Zatvorena tvornica Igman:Zbog proslave, kojoj je prisustvovao premijer Novalić, proširen virus među radnicima!

Istražujemo

Zatvorena tvornica Igman: Zbog proslave, kojoj je prisustvovao premijer Novalić, proširen virus među radnicima!

Epilog odluke da u jeku pandemije korona virusa u tvornici Igman bude organizovan “dernek” uz prisustvo federalnih funkcionera jeste potpuna obustava proizvodnje, saznaje Žurnal

Zbog proslave, kojoj je prisustvovao premijer Novalić, proširen virus među radnicima!

Uprava Tvornice namjenske inustrije Igman iz Konjica obavijestila je radnike da će od jutra 20. marta biti prekinuta proizvodnja na najmanje dvije sedmice. Potvrdio je to za Žurnal i resorni ministar Nermin Džindić. Iako to iz ministarstva i uprave neće priznati, razlog je mogućnost proširenja zaraze korona virusom, koja je počela 11. marta proslavom povodom 70 godina postojanja fabrike. Svečanosti je prisustvovalo oko 200 osoba, na čelu sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem i ministrom industrije Nerminom Džindićem.

Vlada Federacije je izdala preporuke poslodavcima o mjerama koje trebaju preduzimati kako bi smanjili rizik od širenja korona virusa.

No, preporuke “svoje” vlade Novalić i Džindić nisu poštovali u “svojoj” fabrici. Ispostaviće se da je među gostima bila osoba iz Srbije zaražena korona virusom. Uslijedila su uvjeravanja da je sve pod kontrolom te da su svi koji su bili u kontaktu sa zaraženim dobro. 

Par dana kasnije virus je detektovan i kod direktora Igmana Đahida Muratbegovića, a kompletna uprava je otišla u samoizolaciju.

“Svi sa fešte su obišli pogone i one radnike koji su tada bili na radnim mjestima”, demantuje jedan od radnika uvjeravanja da radnici nisu imali kontakt sa “slavljenicima”.

1200 radnika je nastavilo dolaziti na posao sa zebnjom. Njih gotovo 800 radi pod zemljom u dvije smjene, a na posao dolaze zajedno, u autobusima. Umjesto brige za zdravlje, prvo su dobili naredbu da će morati raditi po 12 sati kako bi se povećala proizvodnja.

“U kuloarima se pričalo kako je broj zaraženih znatno veći, samo iz razloga smiravanja panike o tome se šutjelo”, kaže za Žurnal drugi radnik.

Da je situacija postala krajnje ozbiljna i da se više nije moglo rizikovati sa zdravljem kazuje i podatak da je u popodnevnim satima radnicima saopšteno da će pogoni ipak biti zatvoreni do daljnjeg.

To je epilog odluke društveno odgovornih političara da u jeku pandemije i odluka o zatvaranju svih mjesta na kojima boravi veća skupina ljudi, organizuje dernek sa sve muzikom za 200 osoba, kako bi samozadovoljno naglasili da su oni zaslužni za dobru proizvodnju. Da li će sada istim aršinom naglasiti svoju odgovornost za naglo zatvaranje firme i ugrožavanje zdravlja zaposlenih?

Nema potrebe, Novalić je obavio testiranje na korona virus, negativno je. Pitanje je hoće li biti dovoljan broj testova za radnike? U stvari, odgovor znamo - neće. 

(zurnal.info)