VERBALNI DELIKT U KLINIČKOM CENTRU:Zbog kritiziranja Sebije Izetbegović traži se smjena čelnika Ljekarske komore!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

VERBALNI DELIKT U KLINIČKOM CENTRU: Zbog kritiziranja Sebije Izetbegović traži se smjena čelnika Ljekarske komore!

Klinički centar Sarajevo, od juna ove godine, ne uplaćuje sredstva Ljekarskoj komori Kantona Sarajevo. Novac je skinut sa plaća uposlenika, ali pet mjeseci nije prebacivan na račun Komore, već je, po odluci generalne direktorice Sebije Izetbegović, zadržan na računu Kliničkog centra Sarajevo

Zbog kritiziranja Sebije Izetbegović traži se smjena čelnika Ljekarske komore!

Direktorij Kliničkog centra Sarajevo, bez prisustva generalne direktorice,  izvijestio je danas javnost da žele smjene Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Razlog – čelnici Ljekarske komore nisu odgovorili na pitanja koja im je postavila Sebija Izetbegović!  A kada se prvoj dami Bošnjaka, trenutno  angažiranoj na čelu Kliničkog centra Sarajevo, ne odgovori na pitanje – onda, logično, slijedi razrješenje. Obično skriveno iza “nezadovoljstva uposlenika KCUS-a”.

Tako su danas, u ime generalne direktorice istupili njeni prvi saradnici – Mirza Dilić i Enra Suljić. 

“Najviše nas je pogodilo kada smo čuli da mi ugrožavamo ljudske živote i sudbine te smo željeli znati na koji način istupa predsjednik UO Ljekarske komore”, prenijela je stav svoje šefice profesorica Enra Suljić.

Pojednostavljeno, čelnici Ljekarske komore, konkretno – doktor Dragan Stevanović, kritikovali su rad Sebije Izetbegović i zato  moraju nestati iz zdravstva. Bez obzira na zakonske procedure. 

Nećemo uplatiti novčana sredstva Ljekarskoj komori KS dok oni ne odgovore na naša pitanja”, ponovio je stav direktorice Izetbegović njen saradnik Mirza Dilić.

Dilić i ostali ljekari okupljeni oko Direktorija, tvrdili su da istupaju u ime svih ljekara. No, na direktno pitanje koliko ljekara je pismeno podržalo stav Izetbegovićeve i saradnika – niko nije mogao odgovoriti. A mnogo je razloga za to. 

IZJAVOM PROTIV UTAJE

Klinički centar Sarajevo, od juna ove godine, ne uplaćuje sredstva Ljekarskoj komori Kantona Sarajevo. Novac je skinut sa plaća uposlenika, ali pet mjeseci nije prebacivan na račun Komore, već je, po odluci generalne direktorice Sebije Izetbegović, tih 25 hiljada maraka zadržano na računu Kliničkog centra Sarajevo.

Tek kada je Žurnal objavio da bi čelnici Kliničkog centra mogli krivično odgovarati zbog “utaje ”, Izetbegovićeva je naredila da uposlenici Kliničkog centra potpišu IZJAVU kojom pokrivaju njen petomjesečni kriminal. Ali dalji razvoj situacije nije joj išao u prilog. Većina uposlenika odbila je potpisati izjavu kojom pristaju da njihov novac umjesto ljekarskoj komori bude prebačen račun Kliničke apoteke. 

“Ne slažem se da se novac koji sam uplatio na račun Ljekarske komore KS preusmjerava u bilo kakve druge svrhe.  Iznenađen sam da postoje snage koje mogu zaustaviti regularni tok novca građanina prema udruženju čiji je član”, napisao je u svojoj izjavu, 3. oktobra dr. Dragan Đokanović, uposlenik Kliničkog centra Sarajevo. 

Njegov primjer slijedilo je više od 60 posto zdravstvenih radnika Kliničkog centra sa čije je plaće proteklih pet mjeseci skidan novac, koji je potom završio na nenamjenskom računu. 

“Oni koji se ne slažu, njihov novac će biti proslijeđen”, tvrdi Enra Suljić.

Ali zašto je taj novac zadržavan proteklih pet mjeseci? Ljekari nisu potpisali izjave ni u kojima se slažu, a ni one u kojima se ne slažu sa ovakvim načinom odnosa prema njihovom novcu. Dakle, na osnovu kojeg akta je tuđi novac zadržan na računu Kliničkog centra?

“Na osnovu internog akta koji je donio Direktorij. Nemam ga sada ovdje, a rado bih vam pokazao”, pravdao je Dilić.

Međutim, u internom aktu, koji je potpisala direktorica Sebija Izetbegović, ne piše na osnovu kojeg je zakona, statuta ili pravilnika je donesena takva odluku. A ne može ni pisati kad “interni akt” Direktorija nije ni temeljen na bilo kakvom propisu, već isključivo na samovolji generalne direktorice, koja je očigledno krenula u obračun sa svim zdravstvenim institucijama koje ne kontrolira.

SVE JE U REDU

Podsjećamo, od kako je Sebija Izetbegović preuzela Klinički centar Sarajevo, više od 30 uglednih ljekara napustilo je ovu instituciju, nemoćni da se nose sa svakodnevnim pritiskom.

Na Kliničkom centru nema osnovnih medikamenata, a ljekari su prinuđeni da sami sebi kupuju osnovna sredstva za rad. Na nekoliko odjela operativni zahtjevi se ne obavljaju, iako na Kliničkom centru tvrde da je “sve u redu”.

Pored toga, uposlenik Kliničkog centra Sarajevo Safet Bibić nalazi se  u pritvoru već dva mjeseca zbog sumnje da je prodavao radna mjesta  u toj zdravstvenoj ustanovi. No, ovo su činjenice o kojima se “Direktorij”, do sada, nije oglašavao.

Druge stvari brinu direktoricu Izetbegović. Nakon napada na Ljekarsku komoru Kantona Sarajevo, generalna direktorica Sebija Izetbegović planira novi napad – na Univerzitet u Sarajevu. Njen prvi cilj je da postane članica Senata, a uskoro pokreće izmjene Zakona o visokom obrazovanju. 

Pogledajte video sa današnje konferencije za štampu...


(zurnal.info)