Općinski sud u Zenici :Zbog manjka prostora na novoj sudnici ostavili jedan ulaz

Istražujemo

Općinski sud u Zenici : Zbog manjka prostora na novoj sudnici ostavili jedan ulaz

Evropska unija je za dogradnju ovog suda, rekonstrukciju prizemlja i suterena uložila oko dva miliona eura. I dok uposlenici suda kažu da je neuobičajeno da sudnica ima samo jedan ulaz i da je prvobitno planirano da to bude glavna sudnica koju je trebao povremeno koristiti i Kantonalni sud u Zenici, iz Delegacije EU u BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH navode da je tako bilo planirano projektnom dokumentacijom, te da je na sve značajan utjecaj imala i prostorna organizacija

Zbog manjka prostora na novoj sudnici ostavili jedan ulaz
Općinski sud u Zenici

Općinski sud u Zenici jedan je od 32 suda i tužilaštva u 17 gradova širom Bosne i Hercegovine koje je izgradila ili obnovila Evropska unija. Samo u dogradnju ovog suda i rekonstrukciju prizemlja i suterena uloženo je oko dva miliona eura. No, po završetku radova uposlenici Općinskog suda u Zenici ostali su zatečeni kada su vidjeli da jedna od sudnica ima samo jedan ulaz. Za Žurnal kažu da je upravo ta sudnica trebala biti glavna sudnica i da je bilo govora o tome da će je za određena ročišta koristiti i Kantonalni sud u Zenici, što sada nije moguće.

Inače, uobičajeno je da sve sudnice imaju dva ili više odvojenih ulaza od kojih je jedan za Sudsko vijeće, a drugi za publiku. Neke od sudnica, kao što je to slučaj sa velikom sudnicom u Kantonalnom sudu u Sarajevu, imaju i treći ulaz ostavljen za pritvorske slučajeve.

Ipak, u Delegaciji EU u BiH koja je finansirala ovaj projekat, ali ni u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH u ovome ne vide ništa sporno.

U VSTV-u BiH tvrde da se ne radi o propustu, te da nije riječ o glavnoj sudnici. Ovakvo rješenje je, kažu, bilo predviđeno projektnom dokumentacijom na osnovu koje su radovi izvođeni. 

Na ovakav vid rješenja u projektnoj dokumentaciji, a potom i u izvođenju radova, značajan utjecaj imala je prostorna organizacija aneksa suda. Osnovni problem u zgradi su bili ograničeni prostorni kapaciteti za proširenje i reorganizaciju prostora u svrhu unapređenja radnih uslova”, kažu iz VSTV-a, te su dodali da u postojećoj zgradi suda postoji šest sudnica koje imaju odvojene ulaze za sudsko vijeće, stranke i novinare.

Iz Delegacije EU u BiH također navode da je VSTV utvrdio primjenu smjernica za projektovanje pravosudnih institucija u zavisnosti od dimenzija objekta koji se obnavlja ili gradi, kao i mogućnosti i potrebe svakog suda. Naglašavaju da su sve potrebne dozvole za nadogradnju i renoviranje Općinskog suda prbavljene od Službe za urbanizam Grada Zenica.

„Po završetku projekta, korisnici su potvrdili da je sproveden prema dogovorenim specifikacijama. Sadašnji objekti nakon nadogradnje i renoviranja značajno su poboljšanje u odnosu na prijašnje stanje u Općinskom sudu u Zenici“, ističu iz Delegacije EU u BiH.  

PROJEKAT IZ 2011.

Projekat izgradnje palate pravde u Zenici, u kojoj je planirano da budu smješteni Općinski sud u Zenici i Kantonalno tužilaštvo ZDK, izradila je još 2011. godine Vlada Zeničko-dobojskog kantona. U tom periodu nije bilo raspoloživih sredstava za ovu namjenu u budžetu Kantona. 

S obzirom na to da projekat kao takav nije mogao biti finansiran u cijelosti od Delegacije EU zbog ograničenosti budžeta, VSTV je predložio da se projekat implementira i finansira u tri faze”, kažu iz VSTV-a BiH.

Prvo je 2016. izgrađen objekat Kantonalnog tužilaštva, dok je u ovoj godini završena izgradnja aneksa Općinskog suda u Zenici i rekonstrukcija suterena i prizemlja postojeće zgrade. U trećoj fazi će biti rekonstruisana fasada postojeće zgrade i adaptirat će se četvrti sprat dograđene zgrade Općinskog suda i prostorije starog dijela.

Iz VSTV-a kažu da su oni preuzeli originalnu projektnu dokumentaciju koja je izrađena za Vladu ZDK, ali da su u svrhu realizacije projekta izvršili izmjenu projektne dokumentacije na način kako je izvršena podjela po fazama. 

Inače, projektant je “JP za prostorno planiranje i uređenje grada” d.o.o. Zenica, dok je izvođač radova firma ITC d.o.o. Zenica. Nadzor nad radovima izvršila je firma Safege Bosnia d.o.o Sarajevo.

EU ULOŽILA OKO 20 MILIONA EURA

 Iz VSTV-a kažu da je EU je u rekonstrukcije i modernizacije objekata pravosudnih institucija u BiH uložila oko 20 miliona eura. Svi projekti su urađeni posredstvom VSTV-a BiH, u saradnji sa entitetskim vladama, kantonalnim vladama i lokalnim zajednicama. VSTV BiH je za svaki implementirani projekat, uz podršku drugih međunarodnih donatora izradio projektnu dokumentaciju, što je ujedno i osnovni preduslov za početak radova. 

Iz VSTV-a ističu da je Delegacije EU je po preuzimanju dokumentacije i raspisivanja tenderskih procedura odabrala i potpisala ugovore o izvođenju građevinskih radova i vođenju nadzora, te u skladu sa strogim uslovima standardnih ugovora za građevinske radove i nadzor vršila plaćanja.

“DEU raspolaže sa svim finansijskim pokazateljima o vrijednosti izvedenih radova”, ističu iz VSTV-a. Dodali su da nije bilo zamjerki da novac nije namjenski utrošen ili da obavljeni radovi nisu kvalitetno izvedeni.

Osim Općinskog suda u Zenici u posljednjih pet godina sredstvima EU rekonstruisani/izgrađeni su i Okružni i Osnovni sud u Trebinju, Okružno javno tužilaštvo u Trebinju, Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, Općinski sud u Ljubuškom, Osnovni sud u Foči, Kantonalni i Općinski sud i Kantonalno tužilaštvo u Tuzli, Kantonalno tužilaštvo ZDK, Općinski sud u Žepču, Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, Osnovni sud u Mrkonjić Grad i Osnovni sud u Prnjavoru.

SARADNJA SA EVROPSKIM JAVNIM TUŽITELJEM

Žurnal je ranije već pisao da su milioni donacija uloženi za unapređenje rada pravosuđa u BiH, ali da se dio pravosudne zajednice slaže sa percepcijom javnosti da stanje u pravosuđu nikada nije bilo gore.

Milionske donacije za poboljšanje rada pravosuđa, a stanje nikad goreZAŠTO JE POTROŠENO 15 MILIONA EURAMilionske donacije za poboljšanje rada pravosuđa, a stanje nikad gore

Krajem prošle godine, podsjetimo, Tužilaštvo BiH je sa Uredom evropskog javnog tužitelja potpisalo sporazum o saradnji. Ovaj sporazum omogućit će, između ostalog, formiranje zajedničkih istražnih timova u borbi protiv korupcije, organiziranog i prekograničnog kriminala, saopštili su tada iz državnog Tužilaštva.

Jedna od temeljih uloga Evropskog javnog tužitelja (EPPO) je zaštita financijskog sistema EU, kao i fondova EU. Ovaj Ured u svim evropskim zemljama provjerava trošenje novca iz EU fondova. Ovaj Samo u Hrvatskoj, prema pisanju tamošnjih medija, trenutno vode 47 istraga zbog sumnje u malverzacije sa evropskim novcem.

(zurnal.info)