila je da će Specijalnom tužilaštvu Srbije za organizovani kriminal uputiti dopunu krivične prijave protiv Slobodana Stankovića.

Takođe je najavljena i dopuna tužbe pred Privrednim sudom u Beogradu, kako kompanija „Komgrap“ ne bi prestala da postoji, a njeni radnici se našli na ulici, kao što se to dogodilo pojedinim preduzećima u sastavu NIBENS grupe. I NIBENS grupa je, prema navodima Sindikata, poslovala sa Stankovićevim „Integral inženjeringom“.

Sindikat „Komgrapa“ utvrdio je da Agencija za privatizaciju Srbije vodi sudski postupak protiv „Integral inženjeringa“ d.o.o. Laktaši i pojedinih preduzeća u sastavu NIBENS grupe, vlasnika Mila Đuraškovića.

Đurašković je zajedno sa Miroslavom Miškovićem i njegovim sinom Markom nedavno optužen za teške malverzacije, kojima je Srbiji nanesena šteta od nekoliko miliona evra, tokom privatizacije tamošnjih putarskih preduzeća.

Sindikat „Komgrapa“ u tužbi tvrdi da Stanković ne želi „ni evra da uloži u ovu kompaniju, njen opstanak i razvoj, već ga zanimaju samo atraktivne nepokretnosti firme u Beogradu, u Kosovskoj 17 i Terazijama 4“.

Sindikat dalje navodi da je Stanković, odmah po privatizaciji „Komgrapa“ na račun te firme uplatio 3 miliona evra „po ugovorima o zajmu“, i da je, nakon što je dobio potvrdu da je privatizovao tu firmu 27.01.2009., zatražio da mu se pozajmljena tri miliona vrate.

„Pozajmica biva vraćena prodajom Integral inženjeringu d.o.o. Beograd (firma kćerka Integrala iz Laktaša, op.aut.) pripadajućih dijelova poslovne zgrade u Kosovskoj 17 u Beogradu, upisanih u list nepokretnosti 215 KO Stari Grad. Pripadajući delovi zgrade ukupne površine od 1207,49 m2, prodati su po tržišnoj vrednosti od 3.200.990 evra“, navodi se u tužbi.  

Svoju beogradsku firmu „Integral“ Stanković je prepisao svojim kćerima, navode radnici.

U tužbi se još navodi da Stanković ne daje nijedan posao „Komgrapu“, iako ih je, prema saznanjima Sindikadata „bilo jako mnogo i jako vrednih“.

Sindikat konstatuje da Stanković želi da što više obezvrijedi „Komgrap“, zbog čega je posle privatizacije odustao od daljeg konsolidovanja firme. Radnici su zatražili od Nikole Selakovića, ministra pravde Srbije, da posreduje kako bi se sudski postupci protiv Stankovića ubrzali. O cijelom ovom slučaju radnici su obavijestili i Tomislava Nikolića, predsjednika Srbije i premijera Ivicu Dačića. Krivičnu prijavu protiv Stankovića podnio je i predsjednik NO „Komgrapa“ Darko Matijašević.

(zurnal.info)