Vlada Federacije gubi milione na sudu u Strazburu:Zašto se krije identitet korisnika 14 spornih stanova

Istražujemo

Zašto se krije identitet korisnika 14 spornih stanova

Zašto se krije identitet korisnika 14 spornih stanova

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine budžetskim novcem štiti funkcionere koji uživaju u vojnim stanovima i ne može dokazati da su stanovi dodijeljeni onima koji su to najviše trebali. Zbog toga Federacija gubi slučajeve a s njima i milione maraka u Strazburu, potvrdila je prošlogodišnja presuda u slučaju Đokić ali i stavovi koje Vlada iznosi u posljednjih nekoliko dana.

Rješavanje problema vojnih stanova u Federaciji je mukotrpan, skup i dugotrajan proces čiji se kraj ne nazire ni nakon presude Evropskog suda za ljudska prava i 14 novih “svježih” slučajeva o kojima se Vlada Federacije mora izjasniti. Federacije je već isplatila 60.000 eura za stan oficira bivše JNA Branimira Đokića i još 5.000 eura odštete zbog povrede prava, Sud u Strazburu aktuelizirao je još 14 slučajeva u procesu “Aleksić i 13 drugih”. O ovom konkretnom slučaju, kakvih je na sudu u Strazburu trenutno oko 500, Vlada Federacije trebala bi se izjasniti na sjednici u četvrtak.

Spiska nema

Nezvanično se već razmatra mogućnost da se u pet slučajeva napravi vansudska nagodba a da se ostali “prepuste” na sudsko rješavanje ili da se stanovi vrate prijeratnim vlasnicima. To bi značilo da iz svojih sadašnjih stanova moraju izaći zaslužni borci, koji će dobiti zamjenske stanove. S obzirom da Vlada Federacije još uvijek krije spisak korisnika 14 spornih stanova, sa pravom se vjeruje da će bivši vlasnici stanova u kojima su sada funkcioneri i političari dobiti svoj novac, a “obični” borci zamjenske stanove.

4FB1329E-078F-4E5A-AEA9-D4EA87A2EC46_mw800_s

Upravo je skrivanje spiska korisnika bila najveća greška odbrane na sudu u Strazburu. Monika Mijić, zastupnica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Europskim sudom za ljudska prava, za Žurnal kaže da je ovaj spisak možda mogao utjecati na konačnu presudu.
- U tijeku predmeta Đokić, problem je bio nedostatak dokaza kome su dodijeljeni stanovi. Da smo dobili dokumentaciju da su ljudima stvarno potrebni stanovi, to bi na sudu bilo dokazivanje da se radilo o zadovoljenju pravde – kaže Mijić.

Ona je od Službe za zajedničke poslove Federacije dobila tek procentualne podatke o korisnicima ali ne i njihova imena i osnov za dobijanje stana. Taj je spisak, u slučaju da su stanovi zaista dodijeljeni onim borcima kojima je to bilo najpotrebnije, mogao koristiti odbrani da dokaže kako je država imala prioritet da zbrine svoje borce, prije nego vrati stan njegovom stvarnom vlasniku.
- Spisak je možda mogao utjecati na presudu mada niko ne može tvrditi da bi bilo drugačije – objašnjava Mijić.

Novih 500 slučajeva

U slučaju Đokić Sud je utvrdio da je ovom oficiru bivše JNA onemogućen povrat stana “samo zato što je ostao u JNA”, iako nema indicija da je on sudjelovao u ratu ili ratnim zločinima. Mijić objašnjava da je ovo bitan dio jer “nelojalnost državi opravdava nepovrat stana jer je Federacija u stambenom deficitu za boračke kategorije”. Đokić također nije imao vlastiti stan u Srbiji, što mu je dodatno pomoglo da dobije novac za svoj stan u Sarajevu. Ovaj je slučaj ujedno postao presedan pa će Sud u Strazuburu sve naredne presude donositi na osnovu ove. To bi za Federaciju moglo značiti isplatu nekoliko stotina hiljada eura za stanove i na desetine hiljada eura kazni zbog takozvane povrede prava, ukoliko se slučajevi ne riješe van suda.
- Najbitnije je da Vlada Federacije što prije provede akcioni plan da bismo izbjegli dalje tužbe i troškove te dokazali da poštujemo odluke suda – objašnjava Mijić

Romi-spomen-ploca-008

U novim će slučajevima, kao i do sada, spisak korisnika stanova igrati važnu ulogu. Na sudu u Strazuburu protiv BiH se trenutno vodi oko 500 slučajeva vezanih za vojne stanove. Oni će prvo morati dokazati da su otkupili stan prije rata, da nisu učestvovali u ratu ili ratnim zločinima u BiH te da u Srbiji danas nemaju vlastiti stan. Sa druge strane, Federacija će morati sudu objasniti koga i na osnovu čega je smjestila u stanove oficira bivše JNA. To je jedino moguće uraditi spiskom sadašnjih korisnika stanova. Sanela Jakubović, predsjednica vladine radne grupe za vojne stanove, potvrdila je za Žurnal da je spisak već napravljen i proslijeđen Vladi. 

Žurnal saznaje da će se Vlada baviti novim uputstvima o dodjeli stanova. Objavljivanje spiska još uvijek se neće razmatrati. Na spisku korisnika jednog od 14 stanova koje hitno treba riješiti, nezvanično, nalazi se i Nedžad Ajnadžić, bivši general Armije BiH i današnji ministar za boračka pitanja u Kantonu Sarajevo. Vlada Federacije hitno bi trebala odlučiti da li će ovom članu SDA “otkupiti” stan ili će mu dodijeliti novi na korištenje.

(zurnal.info)