PREDSJEDNIK FSBiH ZARAĐUJE I IZ OFSAJDA:Zeljkovići obrnuli 6,8 miliona KM i nastavili gurati FK „Borac“
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

PREDSJEDNIK FSBiH ZARAĐUJE I IZ OFSAJDA: Zeljkovići obrnuli 6,8 miliona KM i nastavili gurati FK „Borac“

Firme u vlasništvu porodice Zeljković, “DL Plakat”, “Eco Group” i “Interkont komerc”, i dalje sponzorišu Fudbalski klub “Borac”. Tu su i “Prointer”, firma s kojom „sarađuje“ nezaposleni sin Milorada Dodika i Vicinim prvi rođak, kao i Alternativna televizija kojom upravlja – “Infinity Media”. Vicu Zeljkovića, sestrića Dodikovog, to ne sprečava da sponzoriše sumnjivog putnika za Evropu i da obavlja funkciju prvog čovjeka Fudbalskog saveza BiH. Vico finansira, komisije rivale „čiste“ za stolom, a sudije na terenu.

Zeljkovići obrnuli 6,8 miliona KM i nastavili gurati FK „Borac“
Sestrić i ujak: Vico Zeljković i Milorad Dodik

 

Sumnjive sportske rezultate Fudbalskog kluba „Borac“ iz Banjaluke i ove godine prate izuzetni poslovni uspjesi njihovih glavnih sponzora, porodičnih firmi Zeljkovića, čiji istaknuti član Vico upravlja Fudbalskim savezom Bosne i Hercegovine. Za godinu su „DL Plakat“, „Eco Group“ i „Intekont komerc“ obrnule nevjerovatnih 6.829.384 KM i prikazale ukupnu dobit od 955.329 KM.

„Navikao sam na pritiske, očekivanja i osporavanja. Ne bježim od toga ni ko sam ni šta sam ni ko je dio moje porodice. Neke stvari se zbog toga ostvare lakše, neke teže. Na kraju je ipak bitno kakav si čovjek i da li si sposoban da nešto uradiš. Gledam stvari iz fudbalskog ugla i očekujem da će tako raditi i drugi“, ispovijedio se u jednom od intervjua prvi čovjek Saveza.

Baš gledano iz tog fudbalskog ugla, Vico je i 12. i 13. i 14. igrač „Borca“.

Stasavao je uz ujaka Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH. Iz vlasnika noćnog kluba “Drama”, a potom i prvog čovjeka Fudbalskog kluba “Borac”, izrastao je, pisao je Žurnal, u – funkcionera, odnosno, predsjednika državnog Fudbalskog saveza.

O sukobu interesa nije razmišljao ni tada, a ni sada. Firme u vlasništvu njegove porodice, koje godišnje obrću stotine hiljada maraka na tenderima i uživaju u javnom novcu, i dalje su sponzori trenutno tećeg na tabeli. Vico sponzoriše, komisije rivale „čiste“ za stolom, a sudije na terenu.

“Primjeri sukoba interesa (između ostalog) je i angažman javnog zvaničnika ili njegovog srodnika u privatnom poduzeću, u situaciji kada javni  zvaničnik, kroz obavljanje svoje funkcije može uticati na stvaranje dobiti preduzeća”, stoji i u “Vodiču kroz pojmove i zakone Transparency internationala u BiH“, koji za Zeljkoviće, očito, predstavlja samo puko piskaranje.

U registru Agencije za posredničke informatičke i finansijske usluge i dalje stoji da je suvlasnica i direktorica “Eco Group” Nikolina Zeljković, supruga prvog čovjeka Saveza. Ova firma, između ostalog, za 1.544.400 KM zbrinjava medicinski otpad iz Univerzitetskog kliničkog centra RS, na čijem je čelu Vlado Đajić, ovih dana izuzetno zaposlen oko organizacije koncerata za banjalučke maturante, koji bi, zarad dobre zabave u budućnosti, trebalo da glasaju za – SNSD.

„Eco Group“ u 2021. prikazao je znatno manji prihod nego godinu ranije – 2.052.080 KM, a u kasi je ostalo dovoljnih 307.309 KM. Zanimljivo, pretprošle, 2019. godine firma je prihodovala 1.324.593 KM, a tokom 2020. skok je bio nevjerovatan - 6.938.320 KM.

U vlasništvu Vicinog oca Spasoja Zeljkovića, inače zeta Milorada Dodika, je “Interkont komerc”. Firma se bavi trgovinom na veliko robom od metala, instalacionim materijalom, uređajima i opremom za vodovod i grijanje. Javna preduzeća u Republici Srpskoj na tenderima ne mogu bez Spasojine robe.

Ukupan prihod, prema svježe objavljenim finansijskim podacima, iznosio je 4.037.041 KM, dok je prikazana dobit – 639.047 KM, što je za 166.601 KM više nego 2020.  Firma je te 2020. prihodovala 4.124.234 KM, a godinu prije 3.915.004 KM.

U „DL Plakat“, čiji je suvlasnik Vicin brat i član Upravnog odbora „Borca“ Bogoljub Zeljković, „ušlo je“ 740.263 KM, a ostvarena dobit 8.973 KM. Firma je 2020. prihodovala 814.137 KM, oko 200.000 više nego godinu ranije. “DL plakat” bio je akter afere “bilbordi” s početka februara prošle godine, kada je objavljeno da pod vlašću SNSD-ovog Igora Radojičića za 18 bilborda u Banjaluci nije plaćala komunalne takse i naknade za isticanje reklama. 

„Borac“ finasira i „Prointer ITSS – član Infinity International grupe“, firma s kojom „sarađuje“ Igor Dodik, nezaposleni sin Miloradov i Vicin rođak. Radnik, penzioner ili zbilja nezaposlen stanovnik RS može samo da namaštava 58.076.430 KM. „Prointeru“ je tendersko znanje stvorilo sretan poslovni ambijent, upravo toliko je prihodovao u 2021. godini. Prikazana dobit u finansijskim knjigama iznosi 4.760.204 KM.

Iz godine u godinu količina novca koja „ulazi“ u firmu je veća, 2020. ta cifra je bila 55.485.851, a godinu prije 44.594.959 KM. I broj dobijenih tendera se povećava – od 2015. godine do danas firma je sa javnim sektorom potpisala 739 ugovora vrijednih ukupno 195.263.228 KM.

Među sponzorima je i Alternativna televizija, kojom je gazdovao „Prointer“, a potom preuzela „Infinity Media“, firma u čijem je vlasništvu i „UNA TV“ koju mediji odavno povezuju s Dodikovima. Igor Dodik se i ranije, kao predstavnik kapitala “Integral inženjeringa” Slobodana Stankovića, pojavljivao na sastancima sa novinarima ovog medija. ATV je prošlu godinu zaključio sa prihodom od 3.584.505 KM. Tenderski ugovori se nižu.

(zurnal.info)