THE GUARDIAN,AL JAZEERA ENGLISH, IL PICCOLO :Žurnalov tekst o formiranju paravojnih jedinica u RS-u prenijeli svjetski mediji !

Istražujemo

THE GUARDIAN,AL JAZEERA ENGLISH, IL PICCOLO : Žurnalov tekst o formiranju paravojnih jedinica u RS-u prenijeli svjetski mediji !

Nakon pisanja Žurnala o formiranju paravojnih jedinica u Republici Srpskoj uz pomoć ruskih i srbijanskih specijalaca, tekst Žurnala prenijeli su svjetski, te mnogobrojni regionalni i domaći mediji

Žurnalov tekst o formiranju paravojnih jedinica u RS-u prenijeli svjetski mediji !
foto:reuters.com

Britanski Guardian poziva se na Žurnalov tekst o formiranju paravojnih jedinica u RS-u. U Guardianovom tekstu se između ostalog navodi da: „Plaćenici koji su obučavani u Rusiji pomažu uspostavljanju paravojne jedinice koja služi srpskom separatističkom lideru u Bosni, objavljeno je u petak u Sarajevu.“ 

„Tekst na portalu magazina Žurnal, a kojeg je potvrdio ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, dolazi u vrijeme sve veće zabrinutosti Zapada u vezi sa ruskim nastojanjima da destabilizuju Balkan i odupru se širenju NATO-a u regiji“


 

Al Jazeera English se poziva na Žurnal sa naslovom „Da li „Srbska Čast“ ima povezanost sa Rusijom?“ 

Ovaj sajt prenosi da je bosanski portal „Žurnal“ objavio da se „Srbska čast“ obučavala u ruskom centru u srpskom gradu Nišu. Dokument o bezbjednosnoj službi, naveden u izveštaju, kaže da su Dodikovi saradnici razmatrali ciljeve milicije da uključe "moguću intervenciju ukoliko opozicija nastoji da ometa funkcionisanje vlasti" piše na sajtu Al Jazeere English. 


 

Italijanski Il Piccolo piše o paravojnim formacijama u BiH, pozivajući se na Žurnal sa naslovom „U Bosni uznemirujuće, paravojne snage podržane od strane Moskve“. U tekstu italijanskog medija između ostalog piše da je „Srbska Čast“ grupa  autohtonih i srpskih ultranacionalista koja regrutuje svoje članove, čak i iz kriminalnih miljea kako bi formirala paravojnu jedinicu. 

Il Piccolo na kraju komparira slična dešavanja koja su se dogodila u decembru prošle godine, kada je optužen Bakir Izetbegović da je ilegalno stvorio paravojnu formaciju, a sve je prema mišljenju medija u Italiji destabilizirajući efekat za ionako podijeljenu državu.   


 

Holandski medij NOS donosi naslov "Moskva obučava bh. srpske separatiste". Pozivajući se na Žurnal pišu da Rusija obučava paravojnu jedinicu u Republici Srpskoj, srpskom dijelu Bosne. Nedavno uspostavljena milicija sa nadimkom „Srbska Čast“ bi bila na usluzi Milorada Dodika, separatističkog lidera Srpske. Na Balkanu i na Zapadu postoji velika zabrinutost zbog miješanja Rusije sa srpskim dijelom Bosne i Hercegovine.


 

Tekst Žurnala prenijeli su i mnogobrojni mediji u Srbiji: Blic, B92, Mondo, Kurir, RTS... zatim  Hrvatskoj: Jutarnji, Večernji List, Index.


Priču su objavili i mediji u Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji i mnogobrojni mediji u Bosni Hercegovini.  

(zurnal.info)