Poskupljenja nakon slavlja:Zbog nestašice kaučuka i Centrotrans podigao cijene

Istražujemo

Zbog nestašice kaučuka i Centrotrans podigao cijene

Zbog nestašice kaučuka i Centrotrans podigao cijene

-Nismo poskupili naše usluge, samo smo vršili usklađivanje cijena – ovako povećanje cijena karata na međugradskim i prigradskim linijama objašnjava Ibrahim Kerla, tehnički direktor Centrotransa:

-Prvenstveno zbog cijena goriva morali smo povisiti ove cijene ali su cijene karata za prevoz đaka ostale iste, a neke su i snižene, naprimjer za prevoz đaka u Ilijašu.

Karte su poskupjele za tri do osam posto, objašnjava Kerla. Osim poskupljenja nafte Centrotrans je bio primoran na promjenu cijena i zbog problema sa nabavkom dijelova:

-Nestašica je kaučuka u svijetu pa su cijene guma više za 30-50%. I cijene rezervnih dijelova koje uvozimo su više. Teško sve to pratimo i bili smo primorani na ovaj potez.

Centrotrans nije jedini koji je na ovaj način građanima BiH poželio sretnu i prosperitetnu novu 2012. godinu. Najavljeno i ostvareno, od 1. januara skuplje su i cigarete, i to za 20 do 50 pfeninga u maloprodaji, u zavisnosti od proizvođača.

Iako smo od Evropske unije udaljeni svjetlosnim godinama, telekom operateri izvršit će “nivelaciju cijena tržišnih usluga” sa Evropom. Tako će BH Telecom sniziti cijene nekih priključaka i poziva prema BH Mobile mreži, ali će ukinuti popust na cijenu od 25 posto za pozive u periodu slabog saobraćaja. Umjesto cijene od 0,14 KM po minuti nova cijena je 0,17 KM po minuti. Također, umjesto 0,19 KM, koliko je koštalo telefoniranje sa javnih govornica nova cijena je 0,21 KM za minutu razgovora.

Za godinu dana cijene više u prosjeku 3,8 posto

Do kakvog je rasta došlo u cijenama tokom prošle godine govore i podaci Agencije za statistiku BiH. Cijene u novembru 2011. godine u odnosu na novembar 2010. godine u prosjeku su više za 3,8%. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima alkoholna pića i duhan za 8,6%, prijevoz za 8,4%, komunikacije za 5,4%, hrana i bezalkoholna pića za 5,3%, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 3,5%, restorani i hoteli za 2,5%, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 1,9%, rekreacija i kultura za 0,4%, te obrazovanje za 0,2%. Sniženja cijena u prosjeku su zabilježena u odjeljcima odjeće i obuće za 6,7%, te zdravstva za 0,8%.

Iako se najavljuju poskupljenja i u narednom periodu, u udruženjima potrošača smatraju da realnog osnova za to nema, s obzirom na smanjenje carinskih stopa koje će uslijediti:

- Iako se špekuliše o poskupljenjima, dolazi do pada cijena carina na proizvode iz Evropske unije, tako da bi čak trebalo doći do pojeftinjenja. To svakako ne bi bilo dobro za domaću privredu ali bi naši proizvođači smanjenjem cijena uspjeli da se nose sa konkurencijom – kažu u Udruženju potrošača FBiH.

Žurnal donosi i pregled cijena osnovnih namirnica i životnih troškova u novembru 2010. i novembru 2011. Izvor je Agencija za statistiku BiH.

(zurnal.info)