Čekajući optužnice za sarajevske fakultete:Zašto Tužilaštvo ignoriše dokazane slučajeve korupcije

Istražujemo

Zašto Tužilaštvo ignoriše dokazane slučajeve korupcije

Zašto Tužilaštvo ignoriše dokazane slučajeve korupcije

Nakon više od pola godine, redakcija Žurnala je odlučila da još jednom pokrene pitanje o slučajevima krivičnih predmeta koji se vode pred Kantonalnim tužilaštvom, a koji se odnose na: Stomatološki, Medicinski i Fakultet političkih nauka. Podsećamo, u dosadašnjim tekstovima (septembar 2011.) naveli smo da su infomacije na osnovu kojih su i pokrenuti postupci dostavljeni još 2009. godine. Tačnije, za Stomatološki fakultet Tužilaštvo je od nadležnog inspektora za visoko obrazovanje informacije primilo 14.07.2009., za Medicinski 05.11.2009. i za Fakultet političkih nauka 12.10.2010. godine. Od tada, predmeti se nalaze u predistražnoj radnji.

Zaista se ništa nije promenilo
 

Nije ništa novo ako i ovog puta kažemo da je Tužilaštvo neefikasno, ali ćemo svakako još jednom skrenuti pažnju na to.

- Krivični predmeti vezani za eventualne nezakonitosti počinjene u okviru Stomatološkog, Medicinskog i Fakulteta političkih nauka u Sarajevu još uvijek se nalaze u predistražnoj fazi, stoji u zvaničnom odgovoru koji smo dobili od Tužilaštva.

S druge strane, nadležni inspektor koji je vršio istraživanja na pomenutim fakultetima, tvrdi da u dokumentima koji su prosleđeni Tužilaštvu, u pojedinim segmentima stoji evidentirano priznanje o kršenju zakonskih i podzakonskih propisa od strane odgovornih lica visokoškolskih ustanova.

Ova priznanja nisu bila dovoljna da se okončaju predistražne radnje i podigne optužnica protiv odgovornih lica, jer kako kažu u Tužilaštvu, za podizanje optužnice je potreban viši stupanj sumnje.

Iskrena zabrinutost

fpn22U razgovoru sa Sifetom Kukuruzom, nadležnim inspektorom za visoko obrazovanje, nismo mogli da dobijemo više detalja o ovim slučajevima, jer kako je i prošli put kazao, njegov posao je završen, a sve ostalo je na Tužilaštvu.

Ipak, zabrinut je zbog trenutnog stanja u kome se nalaze ovi predmeti, jer je, tvrdi, njegov posao odrađen kvalitetno.

- Želimo da iskažemo zabrinutost imajući u vidu činjenicu da su svi dostavljeni materijali kvalitetno odrađeni, poseduju dovoljno stručnih obrazloženja, a svi navodi i iznesene tvrdnje su potkrepljeni materijalnim dokazima – kazao je Kukuruz.

 

Zašto Tužilaštvo ne želi da sarađuje

Tužilaštvo ima takvu zakonsku mogućnost i poziciju da od svakog i uvek (bez obzira da li se radi o pravnoj ili fizičkoj osobi) zatraži dostavu dodatnih objašnjenja, a po potrebi i naloži saradnju. Saradnju sa Tužilaštvom ne može odbiti apsolutno niko.

Bez obzira na ovu mogućnost, Tužilaštvo nikada nije zatražilo dodatne informacije u vezi sa dostavljenim materijalima. Čak, nije bilo ni povratnih informacija o samom toku postupaka, jer prema Zakonu o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, Tužilštvo nije u obavezi da dostavi povratne informacije podnosiocu prijave.

Inspektorat je za saradnju otvoren, šta više to je njegova zakonska obaveza na koju ne može da se ogluši. Dakle, da li će na ovim ili nekim budućim slučajevima Inspektorat i Tužilaštvo sarađivati, isključivo zavisi od Tužilaštva.

- Ukoliko postoji nesporno opredeljenje Tužilaštva za saradnju sa nadležnim inspekcijskim organima, realizacija iste može isključivo zavisiti od samog Tužilaštva koje jedino može snositi odgovornost ukoliko takva saradnja ne postoji – stoji u odgovoru nadležnog inspektorata.

- U ovom trenutku nije moguće predvidjeti konačan ishod navedenih postupaka u smislu eventualnog podizanja optužnice, kažu u Tužilaštvu. 

Svaka dalja promena u ovim predmetima isključivo zavisi od rada nadležnih tužioca. U njihov rad se ne može mešati niko, jer bi se to smatralo ugrožavanjem i pritiskom na ovu instituciju.

Da li ipak neko može nešto da pokrene

Jedina institucija u BiH koja bi eventualno mogla da uputi sugestiju na rad Tužilaštva je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

Na zvaničnu adresu ove institucije uputili smo upit i zatražili komentar o trenutnom stanju u kome se nalaze predmeti. Nakon sedam dana dobili smo odgovor: Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH nije u mogućnosti dostaviti Vam traženi komentar. Molimo Vas da se za sve informacije obratite Kantonalnom tužilaštvu KS.

U telefonskom razgovoru gde smo tražili dodatno objašnjenje, rečeno nam je da VSTV nema takav mandat te da ne može davati komentare.stomatologija

Komentar od ove institucije nismo zatražili slučajno. Nadležnosti koje ima VSTV, otvorilo nam je takvu mogućnost - utvrđuje kriterije za ocjenjivanje rada sudija i tužilaca; Utvrđuje kriterije za rad sudova i tužilaštava i pokreće istrage koje se odnose na postupanje u oblasti uprave ili finansija.

Na osnovu sveobuhvatnih zakonskih mogućnosti, ili barem na osnovu ove dve nadležnosti koje ima, mi smo mogli dobiti komentar od VSTV-a.


Da li će reagovati

U svakom slučaju, VSTV je sada informisano o činjenicama koji se odnose na predmete tri sarajevska fakulteta. Da li će reagovati i postupiti u skladu sa svojim nadležnostima, saznaćemo, jer će redakcija Žurnala i dalje pratiti ove predmete.

Da li će, u međuvremenu, ured nadležnog tužioca u okviru VSTV-a reagovati, jer je njegova dužnost, između ostalih da reaguje na pritužbe.
Ured nadležnog tužioca inače postupa po pritužbama ili po službenoj dužnosti, a može uzeti u razmatranje eventualne povrede dužnosti na osnovu novinskog članka, ili na osnovu informacija prikupljenih tokom istrage.

(zurnal.info)