Malverzacije oko petlje Šićki brod:Zbog namještanja tendera s računa JP Ceste skinuto 1,2 miliona maraka
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Malverzacije oko petlje Šićki brod: Zbog namještanja tendera s računa JP Ceste skinuto 1,2 miliona maraka

Ured za žalbe naložio obustavu postupka, a ministar Bijedić potpisao ugovor. Sud BiH presudio da je tender nezakonito proveden. Vujeva i Bijedić prijavljani Tužilaštvu Kantona Sarajevo

Zbog namještanja tendera s računa JP Ceste skinuto 1,2 miliona maraka

Sud BiH je pravosnažno presudio – tender za izgradnju petlje Šićki Brod, proveden 2012. godine, bio je nezakonit. Kompanija Jata je oštećena, pa je Sud BiH donio izvršno rješenje kojim je sa računa JP Ceste FBiH skinuto 1,2 miliona maraka.

BEZVRIJEDAN AKT

Priča počinje netom nakon što je Enver Bijedić, današnji potpredsjednik SDP-a BiH, postao federalni ministar prometa i komunikacija. Tada je, naime, raspisan tender za izgradnju kolovoza na petlji Šićki Brod, dionica Drežnik (Tuzla) Šićki Brod. Procijenjena vrijednost posla bila je 10 miliona maraka, a svoje ponude dostavilo je sedam kompanija ili konzorcija.

Nakon što su, 29. novembra 2011. godine, otvorene ponude, tenderska komisija JP Ceste FBiH proglašava da je Konzorcij kojeg čine kompanije ROADING D.O.O. Gračanica, ARAPOVAC PUTEVI d.o.o. Čelić, EKO PROM Brčko i CONRAM d.o.o. Brčko dostavio povoljniju ponudu. Kao drugorangirana ocijenjena je ponuda kompanije Jata d.o.o. Srebrenik. Zbog sumnje u regularnost postupka, te sumnje da prvorangirani Konzorcij ne ispunjava tenderom propisane uslove, kompanija Jata se obraća Uredu za razmatranje žalbi, koji utvrđuje povrede tenderskog postupka, te nalaže obustavu.

JP Ceste Federacije BiH, sa Filipom Vujevom na čelu,  prihvata stav Ureda za žalbe, te donosi odluku o obustavi postupka javne nabavke. No, taj akt o obustavi postupka, očito, nije vrijedio ništa. Resorni ministar Enver Bijedić, suprotno nalogu Ureda za žalbe, ali i odluci JP Ceste Federacije BiH, nastavlja sa realizacijom projekta.

“Ugovor za početak radova na dionici puta od petlje Šićki brod do bolnice Kreka, potpisali su danas načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović, ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić, ministar za saobraćaj i komunikacije u Vladi Federacije Enver Bijedić i direktor JP Ceste FBiH Filip Vujeva”, glasila je vijest koju su 24. avgusta 2012. godine objavili mediji bliski SDP-u BiH.

Međutim, ni Bijedić, ali ni njemu bliski mediji nisu objavili ko je izvođač radova koji su započeli dva dana prije formalnog potpsivanja ugovora. U pitanju je, naravno, bio Konzorcij sa kompanijom ROADING na čelu, čiju je ponudu Ured za razmatranje žalbi ocijenio nepotpunom. Tako su Bijedić i Vujeva posao vrijedan 10 miliona maraka dodijelili nakon što su i samo, formalno, obustavili postupak javne nabavke.

Upravo tu bahatost resornog ministra Bijedića iskoristila je kompanija JATA-a, koja se obratila Sudu BiH. Četiri godine kasnije, Sud BiH presuđuje da su JP Ceste nezakonito dodijelile posao Konzorciju, te nalaže da se, u skladu sa tadašnjim Zakonom o javnim nabavkama, oštećenoj kompaniji JATA isplati odšteta u iznosu od 10 posto ukupne vrijednosti ugovorenog posla.

BIJEDIĆEV POVLAŠTENI STATUS

U novembru prošle godine, Sud BiH donosi rješenje o izvršenju, nakon čega je sa računa JP Ceste Federacije BiH skinuto 1,2 miliona maraka, te prebačeno na račun oštećene Kompanije JATA. Zbog ovih nezakonitih postupaka koje je utvrdio i Sud BiH, a kojim su Ceste Federacije BiH oštećene za 1,2 miliona maraka, pojedini članovi Nadzornog odbora ovog javnog preduzeća podnijeli su prijavu Tužilaštvu kantona Sarajevo. No, Enver Bijedić u ovoj instituciji, očito, ima povlašten status. 

(zurnal.info)