PRVOSTEPENA PRESUDA OPĆINSKOG SUDA:Zatvorske kazne za bivšeg direktora i uposlenicu Medicinske škole u Zenici

Istražujemo

PRVOSTEPENA PRESUDA OPĆINSKOG SUDA: Zatvorske kazne za bivšeg direktora i uposlenicu Medicinske škole u Zenici

Hamdija Čabaravdić i Maksida Hadrović osuđeni su za zloupotrebu položaja i krivotvorenje dokumenata. Čabaravdiću izrečena je i mjera sigurnosti zabrane obavljanja poslova rukovođenja u državnim organima, javnim preduzećima i javnim ustanovama u trajanju od pet godina.

Zatvorske kazne za bivšeg direktora i uposlenicu Medicinske škole u Zenici
Medicinska škola u Zenici (foto: Zurnal.info)

Prvostepenom presudom Općinskog suda u Zenici bivši direktor Medicinske škole u Zenici  Hamdija Čabaravdić osuđen je na godinu i tri mjeseca zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Maksida Hadrović, uposlenica škole, u istom predmetu osuđena je na kazu zatvora od pet mjeseci zbog krivotvorenja isprave. 

Hamdiji Čabaravdiću izrečena je i mjera sigurnosti zabrane obavljanja poslova rukovođenja u državnim organima, javnim preduzećima i javnim ustanovama u trajanju od pet godina. Sud je poništio ranije donesene odluke koje se odnose na prijem u radni odnos Makside Hadrović, te naložio Federalnom zavodu za PIO/MIO Mostar, Kantonalnoj administrativnoj službi Zenica, da izvrši brisanje evidentiranog radnog staža u matičnoj evidenciji Makside Hadrović za period od 1. septembra 2016. do 30. juna 2017. godine u Medicinskoj školi u Zenici.

Solidarno se obavezuju da po osnovu štete Zeničko- dobojskom kantonu isplate iznos od oko 11 i po hiljada KM. Podsjetimo, Žurnal je godinama pisao o nezakonitostima u Medicinskoj školi u Zenici, od čega se značajan dio odnosi i na posljednju presudu.

Učenicima predaju osuđenici i optuženici za prevare i koristoljubljeMEDICINSKA ŠKOLA U ZENICIUčenicima predaju osuđenici i optuženici za prevare i koristoljublje

U 2020. Hamdija Čabaravdić, bivši direktor je pravosnažno osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu - uslovno na dvije godine zbog zloupotrebe položaja. On je omogućio zaposleniku M.I. da uporedo radi na drugom radnom mjestu u Orašju, a istovremeno prima platu i druge naknade za „rad“ u Medicinskoj školi.

Trgovina diplomama i fiktivno zapošljavanje - osuđen bivši, optužen sadašnji direktorKRIMINAL U MEDICINSKOJ ŠKOLI ZENICA (1)Trgovina diplomama i fiktivno zapošljavanje - osuđen bivši, optužen sadašnji direktor

U maju ove godine još jedan bivši direktor Selvir Hadrović osuđen je zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja na šest mjeseci uslovno. Dok je bio direktor škole nije dostavio Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK dokumentaciju za osvojeno prvo mjesto na kantonalnom takmičenju srednjih škola u košarci za djevojke, svjestan da na taj način profesorica tjelesnog odgoja K. Dž. neće dobiti novčanu nagradu u iznosu od 250 KM, na što je pristao.

Hamdija imenuje Selvira, Selvir imenuje Hamdijinu rodicu i zapošljava svoju supruguNEPOTIZAM U MEDICINSKOJ ŠKOLI (2)Hamdija imenuje Selvira, Selvir imenuje Hamdijinu rodicu i zapošljava svoju suprugu

Na ovu prvostepenu presudu osuđeni imaju pravo žalbe. 

(zurnal.info)