Radio:ŽEN: Bend sa velikim Ž
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

ŽEN: Bend sa velikim Ž

Žen čine četiri žene, imaju album "Jantar" koji morate poslušati

ŽEN: Bend sa velikim Ž

Nikad do sad KUPEK nije potencirao činjenicu da neki band ima žensku članicu, a još manje da band sačinjavaju isključivo žene. To nam nije bio povod da ugostimo žene iz Žen-a ni ovaj put. Ugostili smo ih isključivo jer je glazba koju prave neopisivo dobra, ali i zbog stavova koje zauzimaju kad pričamo o prirodi i društvu koje nas okružuje.

U nekoliko navrata, otkako je objavljen drugi album Žen-a koji se zove „Jantar“ puštali smo Žen i nadali se da ćemo ih u nekoj od skorašnjih emisija i ugostiti. To se konačno i ostvarilo.

Žen čine četiri žene a dvije od njih ugostili smo putem skypeta i tako premostili stotine kilometara fizičke udaljenosti. Jedna je Ivona i svira bas u bandu, a druga je Tanja, koja iako ne svira, čini ravnopravnu članicu. Štoviše, ona glazbu banda vizualizuje i tako joj daje dodatnu vrijednost.

U čemu je razlika između prvog albuma banda od prije dvije godine i aktualnog, kako teku pripreme za treći, šta predstavlja platforma „Živ Žar Žur“, kako je došlo do suradnje sa austrijskom izdavačkom kućom Unrecords, queer feminističkim izdavačem i kako se band poput Žen-a našao prvi na listi najprodavanijih albuma iz Hrvatske na bandcampu (https://xzen.bandcamp.com/)...

Sve su ovo samo neka od pitanja na koja su nam odgovore dale Ivona i Tanja, a usput smo poslušali gotovo čitav album „Jantar“ uz pokoji dodatak.

Ako vam se priča i ne sluša vjerujte nam, zaista vrijedi poslušati album jer uradile su ga žene, kojima će mnogi spočitavati da to zaista jesu. Njima u inat, žene možda i nemaju na kraju e, ali zato imaju preveliko Ž na početku i to u svakom smislu.

Emisiju slušajte ovdje, a album na ovom mjestu...

(zurnal.info)