NOVA GRADNJA, STARI IZVOĐAČ:Zgradu Tužilaštva KS renovirala firma koja duguje 2,2 miliona maraka poreza

Istražujemo

NOVA GRADNJA, STARI IZVOĐAČ: Zgradu Tužilaštva KS renovirala firma koja duguje 2,2 miliona maraka poreza

Tendere za renoviranje potkrovlja i trećeg sprata zgrade Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu vrijedne preko 300 hiljada maraka dobila je firma "Nova gradnja" iz Vogošće. Međutim, radove su obavljali radnici i oprema firme Murai komerc. Kantonalno tužilaštvo više od tri godine vodi istragu protiv ove firme za privredni kriminal. Uporedo, Tužilaštvu nije sporno što Murai komerc duguje više od 2,2 miliona maraka poreza.

Zgradu Tužilaštva KS renovirala firma koja duguje 2,2 miliona maraka poreza

 

Za Kantonalno tužilaštvo Sarajevo 2018. godina počela je i završava radno. Umjesto tužioca, bar u ovom slučaju, radili su majstori. Početkom godine, firma "Nova gradnja" dobija posao renoviranja potkrovlja na zgradi tužilaštva, vrijedan skoro 300.000 maraka. Međutim, iako je posao dobila "Nova gradnja", na posao u Tužilaštvo dolazili su radnici i oprema firme "Murai komerc".




Radovi na zgradi Tužilaštva u aprilu 2018.godine, radnike i opremu na posao dovozi kamion firme Murai komerc

-Ugovor o renoviranju potkrovlja i trećeg sprata, Tužilaštvo KS potpisalo je sa firmom "Nova gradnja", a ne sa firmom "Murai komerc", odgovor je Tužilaštva KS na pitanja Žurnala.

Tužilaštvu na znanje, podsjetimo da je vlasnik firme "Nova gradnja" Dino Alić, a da je njegov otac Muriz Alić vlasnik firme "Murai komerc". Sjedište obje firme se nalazi u istoj zgradi u ulici Branilaca vijenca bb u Vogošći.


Sjedište firmi Murai komerc i Nova gradnja u Vogošći

Ove podatke Kantonalno Tužilaštvo moralo bi znati, posebno zbog činjenice da više od 3 godine u ovoj pravosudnoj instituciji traje istraga zbog sumnje u privredni kriminal firme "Murai komerc" o čemu je Žurnal ranije detaljno pisao.

POSLOVI PO POSEBNOJ ODLUCI

Nakon što su renovirali potkrovlje, Tužilaštvo se odlučilo i za dodatne radove. Umjesto otvorenih postupaka javnih nabavki, odlučili su se na direktne sporazume. Zadovoljni prethodno urađenim poslom iz Tužilaštva su odlučili da ponovo angažuju firmu "Nova gradnja" iz Vogošće.
Tender za “nabavku sanacionih radova kompletne podne konstrukcije trećeg sprata Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo” raspisan je u februaru ove godine na osnovu posebne odluke glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić. Pet mjeseci kasnije direktnim sporazumom posao je dodijeljen firmi "Nova gradnja". Ova firma dobila je  4,5 hiljade maraka za “demontažu starog daščanog pokrova, spuštanje na zemlju, utovar na kamion i odvoz na deponiju, te nabavku, dopremu, podizanje u potkrovlje objekta, ugradnja daske colarice kao daščani pokrov preko međuspratnih drvenih greda (patošenje), koju je prije ugradnje neophodno premazati zaštitnim sredstvom „drvocidom“ –175 m”.
Početkom oktobra, na osnovu posebne odluke glavne kantonalne tužiteljice o “pokretanju postupka javne nabavke sanacionih radova na trećem spratu Kantonalnog tužilaštva KS “ od 13.2.2018.godine, Tužilaštvo ponovo direktnim sporazumom angažuje firmu "Nova gradnja". Za “sanacione radove unutrašnjih i vanjskih klupica na fasadnoj stolariji trećeg sprata Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo” Nova gradnja dobija 1.836 KM. Isti dan, 8.10.2018. godine Tužilaštvo potpisuje još jedan ugovor sa istom firmom.

Mimo Plana javnih nabavki, glavna kantonalna tužiteljica donosi posebnu odluku o pokretanju “postupka javne nabavke građevinskih radova na proširenju komunikacionog sistema na trećem spratu Kantonalnog tužilaštva KS”.
Ponovo, direktnim sporazumom firma "Nova gradnja" dobija od Tužilaštva ugovor vrijedan 4.814 KM. Ukupna vrijednost ugovora koje je, mimo plana javnih nabavki, a na osnovu posebnih odluka glavne kantonalne tužiteljice, direktnim sporazumom ova firma dobila iznosi 11.155,73 KM


Izvođenje radova na zgradi Tužilaštva KS, 3.9.2018.godine


DUG ZA PDV

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje  1.12.2017. godine firma "Murai komerc" dugovala je nešto više od 312 hiljada maraka za PDV.  Tri mjeseca kasnije 1.2.2018. godine dug ove firme porastao na 979 hiljada. Prema podacima UIO 13.12.2018. godine ukupna dugovanja firme Murai komerc iznosila su 2 miliona i 299 hiljada KM!

(zurnal.info)