Verbalni delikt u Unsko - sanskom kantonu:Zbog nesanice krajiških političara kažnjavaju se novinari
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Verbalni delikt u Unsko - sanskom kantonu: Zbog nesanice krajiških političara kažnjavaju se novinari

Zbog pisanja tekstova o političarima, novinari u Unsko-sanskom kantonu kažnjavaju se prekršajnim nalogom i kaznom od 300 KM. Do sada je evidentirano 15 prekršaja

Zbog nesanice krajiških političara kažnjavaju se novinari
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Gradsko vijeće Grada Bihaća polovinom juna ove godine donijelo je Odluku o dopuni Odluke o javnom redu i miru kojom se “upućivanje prijetnji, vrijeđanje, omalovažavanje ili drugi vid uznemiravanja građana pisanjem SMS poruka putem telefona, elektronske pošte, javnih portala ili društvenih mreža” smatra prekršajem.

Od usvajanja ove odluke do polovine decembra MUP USK evidentirano je više od 15 prekršaja definisanih novim izmjenama. MUP USK i ranije je izdavao prekršajne naloge na osnovu općinskih odluka u Bihaću, Cazinu, Ključu, Velikoj Kladuši i Bužimu.

Vlasnik i urednik portala Bišće.ba Vahidin Durić od 2017. godine kažnjen je četiri puta zbog tekstova objavljenih na njegovom portalu.


22. 9. 2017. godine  poslanik u Skupštini USK Farko Hodžić osjetio se ugroženim i uznemirenim zbog teksta objavljenog na portalu bišće.ba i nije mogao spavati. Zbog toga je u policijskoj upravi Bihać prijavio vlasnika i urednika ovog portal zbog kršenja Javnog reda i mira te je vlasniku portala izdat prekršajni nalog i novčana kazna od 300 KM.” Na ovom linku pročitajte tekst zbog kojeg je kažnjen urednik portala Bišće.ba.

7. 2. 2018. godine sedam ovlaštenih lica Policijske uprave Bihać izvršilo je pretres redakcije portala Bišće.ba i mjesto stanovanja vlasnika i urednika portala te je pritom oduzeta tehnička oprema, dva laptopa i dva mobitela. Vlasnik i urednik portala osumnjičen je da je uznemiravao predsjednicu SDP Bihać Fatku Kulenović i to na duži vremenski period na način da je objavljivao neprimjerene članke na portalu.” Na ovom linku pročitajte "neprimjerene članke" koju su uznemirili SDP-ovu predsjednicu.

 “20. 3. 2018. godine potpredsjednik kantonalnog odbora SDA USK i član Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH Amir Avdić osjetio se uznemirenim i uvrijeđenim tekstom objavljenim na portalu Bišće.ba pa je Policijskoj upravi Bihać prijavio vlasnika i urednika portala zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru. Vlasniku i uredniku portala izdan je prekršajni nalog i nočana kazna u iznosu 300 KM”. Ovdje pročitajte šta je uznemirilo SDA-ovog potpredsjednika Amira Avdića.

8. 10. 2019. godine predsjedavajući Skupštine USK Agan Bunić zbog objave preuzetih postova sa društvene mreže facebook i objavljenih na portalu bišće.ba osjetio se omalovaženim i uznemirenim. Na osnovu prijave predsjedavajućeg Skupštine USK Agana Bunića “urednik portala je osumnjičen da putem javnog portala Bišće.ba omalovažavao ugledne osobe iz društvenog i političkog života” čime je narušio javni red i mir.” Ovdje pročitajte šta je uznemirilo "uglednu osobu iz društvenog i političkog života" Agana Bunića, predsjedavajućeg Skupštine USK.

Nakon što je prvi put kažnjen krajem 2017. godine oglasilo se i Udruženje BH novinari. Upravni odbor BH novinara tada je smatrao kako kažnjavanje Vahidina Durića zbog objavljenog komentara predstavlja eksplicitno kršenje slobode izražavanja i prava novinara da kritikuju postupke javnih zvaničnika. Iz udruženja su tada naveli da su ovakve odluke pokušaj ponovnog uvođenja verbalnog delikta u naš pravosudni sistem, kao političkog sredstva za gušenje slobodnog iznošenja mišljenja o pitanjima od značaja za javnost.

Neprihvatljivo je da policija iz Bihaća koristi Zakon o javnom redu i miru i jednostranu izjavu Farke Hodžića kao legitimnog sredstvo kažnjavanja jednog portala i gušenja medijskih sloboda u USK” – navedeno je tada u saopštenju Upravnog odbora BH novinara.

Glavni i odgovorni urednik portala Bišće.ba Vahidin Durić u razgovoru za Žurnal kaže da je od tada kažnjen još tri puta zbog objavljenih tekstova na portalu ali da više nije bilo reakcija.

Ja sam prijavio ove prekršaje BH novinarima jer ih smatram napadom na moj rad kao novinara. Kritikovao sam rad političara ali i njihovih stranaka i to je pokrenulo lavinu prijava za narušavanje javnog reda i mira, kaže Durić.

Durić kaže da nakon posljednje prijave od 8.10. ove  godine, kada se predsjedavajući Skupštine USK Agan Bunić “osjetio omalovaženim i uznemirenim”, iz Udruženja BH novinari su zatražili od MUP USK informacije zbog poziva na ispitivanje koje je dobio.

- Smatramo da poziv na ispitivanje urednika Durića zbog prenesenog teksta predstavlja eksplicitno kršenje slobode izražavanja i prava novinara da kritikuju postupke javnih zvaničnika. Neprihvatljivo je da policija iz Bihaća koristi Zakon o javnom redu i miru kao i politički položaj javne ličnosti, u ovom slučaju političara, kao legitimno sredstvo gušenja medijskih sloboda u USK, naveli su u dopisu iz Udruženja BH novinari.

Durić kaže da ga ne iznenađuju ovi postupci MUP-a jer smatra da je policija pod političkim uticajem.

U Krajini se političari ponašaju kao da su nedodirljivi, ali ni pritisak političara ni policije neće me spriječiti da nastavim raditi svoj posao. U posljednja dva slučaja tražio sam sudsko rješavanje prijava, pa nek sud odluči, kaže Durić.

Posebno je sporan način na koji u praksi funkcioniše sprovođenje Odluke o javnom redu i miru. Način kako neko, u ovom slučaju političari, dokazuju da su uznemireni i omalovažavani prema obrazloženju MUP-a je više nego upitan.
 
Kako neko dokaže da je uznemiren? Neko prijavi nekoga i onda mi utvrdimo da li je tako. Ako sumnjamo da je to lice koje je uznemirilo nekoga i iznijelo mu prijetnju, onda se to šalje na sud koji odlučuje dalje hoće li to biti krivično ili ne. Građani dođu u policijsku stanicu i prijave da ih je neko vrijeđao putem sms poruka, mailom ili objavom na društvenim mrežama. Onda se utvrđuje da li je to tako, tvrde iz MUP USK.

Kada su u pitanju prekršajni nalozi izdati uredniku i vlasniku portala Bišće.ba, potparol MUP-a Ale Šiljdedić  tvrdi da ne mogu izdati prekršajne naloge ukoliko stranka ne prihvati odgovornost.

- Ako se prekršajni nalog uruči stranci, a ona kaže: “da - prihvatam odgovornost, jesam to uradio” onda možemo izdati prekršajni nalog. Ako neko kaže da ne prihvata odgovornost da je počinio prekršaj i želi da sud o tome odlučuje jer smatra da ima dokaze i kontraargumente - onda se to šalje na sud. Ukoliko stranka pristane na tretiranje prekršaja i prihvata odgovornost, onda daljeg postupka nema već se izdaje nalog. Pozivaju se stranke - vi ste uradili to i to prihvatate odgovornost, izvolite takva je sankcija, tvrde iz MUP-a .

S druge strane, urednik portala Bišće.ba kaže da je policija više nego ažurna kada su u pitanju prijave političara, ali kada su u pitanju prijave novinara sasvim je druga priča.

Kada političar prijavi novinara, policija u roku od nekoliko sati šalje poziv novinaru za saslušanje, ali kada su u pitanju prijave novinara zbog prijetnji od strane političara to se razvuče. Ja sam prijavio članove SDP-a zbog komentara na društvenim mrežama gdje navode da sam ja “dostigao preduslove da budem dobro prebijen odavno ukoliko mjerodavni to ne riješe na njima poznati način”. Nakon objave teksta o upućenim prijetnjama podnio sam krivičnu prijavu i nemam informacije da li su pozvani na ispitivanje kao ja... Čisto sumnjam da jesu, kaže Durić.

(zurnal.info)

Ovaj sadržaj je nastao u okviru Programa osnaživanja nezavisnih medija, Indenpendent Media Empowerment Program (IMEP)