ZA GRADNJU ŠKOLE U FOJNICI:Zemljište kupili za 20 hiljada maraka, pa ga prodali Vladi SBK za deset puta veću cijenu

Istražujemo

ZA GRADNJU ŠKOLE U FOJNICI: Zemljište kupili za 20 hiljada maraka, pa ga prodali Vladi SBK za deset puta veću cijenu

U Fojnici je za 200.000 KM, sredstvima Vlade SBK, kupljeno zemljište na kojem bi se trebala graditi škola koja će raditi prema hrvatskom planu i programu. Zemljište je kupljeno od firme T.W.I. koja je za parcelu prošle godine izdvojila znatno manje novca, a tada je ono procijenjeno na oko 100.000 KM. Osim toga, dio javnosti negoduje jer otvaranje nove škole koja će raditi prema hrvatskom planu i programu smatraju nastavkom politike segregacije…

Zemljište kupili za 20 hiljada maraka, pa ga prodali Vladi SBK za deset puta veću cijenu
Foto: Adi Kebo/zurnal.info

 

Logika trgovaca vrlo je jednostavna – kupiti nešto, pa kasnije to preprodati po višoj cijeni. Još ako je krajnji kupac javna institucija, dobar profit je skoro pa zagarantovan.

Tokom 2021. godine prodavalo se oko pet duluma, odnosno 5.000 metara kvadratnih zemljišta na samom ulazu u Fojnicu. Poslovni partneri Sahir Mustajbegović, vlasnik kompanije T.W.I. iz Kiseljaka, i Igor Bošnjak, vlasnik firme BI-materijal, odlučuju se na kupovinu ove parcele od jednog fizičkog lica.


Bošnjak i Mustajbegović (Foto: artinfo.ba)

 

U notarskom ugovoru upisana je kupoprodajna cijena od samo 20.000 KM. I Mustajbegović i Bošnjak za Žurnal priznaju da je parcela ipak plaćena znatno više. 

„Jeste to tako otišlo kroz papire, ali nema te zemlje za 20.000 KM tamo. Ja sam to dosta više platio. U ugovoru stoji toliko koliko stoji, ali nema za te pare ni duluma, a da ne govorimo dalje“, govori Mustajbegović, dok Bošnjak ističe da je „tu bilo nekog prebijanja“, pa su, kaže, „tom gospodinu nešto dali na ruke“, a čini mu se i „da je neki automobil dobio“.

Dakle, podaci u notarskom ugovoru, očito, nisu istiniti. No, nadležne institucije, prema našim informacijama, još uvijek nisu reagirale.

Ono što je jasno jeste da na ovaj način, sredinom 2021. godine, Mustajbegović i Bošnjak postaju vlasnici te parcele, tada procijenjene na blizu 100.000 KM. Da budemo precizni, Mustajbegovićeva firma T.W.I. je vlasnik zemljišta, a Bošnjak je bio supotpisnik notarskog ugovora. „Dijelimo sve po pola“, objasnit će Bošnjak novinarima Žurnala.

 

PROFIT ZA TRGOVCE

 

Oba privrednika za sebe kažu da su trgovci. 

„Ja imam pravo za marku nešto da kupim, a da prodam za 100. Trgovina je to“, kazat će Mustajbegović. 

Poslovni partneri ubrzo će pripremiti teren za preprodaju. Parcela pod brojem 1479 dijeli se na dva dijela, a u vlasništvu firme T.W.I. je i susjedna parcela, 1480. 


Foto: katastar.ba

 

Slučajno ili ne, u isto vrijeme zemljište za gradnju škole tražila je OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići-Fojnica. Krajem godine Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta SBK odlučuje da će ovoj školi dati 200.000 KM za nabavku zemljišta. 

Ubrzo će se škola odlučiti da kupi oko četiri duluma zemljišta od firme T.W.I. upravo za 200.000 KM. Ponovimo – u ljeto 2021. godine Mustajbegović i Bošnjak kupuju oko pet duluma, što je tada procijenjeno na oko 100.000 KM, da bi u januaru škola kupila četiri duluma za duplo više novca.

Direktorica škole Mirjana Golub kaže kako ona nije znala za tu informaciju: „Ja nisam kompetentna da procjenjujem vrijednost zemljišta, vjerovatno da sam privatno kupovala možda bih drugačije gledala i razmišljala (…) Mi smo tražili sredstva ona koja su tražena od strane vlasnika.“ Dodaje i da ova lokacija nije bila prioritet, ali da su kupili zemljište tamo gdje su bili sigurni da će dobiti građevinsku dozvolu.

Za trgovce, na kraju, dobar posao. O zaradi Mustajbegović nije želio govoriti, dok Bošnjak kaže da bi profit trebao biti oko 50.000 KM. Ipak, obojica odbacuju navode da je riječ o ranije dogovorenom poslu. 

„Mi smo to kupili s drugim namjerama, ispalo tako kako je ispalo, bože moj“, govori Mustajbegović.

Ipak, zarada bi trebala biti i veća. Kao što smo već spomenuli, zemljište je isparcelisano. Kupac susjednih parcela trebala bi biti Općina Fojnica, jer bi tim područjem trebala ići zaobilaznica. Vlasnik firme T.W.I. Sahir Mustajbegović ističe: 

„Moraju to kupiti, normalno. Općina Fojnica to mora kupiti i to je već u proceduri, eksprorijacija zemljišta.“

 

KRITIKE DIJELA JAVNOSTI

 

Nedavno su na sjednici Općinskog vijeća u Fojnici usvojene izmjene regulacionog plana, pa je sada građevinsko zemljište namijenjeno za izgradnju objekta javnog sadržaja, te se može krenuti u realizaciju projekta gradnje škole i drugih objekata poput sportske dvorane i obdaništa. 

No, direktorica škole Mirjana Golub kaže kako još uvijek nema tačnog datuma kada će početi radovi: „Škola je ovisna o donacijama, ovisna o potpori Vlade, tako da nema još uvijek konkretnih planova. Dok ne budemo 100% sigurni da će krenuti kako treba, kako je planirano, nećemo davati informacije u javnost.“

OŠ „Ivan Goran Kovačić“ trenutno se nalazi u mjestu Gojevići nadomak Fojnice. U samom gradu nema svoje prostorije, nego koristi prostorije OŠ „Muhsin Rizvić“, a u toj zgradi smještena je i srednja škola.

Tako se došlo do situacije da se u istoj zgradi, koja svakako treba određenu obnovu, nalaze tri škole pod jednim krovom. No, informacija da će se u Fojnici graditi škola koja će raditi prema hrvatskom planu i programu izazvala je reakcije dijela javnosti. Između ostalog, reagirali su iz fojničkog SDP-a navodeći da je „ovo nastavak politike segregacije“.

S tim se ne slaže direktorica Golub: „Ono čega se ja držim jeste to da škola nije samo za djecu hrvatskog naroda i mislim da Fojnici treba nova zgrada škole i nova sportska dvorana, prema najnovijim standardima i uvjetima, na korist svim Fojničanima.“

Uprkos tome što je ulaganje u obrazovnu infrastrukturu u BiH prijeko potrebno, i dalje ima mnogo pitanja na koja bi se trebalo odgovoriti. Na primjer, da li je, u vrijeme kada se već godinama bilježi smanjenje broja upisanih učenika u BiH, zaista potrebno graditi novu školu, zašto se sredstva nisu uložila u obnovu i eventualno nadograđivanje postojeće škole, da li će se sredstva uložiti u postojeću školu…

Na kraju, pored toga što direktorica Mirjana Golub ističe da „ne bi trebalo biti bitno koja je škola i koji plan i program“, činjenica je da bi nova škola trebala raditi isključivo prema hrvatskom planu i programu, što nameće već decenijama staro, vrlo važno pitanje kada je školstvo u BiH u pitanju – do kada će se škole i učenici dijeliti na nacionalnoj osnovi?

(zurnal.info)