Policijska akcija u Grazu:Zbog sumnje na terorizam uhapšena četvorica bh državljana
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

EU

Policijska akcija u Grazu: Zbog sumnje na terorizam uhapšena četvorica bh državljana

U okviru policijske akcije, koja je provedena u jednom mesdžidu na periferiji Graca, uhapšeno je jedanaest osoba, među njima četiri bosanskohercegovačka državljana

Zbog sumnje na terorizam uhapšena četvorica bh državljana

Najmanje četvorica bh državljana ili osoba rođenih u BiH uhapšena su jutros u Gracu, zbog sumnje da su povezani sa terorističkim organizacijama u Austriji, saznaje Žurnal.

U okviru policijske akcije, koja je provedena u jednom mesdžidu na periferiji Graca, uhapšeno je jedanaest osoba. Mesdžid je, prema pisanju austrijskih medija, finansiran novcem iz arapskih zemalja. Osim Bosanaca, uhapšen je i jedan Sirijac, jedan Bugarin, te jedan Makedonac.

EBU TEJMA

Grupa je, prema saznanjima  Žurnala praćena mjesecima, a u istragu su bile uključene i bh policijske i obavještajne agencije. Pretpostavlja se da je ova grupa dio terorističke ćelije kojom je godinama rukovodio Mirsad Omerović zvani Ebu Tejma, srbijanski državljanin koji je godinama djelovao na području BiH, odnosno u Gornjoj Maoči.

Podsjećamo, u julu prošle godine, sud u Grazu proglasio je Ebu Tejma krivim za pripadnost terorističkoj organizaciji i osudio ga na 20 godina zatvora zbog regrutovanja mladih boraca za terorističku organizaciju ISIS. Tada je saopćeno da je Ebu Tejma "isprao mozgove" desetinama ljudi starosti između 14 i 30 godina, te regrutovao veliki broj osoba za terorističku organizaciju u Siriji.

Upravo pod njegovim uticajem, bio je sedamnaestogodišnji Albanac koji je nedavno uhapšen zbog sumnje da je pokušao izraditi eksplozivnu napravu velike razorne moći. Nakon hapšenja ovog Albanca, policija je proširila istragu koja je rezultirala hapšenjem još jedanaest osoba, među kojima su najmanje dvojica bh državljani.

Svi oni godinama su bili u izravnom kontaktu sa Ebu Tejmom, a u njihovom društvu, prema pisanju austrijskih medija, bio je i Alen Rizvanović, državljanin Austrije bh porijekla, koji je 2015. godine automobilom u centru Graza usmrtio tri osobe, a više od pedeset povrijedio. Rizvanović je osuđen na doživotnu robiju.

Rizvanović je bio čest posjetilac mesdžida u kojem je izvršen pretres.

(zurnal.info)