SLUČAJ REFERENDUM:Željka Cvijanović se nije pojavila na ispitivanju u Tužilaštvu BiH
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

SLUČAJ REFERENDUM: Željka Cvijanović se nije pojavila na ispitivanju u Tužilaštvu BiH

Ispitivanje Mladena Ivanića u utorak, a Mirka Šarovića u srijedu

Željka Cvijanović se nije pojavila na ispitivanju u Tužilaštvu BiH
Foto: Facebook

 Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović nije se danas (ponedjeljak) pojavila na ispitivanju u Tužilaštvu BiH u tzv. slučaju “referendum”, saznaje Žurnal. Ispitivanje kod postupajućeg tužitelja Miroslava Markovića trebalo je započeti u ponedjeljak u 12 sati, ali u zakazano vrijeme premijerka RS-a nije došla, jer se još nije vratila iz SAD-a. Za utorak je, kako saznaje Žurnal, zakazano ispitivanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, dok bi u srijedu trebao biti ispitan zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović. Podsjećamo, 30. decembra prošle godine ispitan je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

Svi oni osumnjičeni su da su počinili krivično djelo “neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava iz člana 239 Krivičnog zakona BiH”.

“Istraga je u završnoj fazi. U narednih dvadesetak dana trebala bi biti podignuta optužnica protiv svih osumnjičenih u predmetu referendum”, potvrdilo je za Žurnal više izvora iz bh. pravosudnih institucija. 

Unatoč zabrani Ustavnog suda BiH, vlasti RS-a su 25. septembra  2016. godine provele referendum  o danu RS. Ubrzo nakon toga, Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o provođenju istrage i formiralo predmet referendum. Kao glavni osumnjičeni, naveden je predsjednik RS-a Milorad Dodik. Tužilaštvo BiH dva puta je slalo pozive na njegovu adresu, kako bi ga ispitali u ovom slučaju, ali je Dodik odbio doći. Međutim, kada je 29. 12. 2016. godine Sudu BiH upućen prijedlog za izdavanje naredbe za dovođenje Milorada Dodika, predsjednik RS-a se narednog dana dobrovoljno javio u Tužilaštvo BiH gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog. 

Premijerka RS Željka Cvijanović osumnjičena je za krivično djelo pomaganje u izvršenju krivičnog djela nepoštivanje Odluke Ustavnog suda BiH. Ona je, naime, potpisala Odluku Vlade RS da se izdvoji 1,7 miliona KM za organizovanje referenduma, a od navedene sume je prebačeno na kabinet Milorada Dodika sa naznakom”za potrebe organizacije referenduma”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić osumnjičen je da nezakonito angažovao pripadnike Oružanih snaga BiH na obilježavanju neustavnog dana RS-a. 

(zurnal.info)