Tajkunska posla:ZBOG KORUPCIJE I PREVARE: Tajkun Mladen Milovanović Kaja na crnoj listi Svjetske banke

Istražujemo

ZBOG KORUPCIJE I PREVARE: Tajkun Mladen Milovanović Kaja na crnoj listi Svjetske banke

Mladen Milovanović Kaja pripadnik je tajkunske elite u Republici Srpskoj. Njegove firme su od Investiciono-razvojne banke RS dobile gotovo sedam miliona maraka kredita

ZBOG KORUPCIJE I PREVARE: Tajkun Mladen Milovanović Kaja na crnoj listi Svjetske banke

Preduzeća “MG Mind” iz Mrkonjić Grada i “Mrkonjićputevi” i vlasnik ovih kompanija Mladen Milanović Kaja našli su se na “crnoj listi” Svjetske banke, zbog “koruptivnih i prevarantskih aktivnosti” počinjenih dok su radili na projektima čiji je finansijer ova međunarodna institucija.

ZAVJERENIČKI ZA SIGURNOST SAOBRAĆAJA

“MG Mind” i Mrkonjićputevi” učestvovali su kao izvođači radova u projektima Međunarodne agencije za razvoj Međunarodne agencije za razvoj (IDA), koja je dio Svjetske banke. Prema evidenciji Svjetske banke ove dvije kompanije su u periodu od 2008. do 2010. godine izvele jedanaest radova. Za sve radove su bili dužni da se prijave na tendere koje su raspisali Javno preduzeće “Putevi RS” i nadležna ministarstva u Vladi RS, u okviru projekta za sigurnost saobraćaja.

Dva projekta su najznačajnija i odnosila su se na međunarodne tendere. “MG Mind” je učestvovao na projektu br. P057950, koji se odnosi na odlaganje otpada na deponiji Ramići i čija je vrijednost 2,3 miliona američkih dolara. “Mrkonjićputevi” su učestvovali u projektu br. P100792, koji se odnosi na popravak ceste Šamac-Grebnice-Obudovac-Lončari. Vrijednost ovog projekta je 1,7 mliona USD.

Milanovićeve kompanije dobile su dobre poslove i on je mogao zadovoljno trljati ruke. Međutim, zanemario je samo jednu, ali jako važnu činjenicu. Sklapanje poslova sa Svjetskom bankom nije isto što i postizanje dila o poslovnoj saradnji sa ovdašnjim političarima.

U procesu kontrole, Svjetska banka je ustanovila da su “MG Mind” i “Mrkonjićputevi”, kao i njihov vlasnik “u zavjereničkom poduhvatu zajednički djelovali kako bi dostavili ponudu na vještačkom, netržišnom osnovu”.

Preciznije, Svjetska banka je radila monitoring kreditne linije 3954, odnosno projekata koji se odnose na “MG Mind” i “Mrkonjićputevi” i njihovog vlasnika Mladena Milanovića i utvrdila je da su oni učestvovali u “zavjereničkim aktivnostima, protivnim procedurama i praksama Svjetske banke”.

Zavjereničke aktivnosti odnose se na učestvovanje u dva tendera koje je raspisala Svjetska banka u vezi sa izvođenjem građevinskih radova, “s ciljem namještanja vještačkih tenderskih cijena pri nivoima koji nisu u skladu sa tržišnim”.

Svjetska banka je Milanoviću i njegovim kompanijama izrekla kazne prema kojima “MG Mind” i “Mrkonjićputevi” ne mogu biti izvođači ili podizvođači radova niti mogu na bilo koji drugi način (konsultantski, finansijski) povezani sa projektima Svjetske banke.
Zabrana traje četiri godine, do 13. avgusta 2016, mada je to suštinski trajna zabrana poslovanja sa Svjetskom bankom, jer je ova finansijska situacija u kaznenoj proceduri propisala da zabrana traje i nakon isteka perioda od četiri godine, sve dok se “ne utvrde propusti i ne učine napori da se ovakve manipulativne aktivnosti kontrolišu i ne ponavljaju”.

Dodatno, osim ovih mjera, propisano je i da Milovanović mora proći kroz “edukativni program kojim bi iskazali snažno opredjeljenje ka ostvarivanju ličnog integriteta i poslovne etike”.

KO JE MILOVANOVIĆ KAJA

Mladen Milovanović Kaja pripadnik je tz. tajkunske elite u Republici Srpskoj. Njegove firme „MG Mind“ i “Mrkonjićputevi” se bave raznim poslovima - od asfaltiranja, preko građevine, trgovine… “MG Mind” je početkom 2011. godine za više od 30 miliona maraka kupio većinski paket akcija banjalučke “Tržnice”.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo utvrdili su u aprilu 2012. godine da je “MG Mind”, prema presudama Suda BiH, preko dvije firme oprao ukupno 6 miliona KM.

CIN je naveo da je presudom iz aprila 2011. godine “MG Mind” od juna do septembra 2005. godine fiktivno prodala “Metaloradu” iz Brčkog robu u vrijednosti 5,6 miliona KM i tako izbjegla plaćanje više od 800.000 KM poreza. Vlasnici „Metalorada” Alan

Kamberović i Haska Klopić su osuđeni na po tri i po godine zatvora za pranje novca, dok Mladen Milanović, osnivač i direktor MG Minda, nikada nije odgovarao za utaju poreza.

“MG Mind” se pominje i u presudi Vujadinu i Aleksandru Savanoviću, koji su u novembru 2008. osuđeni na dvije godine i četiri mjeseca, odnosno pet mjeseci zavora, zbog pranja novca preko banjalučke firme “Krajina Co”.

Nema sumnje da je Milanović na spisku povlaštenih privrednika aktuelne vlasti u RS, što potvrđuje i podatak da su njegove firme od Investiciono-razvojne banke RS dobile gotovo sedam miliona maraka kredita.

(zurnal.info)