Bunt:ŽURNAL SA "RUŠITELJIMA" RS: Građani više vjeruju svom frižideru nego Dodiku

Pod okupacijom

ŽURNAL SA "RUŠITELJIMA" RS: Građani više vjeruju svom frižideru nego Dodiku

Svaki kraj je dramatičan na svoj način, pa tako i njegov. To ga, međutim, neće spriječiti da i ovaj put pokuša obmanuti javnost u RS. Ovaj put mu obmane neće proći, jer građani RS više vjeruju svom frižideru, nego Miloradu Dodiku, kazao je Dronjak za Žurnal

ŽURNAL SA "RUŠITELJIMA" RS: Građani više vjeruju svom frižideru nego Dodiku

Prije par dana, u jeku protesta u Federaciji BiH i potpunog odsustva okupljana građana u Republici Srpskoj, na Radio-televiziji RS (RT RS) se ukazao prvi čovjek ovog entiteta i u jednosatnom monologu “razotkrio” domaće izdajnike, strane plaćenike, petokolonaše, imperijaliste i mondijaliste koji žele da unište Republiku Srpsku. U namjeri da “prosvijetli” srpski narod, Dodik je otkrio kako pouzdano zna da su protesti u Federaciji osmišljeni samo za to da bi bili preneseni u RS (prvenstveo transferom demonstranata), nakon čega bi se srušila “jaka vlast” u ovom entitetu, a potom razvalastila RS, ojačala i unitarizovala BiH.

Srpski narod nema pravo da bude naivan. Ja kao predsjednik ovog entiteta nemam pravo da budem naivan nijednog trenutka… Stvari stoje tako da se osjeća potreba da se napravi neki novi politički dogovor u BiH, kako bi se pod pristiskom medjunarodne zajednice moglo kreirati novo uređenje BiH, pojasnio je Dodik.

ŠTA JE UOČIO DODIK

Šireći najnoviju teoriju zavjere, optužio je ovdašnju opoziciju, sa SDS-om na čelu, da šuruje sa strancima i da po njihovom nalogu nastoji da talas demonstracija iz Federacije BiH prenese u RS, a direktorku Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Natašu Kandić da prema organizatorima protesta u BiH kanališe novac koji su joj doturili strani centri moći.

Iz njene kancelarije se plaćaju pojedinci, kao u Brčkom… Stranci ovaj put nisu htjeli direktno da daju novac, nego su to dali putem njene kancelarije u Beogradu, ustvrdio je Dodik.

Šiireći paranoju, plasirao je i tezu prema kojoj su navodno Bošnjaci čine 99 posto onih koji vode akciju organizovanja i širenja protesta u RS, a pomenuo je i pojedinačno neke od osoba (dopisnicu “Oslobođenja” Gordanu Katanu i Srđana Puhala), koje u njegovoj kategorizaciji spadaju među one koji RS ne misle dobro.

Milorad Dodik, po ko zna koji put, priča o teoriji zavjere, iako ga svaki dan građani u Federaciji demantuju. On i dalje ide sa pričom oko napada na Republiku Srpsku, odnosno o pokušaju da se neredi iz Federacije ‘uvezu' u RS. Naravno, izmišljaju se i domaći izdajnici i strani plaćenici i neprijatelji RS i tu se ne biraju sredstva. Od kolega, koji iz RS rade za ono što se uslovno zovu federalni mediji, ja sam vjerovatno svojim novinarskim i građanskim angažmanom bila najistrurenija, pa je otuda i bio logičan Dodikov napad na mene, kazala je za Žurnal novinarka Gordana Katana, dopisnica sarajevskog „Oslobođenja“ i agencije Anadolija.

Ne krije da je ružan osjećaj biti označen kao meta, upozoravajući da živimo u društvu u kojem je dovoljna jedna riječ, rečenica, optužba da se neko ostrvi na vas.

Bez obzira kakakv je moj stav o svemu tome, žalosno je da neko, ko sebe smatra velikim političarem i velikim liderom, na takav način pokušava da obmane javnost. Strah je ogroman. Ako je u RS dobro, kako vlasti tvrde, čemu onda strah od mirnih okupljanja, na kojima je u svim gradovima RS bilo manje od 500 ljudi, navela je Katana.

Koliko god to vlast, pa i sam Dodik, negirali, dodala je ona, Republika Srpska jeste u užasnom socijalnom i ekonomskom stanju.

Druga je stvar koliko je visok prag tolerancije i strpljivosti ovog naroda. Veoma je izvjesno da bi u RS u jednom trenutku moglo doći do eskalacije i izlaska na ulicu svih onih koji su gladni i nezadovoljni, jer malo ko još vjeruje da se mogu jesti nacionalni interesi, da se njima mogu platiti računi za struju, knjige za djecu..., ocijenila je Katana.

Ona je ukazala na dio vladinog sektora, oličenog u predsjednicima Boračke organizacije RS, porodica poginulih i nestalih, bivših logoraša, koji su postali trabanti vlasti i Milorada Dodika i koji zarad vlastitih interesa pothranjuju lažnu sliku društva.

SVI STRANI PLAĆENICI

Poslednjih dana, međutim, mnogo je onih iz Boračke organizacije RS koji se ograđuju od predsjednika te organizacije Pantelije Ćurguza, dok je Udruženje ratnih veterana zatražilo da on što prije bude uklonjen sa te pozicije.

Njih desetak počelo je u petak proteste u banjalučkom parku Mladen Stojanović, tražeći Ćurguzovu ostavku, ali i ukazujući na svepisutne kriminal, korupciju i nepotizam u RS. Vlast ih još nije stavila na listu stranih plaćenika i izdajnika, što ne znači da se to neće i desiti.

Helsinški parlament građana Banjaluke i Udruženje građana „Oštra nula“ su krajem prošle sedmice organizovali protestnu šetnju u znak podrške zahtjevima demonstranata u Tuzli. Dovoljno da budu targetirani kao rušioci RS.

Iako sam očekivala takvu vrstu reakcija, iznenađena sam do koje mjere određeni političari mogu da idu u svojim suludim interpretacijama i sulidim željama da fokus sa realnih problema, sa kojima se susreću svi građani u BiH, skrene na nešto što nema veze sa protestima.

Oni su za sada veoma uspješni u kampanji koju vode, pričajući priče da su protesti organizovani sa ove ili one strane, da je sve to smišljeno kako bi se neredi iz Federacije prebacili u RS, pritom ne iznoseći nikakve čvrste dokumente za takve tvrdnje. Sve je to u domenu rekla-kazala, rekla je Žurnalu Dragana Dardić iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluke.

Takve optužbe šire vlastodršci, a Dardićeva tvrdi da i opozicione stranke u novonastaloj situaciji pokušavaju da prikupe koji jeftine političke poene, tražeći ostavke vlasti i prijevremene izbore.

Najtragičnije u svemu je što se sve ovo vrijeme nijedan od političara  nije osvrnuo ni na jedan od konkretnih zahtijeva iznesenih na porotestima niti je na bilo koji način komentarisao ili punudio neko rješenje, recimo za neriješena pitanja radnog staža, zdravstvenog osiguranja, istakla je ona.

Javnim etiketiranjem pojedinaca u RS da su strani plaćenici i da rade protiv interesa ovog entiteta, ti pojedinci i organiacije izloženi su opasnosti.

Sistem vladanja u RS godinama počiva na stalnom dizanju nacionalnih tenzija, to je retorika koju slušamo 20 godina. Dvadeset gdina se ovdje živi u atmosferi straha da će neko doći i urušiti RS. Opasno je to što se radi, kaže Dardićeva.

I Helsinškom parlamentu građana Banjaluke poslednjih dana putem telefona, kao i putem drštvenih mreža su upućene ozbiljne prijetnje.

 Određene vrste reakcija smo mogli da očekujemo, ali ne i takav govor mržnje. Pojedine poruke su bile zastrašujuće. Javni istupi osobe, koja obnaša takvu javnu funkciju, mogu da budu vrlo opasni, konstatovala je ona.

Vođa Udruženja građana „Slobodna Republika“ Nikola Dronjak smatra da je „Milorad Dodik dijagnoza stanja u Republici Srpskoj”. On kaže da je Dodik uplašen, jer je svjestan je da ga, vjerovatno, očekuje dugogodišnji sudski proces, koji će po njega imati neslavan epilog.

Svaki kraj je dramatičan na svoj način, pa tako i njegov. To ga, međutim, neće spriječiti da i ovaj put pokuša obmanuti javnost u RS. Ovaj put mu obmane neće proći, jer građani RS više vjeruju svom frižideru, nego Miloradu Dodiku, kazao je Dronjak za Žurnal.

On tvrdi da je veoma opasno to što Dodik javno označava pojedince kao rušitelje RS, navodeći da oni, veoma lako, mogu postati meta fizičkih nasrtaja Vođinih poklonika.

Dodik može biti odgovoran ako neko fizički nasrne na te ljude, koji se bore protiv režima. On, ustvari, priprema napade na te ljude, zaključio je Dronjak.

(zurnal.info)