Nakon serije tekstova „Žurnala“ o krađama i pronevjerama:Zatvoren autodrom u Zalužanima

Istražujemo

Zatvoren autodrom u Zalužanima

Zatvoren autodrom u Zalužanima

Inspekcijski organi opštine Laktaši do daljnjeg su zatvorili auto-moto stazu u Zalužanima kraj Banjaluke, nakon uvida u stanje na stazi. Teško je procijeniti da li je to kraj jedne i novi početak druge agonije koja vlada na stazi u Zalužanima.

NIKOG NE ZANIMA

Prije devet mjeseci „Žurnal“ je počeo seriju tekstova o bezvlašću i totalnom odsustvu bilo kakve kontrole zakonskih organa na banjalučkoj auto-moto stazi Zalužani. Upozoravali smo, kontaktirajući prije svega nadležne u Ministarstvu sporta Republike Srpske, da banjalučkim autodromom bez ikakvog osnova upravlja nekolicina lica, a da je staza pretvorena u privatnu prćiju. Odgovor koji smo od ministarstva dobili u aprilu ove godine jasno je ukazivao da u resornom ministarstvu ili nemaju pojma šta se na stazi dešava ili da ih jednostavno nije briga.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta nema nadležnost po ovom pitanju, i nije upoznato sa zloupotrebama korištenja staze, ali isto tako je raspoloženo za svaki vid rješavanja ovog problema, stoji u odgovoru ministarstva „Žurnalu“.

Staza u Banjaluci budžetskim sredstvima Ministarstva sporta, grada Banjaluka i opštine Laktaši renovirana je 2008. godine. Gotovo pola miliona maraka uloženo je u presvlačenje 1,4 kilometra asfalta, nove tribine, prateće objekte, elektro i vodo instalaciju; ukratko u sve što je bilo neophodno za dovođenje staze u više nego pristojno stanje. Ali, umjesto da staza u novom ruhu bude apsolutno konkurentna stazama u regionu, počinje njena propast. Gotovo pola miliona maraka, ispostaviće se nekoliko godina kasnije, bačeno je niz vjetar.

Po završetku prve sezone nakon renoviranja staze, raspada se AMD-AMK (automoto društvo - automoto klub) koje je imalo pravo raspolaganja stazom. Na čelo podIjeljenog banjalučkog auto-moto sporta pod sumnjivim okolnostima dolazi Tanasije Kuvalja i zajedno sa nekolicinom saradnika, a uz prećutno odobravanje tadašnjeg ministra sporta Proke Dragosavljevića, defacto preuzima upravljanje i vlasništvo nad stazom.

Automoto klubovi u Republici Srpskoj koji su tada osporavali Kuvaljino vođenje automoto sporta uzalud su nadležne institucije upozoravali da ne postoji ni jedan zakonski osnov po kojem će staza biti u rukama samo nekolicine ljudi.

PROŠIRENA ISTRAGA

„Nezainteresovanost“ nadležnih organa Tanasije Kuvalja i njegov najbliži saradnik Brane Subotić obilato koriste i stazom nekoliko godina upravljaju kao privatnim vlasništvom. Nakon njihovog preuzimanja staze i objekata prestaje se sa vođenjem evidencija o korištenju i prihodima banjalučkog autodroma.

Izvori „Žurnala“ tvrdili su u više navrata da su treninzi na stazi naplaćivani na crno bez ikakvih računa (20 maraka domaćim, a 40 inostranim vozačima), da je gotovo sva oprema nestala, te da je staza dovedena u lošije stanje nego pred skupocjenu rekonstrukciju. Prema nezvaničnim procjenama prihodi staze u Zalužanima na godišnjem nivou, samo od treninga, sve ove godine kretali su se oko deset hiljada maraka. Taj novac je očigledno završio u privatnim džepovima pojedinaca.

„Žurnal“ je pisao i da je staza pretvorena u ilegalno odlagalište otpada, uglavnom građevinskog, jer je na stazu dovezeno nekoliko stotina kamiona otpada. Saznajemo, inspekcija u Laktašima je potvrdila da je staza korištena i kao odlagalište otpada, ali i da je staza ugrožena prelaskom vozila, pa i kamiona preko nje.

„Žurnal“, takođe, saznaje da bi istraga u slučaju Zalužani trebalo da bude proširena na poslovanje staze u posljednjih nekoliko godina. Za sada je neizvjesno koliko dugo će staza ostati „zapečaćena“. Neizvjesna je i sudbina trka koje su najavljene u narednim mjesecima.

(zurnal.info)