Pajserom na neposlušne:ZBOG STRANICE "RUŠIMO DODIKA": Prerad osumnjičen da je uvezao tonu heroina i kokaina!

Istražujemo

ZBOG STRANICE "RUŠIMO DODIKA": Prerad osumnjičen da je uvezao tonu heroina i kokaina!

Slučaj Prerad više od svega bio je pokazna vježba i upozorenje svima onima koji kritikuju vlast, šta im se može desiti ako to nastave da rade. A može ih zadesiti svašta: da budu proglašeni narkodilerima, kriminalcima, razbijačima, nasilnicima, voajerima

ZBOG STRANICE "RUŠIMO DODIKA": Prerad osumnjičen da je uvezao tonu heroina i kokaina!
BORBA PROTIV KRIMINALA: Ilustracija sa stranice

Više od dvadeset pripadnika banjalučke policije je ujutro 17. januara opkolilo kuću Dejana Prerada u naselju Lauš. Dovezli su se u pet automobila i jednom kombi vozilu, rasporedili se, a potom pajserom razvalili ulaznu kapiju i ušli u dvorište. Pokazali su naredbu za pretres kuće i razmilili se razmilili po prostorijama, navodno tražeći narkotike. Vrata spavaće sobe njegovih roditelja, koji rade u Austriji, takođe su razvaljena pajserom. U kući su sa Preradom bili supruga i maloljetno dijete.

GDJE SI SAKRIO TONU HEROINA

Policajci su Preradu saopštili da je osumnjičen da je tokom prošle godine u Republiku Srpsku uvezao tonu heroina i kokaina!!? Potom je, navodno, taj novac uložio u kupovinu sedam stanova i sedam poslovnih prostora u Banjaluci i još četiri stana u Beču.

U Preradovoj kući nisu našli narkotike, ali su zato zaplijenili računare, mobilni telefon, memorijske kartice, čak i memorijsku karticu iz djetetovog telefona, foto aparat... Upravo to je otkrilo suštinu policijske akcije.

Dejan Prerad je utemeljivač fejsbuk stranice “Rušimo Dodika”, koja otvoreno kritikuje predsjednika RS i aktuelnu vlast u ovom entitetu, često na krajnje sarkastičan način. Očito da je vlastima ovakvo iskazivanje otpora umnogome zasmetalo, pa su odlučili da eliminišu takvu građansku neposlušnost.

Prerad je priveden u policijsku stanicu i tamo saslušavan cijelih šest sati. Prema njegovim riječima, tokom saslušanja nisu ga ništa pitali o navodnoj trgovini narkoticima ili dilerskoj mreži. Interesantnije od toga im je bilo da saznaju o čemu je razgovarao sa osnivačem Udruženja građana “Slobodna Republika” Nikolom Dronjkom, saopštavajući da znaju da su se njih dvojica sastali nekoliko puta, čak i nazive kafana u kojima su zajedno bili.

Zanimljivo je da se banjalučki Centar javne bezbjednosti o privođenju Prerada oglasio tek nakon što su pojedini mediji objavili informaciju o tome. Uslijedilo je nemušto saopštenje iz policije u kojem je navedeno da je razlog pretresa Preradove kuće “postojanje osnovane sumnje da posjeduje predmete koji potiču iz krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, te krivičnih djela protiv privrede i platnog prometa”.

Ako je Prerad zaista kriv za trgovinu drogom, a pogotovo ako je, kako su mu policajci rekli, osumnjičen da je uvezao tonu kokaina i heroina u RS, kako se moglo desiti da takav “opasan kriminalac” isti dan bude pušten na slobodu. Ako je kriv za krivična djela iz oblasti privrede i platnog prometa, zašto policija nije navela o kojim se teškim nedjelima radi, kada je već poslala 22 svojih pripadnika da mu pretresu kuću. Biće da je Preradov najveći grijeh to što je osnovao Fejsbuk stranicu i što je par puta popio kafu sa Nikolom Dronjkom, kojeg je ovdašnja vlast uzdigla u državnog neprijatelja broj 1.

POLICAJCI ZABORAVILI PAJSER

Policijska akcija rušenja Prerada koji “ruši” Dodika, izazvala je kontraefekat. Fejsbuk stranica “Rušimo Dodika” za par dana dobila je par hiljada novih poklonika i sada ih ima blizu 15 hiljada. Na drugoj strani, proizvela je negativan efekat po policiju, koju je dio javnosti optužio da se obračunava sa svima onima koji ne misle isto kao vladajuća klika ili kritikuju postupke aktuelne vlasti. Posebna blamaža za policiju je to što su u Preradovoj kući ostavili “osnovna sredstva” kojima su razvaljivali ulaznu kapiju i vrata soba: pajser, čekić i šrafciger.

Zato je tri dana poslije policijske akcije u “slučaju Prerad” iz banjalučke policije saopšteno da smatraju “neprimjerenim i nekorektnim određene medijske izvještaje da MUP RS i policija ‘vodi političke obračune’”.

Policija se prilikom realizacije svojih aktivnosti rukovodi zakonom i na svakoj istrazi, pa i u konkretnom slučaju, intenzivno sarađuje sa nadležnim tužilaštvom.

Naredbu za pretres objekta koji koristi P.D. u Banjaluci izdala je sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Banjaluci 17.01.2014. godine, a sa istom bio je saglasan dežurni tužilac Okružnog Tužilaštva Banja Luka.

Pretres je izvršen zbog sumnji da se lice P.D bavi nelegalnom trgovinom narkotičkih sredstava i prevarama putem bankovnih kartica.

U skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku RS, prilikom pretresa objekta koji koristi P.D. bili su prisutni svjedoci koji takođe mogu da potvrde da policijski službenici nisu obijali nikakva vrata, kapiju i slično, već da je lice P.D. uz pomoć svjedoka O.N. obio bravu na vratima sobe za koju je tvrdio da nema ključ
, navedeno je u saopštenju.

Policiju, međutim, demantuju čekić, paser i šrafciger, koje su zaboravili u Preradovoj kući. I činjenica da su nasilno ušli u dvorište, razvaljujući ulaznu kapiju. Čak da je sam Prerad razvalio vrata spavaće sobe svojih roditelja, nije to učinio po vlastitoj volji, već zato što mu je policija naredila.

Slučaj Prerad više od svega bio je pokazna vježba i upozorenje svima onima koji kritikuju vlast, šta im se može desiti ako to nastave da rade. A može ih zadesiti svašta: da budu proglašeni narkodilerima, kriminalcima, razbijačima, nasilnicima, voajerima…

Dodik je već ranije najavio usvajanje zakona kojim će dodatno biti regulisan rad nvo organizacija i građanskih udruženja u RS. Taj zakon će, zasigurno, omogućiti vlastima da prema kritičarima Režima, koje će etiketirati kao “državne neprijatelje” ili “strane plaćenike”, preduzmu raznorazne represivne mjere. Nema sumnje, da su “oči i uši” vlasti svuda oko nas i da pomno prate i sve ono što se oko njih objavljuje na Internetu putem društvenih mreža. Još smo u 1984.

(zurnal.info)