Federalni zavod PIO/MIO:Zbog nerada službenika isplata prvih penzija kasni po pet mjeseci

Istražujemo

Federalni zavod PIO/MIO: Zbog nerada službenika isplata prvih penzija kasni po pet mjeseci

Federalni revizori upozoravaju da iako se u revidiranoj godini povećao broj donesenih rješenja i smanjio broj neriješenih zahtjeva i dalje su identifikovana kašnjenja u rješavanju o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja u prvom i drugom stepenu. Osim toga, ukazali na to da jedan od razloga za neblagovremeno izvršavanje radnih obaveza može biti i to što je uposlenicima puno radno vrijeme kraće od 40 sati sedmično

Zbog nerada službenika isplata prvih penzija kasni po pet mjeseci
foto: FZ MIO/PIO Mostar

Federalni zavod PIO/MIO još uvijek kasni sa izradom rješenja o penzionisanju što ide preko leđa novih penzionera koji i po pet mjeseci čekaju kako bi mogli početi primati penziju.

O ovome je Žurnal pisao još prije godinu dana, a do danas se ništa promijenilo nije.

Zbog nerada službenika, penzioneri čekaju pet mjeseci na prvu mirovinuFederalni zavod PIO/MIOZbog nerada službenika, penzioneri čekaju pet mjeseci na prvu mirovinu

Ovu problematiku prepoznali su i u Uredu za reviziju Federacije BiH, na šta su upozoravali u prošlogodišnjem, ali i ovogodišnjem izvještaju. I u izvještaju za 2023. godinu dodijelili su Federalnom zavodu mišljenje s rezervom za reviziju usklađenosti aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija s relevantnim zakonima i drugim propisima.

Za uzorak su uzeli ukupno 150 predmeta iz baza u Sarajevu i Mostaru i tom prilikom su utvrdili da se u 38  posto uzrokovanih predmeta kasni sa donošenjem rješenja, što nije zanemarivo s obzirom na to da se radi o osnovnim poslovima iz nadležnosti Federalnog zavoda.

Revizori su utvrdili da Federalni zavod sve uložene žalbe nije rješavao blagovremeno, odnosno od 56 podnesenih žalbi uzetih u uzorak, 38 predmeta je riješeno u zakonski predviđenom roku, dok je za deset riješeno nakon isteka zakonski utvrđenog roka zbog dodatnih provjera, dopune dokumentacije ili dostavnice van BiH.

U odabranom uzorku konstatovano je kašnjenje bez opravdanja za osam (15 posto) postupanja po podnesenim žalbama“, stoji u izvještaju.

Konstatovan je napredak u izdavanju prvostepenih rješanja u odnosu na 2022. i smanjen je broj neriješenih zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju u prvostepenom rješenju u kantonalnim administrativnim službama, naglasili su federalni revizori, istovremeno upozoravajući da rješenja o pravima iz PIO/MIO osiguranja po žalbama izjavljenim na rješenja donesena u prvom stepenu Federalni zavod nije donosio u rokovima.

Također, konstatovano je kašnjenje kod donošenje rješenja drugostepenog organa Federalnog zavoda za 15 posto (od 56) uzorkovanih predmeta i predmeta vraćenih na ponovni postupak“, naglašeno je u izvještaju.

Istaknuto je i to da je Federalni zavod realizirao osam preporuka, dok su su dvije nerealizirane i sedam je djelimično realizirano.

iz revizorskog izvještaja

Među djelimično realiziranim navedeno je, između ostalog, da evidentiranje prihoda u glavnoj knjizi Federalnog zavoda nije osigurano u dijelu iskazivanja budžetskih sredstava za finansiranje obaveza po osnovu prava utvrđenih Zakonom o PIO/MIO, iako su dostavljene urgencije i održani konsultativni sastanci sa Federalnim ministarstvom finansija.

„U glavnoj knjizi nisu evidentirani prihodi iz budžeta FBiH, kako je to definisano Zakonom o PIO, odnosno prihodi iz kojih se finansiraju rashodi, koji se odnose na penzije ostvarene po povoljnim uslovima. U bilješkama je navedeno da u finansijskim izvještajima, koji su sačinjeni na osnovu podataka iskazanih u glavnoj knjizi, u periodu od 2020. do 2023., nisu evidentirani prihodi za dio penzija ostvarenih po povoljnijim uslovima u ukupnom iznosu od 1.291.157.075 KM, od čega se na 2020. godinu odnosi 286.515.003 KM, na 2021. godinu 285.332.733 KM, na 2022. godinu 314.954.708 KM i 2023. godinu 404.354.631 KM“, naglasili su revizori.

Preporuke federalnih revizora za naredni period jestu da osiguraju da se rješavanje o pravima iz PIO/MIO osiguranja u prvom i drugom stepenu vrši u propisanim rokovima, te rješavanje o pravima iz PIO/MIO u ponovnom postupku po osnovu presuda suda vršiti u utvrđenom roku.

Revizori ponovo podsjećaju Federalni zavod i na to da je Zakonom o radu definisano puno radno vrijeme od 40 sati sedmično, a ne 37,5 sati kako je to definisano njihovim Pravilnikom o radu.

S obzirom na to da je revizijom utvrđeno neizvršavanje poslova iz nadležnosti, odnosno dodijeljenih radnih obaveza i zadataka u zakonski utvrđenim rokovima, razlog neblagovremenog izvršavanja radnih obaveza može biti utvrđeno puno radno vrijeme kraće od 40 sati sedmično“, upozorili su revizori još jednom uposlenike Federalnog zavoda.  

(zurnal.info)