Udruženje”Tender” upozorava:Zbog tajnih nabavki BiH godišnje gubi 1,5 milijardi maraka

Istražujemo

Zbog tajnih nabavki BiH godišnje gubi 1,5 milijardi maraka

Zbog tajnih nabavki BiH godišnje gubi 1,5 milijardi maraka

Bosna i Hercegovina zbog netransparentnosti u procesu javnih nabavki godišnje izgubi oko 1,5 milijardi maraka, procjena je Udruženja “Tender” sačinjena na osnovu analize nedavno usvojenog Izvještaja Agencije za javne nabavke BiH o zaključenim ugovorima po provedenim nabavkama roba, usluga i radova u 2010. godini.

SVAKIM DANOM SVE GORE

Predstavnici “Tendera” ocijenili su na konferenciji za novinare u Banjaluci da se stanje u javnim nabavkama u BiH iz godine u godinu pogoršava, navodeći da je svake godine sve manje transparentnosti ovih postupaka, da je sve više nedomaćinskog trošenja javnih sredstava, te da se oblast javnih nabavki otela kontroli nadležnih institucija i postala skoro anarhična.

Tako stvarani milje itekako je pogodovao i doprinosio stalnom rastu korupcije, na šta je Udruženje Tender godinama javno ukazivalo, nudeći odgovarajuća rješenja sa efikasnim mehanizmima, ali nažalost bez njihovog uvažavanja i prihvatanja od strane Agencije, pa i drugih nadležnih struktura, istakli su predstavnici ovog Udruženja.

Oni su naveli da Izvještaj Agencije za nabavke BiH sadrži podatke o sklopljenim ugovorima o nabavkama roba, usluga i radova iz samo 742 registrovana ugovorna organa, iako se pretpostavlja da u BiH ima više od 2.000 pravnih subjekata, koji su obavezni da provode javne nabavke. To, kako je ocijenjeno, najbolje govori o vjerodostojnosti pokazatelja, kao i o poražavajućoj činjenici da ni nakon više od šest godina Agencija nije uspjela ustrojiti evidenciju ugovornih organa, niti da iznađe efikasne načine utvrđivanja odgovornosti za sve one koji izbjegavaju da uredno dostavljaju podatke.

Stanje u javnim nabavkama itekako doprinosi stalnom rastu korupcije, zbog čega se BiH, po procjenama svih relevantnih međunarodnih institucija, smatra najkorumpiranijom zemljom u Evropi, kazala je portparolka „Tendera“ Bojana Bogdanović.

Ona je navela da je ukupna vrijednost zaključenih ugovora u 2010. godini iznosila oko 3,5 milijardi maraka, što je za 163,3 posto više u odnosu na zaključene ugovore u 2009. godini.

Ovakvo nevjerovatno godišnje povećanje utrošenih sredstava u javnim nabavkama isključivo je posljedica nedostavljanja izvještaja ugovornih organa Agenciji o sklopljenim ugovorima, navela je Bogdanović.

Predstavnici „Tendera“ upozorili su da je upravo netransparentnost u procesima, malverzacije prilikom postupka javnih nabavki i dogovaranje u „četiri oka“ najveći problem u ovoj oblasti. Navedeno je da prostor za manipulacije i korupciju otvara i to što su podignuti novčani cenzusi bez javnih objava za nabavke roba i usluga sa 30 hiljada na 50 hiljada maraka, radova na 80 hiljada maraka, putem konkurentskih zahtjeva i direktnih sporazuma sa 3.000 KM na 6.000 KM.

CRNO ILI TAJNO

Prema podacima „Tendera“, konkurentski zahtjevi su sa oko 191,5 miliona maraka u 2010. godini porasli na 423 miliona ili za 121 posto. U ovom Udruženju smatraju da je navedeni procenat i dvostruko veći, ali da ga mnogi ugovorni organi u izvještaju nisu prikazali, dok je istovremeno zabilježen rast direktnih sporazuma sa oko 41 milion KM na na 144 miliona KM ili za 244 posto, što se takođe treba smatrati upitnim.

Najdrastičniji enormni porast bilježe pregovarački postupci, koji su npr. od 78.788.985,57 u 2008. godini, porasli na čak 1.510.857.866,84 KM u 2010. godini ili za nevjerovatnih 1.817,60 posto, istakla je Bogdanović.

Prema njenim riječima, učešće pregovaračkih postupaka u ukupnim nabavkama je dostiglo procenat od 43,54 posto, dok je taj odnos u Srbiji 21,25 posto, a Hrvatskoj 18,09 posto.

Za razliku ovih, tzv. „crnih postupaka nabavki“, transparentni procesi javnih nabavki, jedini koji obezbjeđuju konkurentnost, smanjeni su u istom periodu za 15, 91 posto, odnosno sa oko 1,6 milijardi na 1.3 milijarde maraka.

Tako kreirano stanje u javnim nabavkama, uticalo je da otvoreni postupci, kao apsolutno najprihvatljiviji i najpošteniji, u 2008. godini sa 88,17 posto učešća u ukupnim javnim nabavkama, što je bilo iznad evropskog prosjeka i za svaku pohvalu, se svedu u 2010. godini na samo 38,73 posto i vjerovatno su među najnižima u svijetu. Razlog tome su svakako podignuti cenzusi, ali i sveprisutnija praksa da se veće javne nabavke dijele na manje, koje ne zahtijevaju javno objavljivanje, naveli su predstavnici „Tendera“.

Da se stanje u javnim nabavkama otelo kontroli, najupečatljivije potvrđuju podaci da su pregovarački postupci zajedno sa ograničenim, konkurentskim zahtjevima i direktnim sporazumima kao tzv. „crni“-„tajni“ vidovi nabavki, koji se u pravilu javno ne objavljuju, učestvovali u ukupnim nabavkama roba, usluga i radova sa 2.126.159.988,01 KM ili sa 61,27 posto i da su značajno premašili otvorene postupke, što je rijedak slučaj u svjetskim razmjerama.

BiH je, nažalost, u segmentu netransparentnosti javnih nabavki u samom svjetskom vrhu. Da bi se stanje promijenilo, smatraju u „Tenderu“ , potrebno je donijeti kvalitetan Zakon o javnim nabavkama, koji bi u potpunosti obezbijedio da se javne nabavke provode u otvorenim postupcima, te da se pooštre novčane kazne za one koji krše zakon. Ovo Udruženje je nadležnim institucijama već dostavilo svoje amandmane na novi Zakon o javnim nabavkama, kojim bi se obezbijedila veća transparentnost u provođenju postupaka i domaćinsko trošenje sredstava sa mogućom godišnjom uštedom od 500 miliona maraka.

Da bi se usvojio Zakon o javnim nabavkama, koji bi onemogućio korupciju u ovoj oblasti, potrebna je politička volja, čiji bi moto trebalo da bude: „Nema tajnih nabavki, nego postoje samo javne nabavke“.

(zurnal.info)