POTVRĐENO PISANJE ŽURNALA:ZZO KS odabrao firmu po čijoj mjeri je tender i raspisan
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

POTVRĐENO PISANJE ŽURNALA: ZZO KS odabrao firmu po čijoj mjeri je tender i raspisan

Baš kao što je Žurnal i najavio, ugovor vrijedan skoro 470.000 KM bez PDV-a, a koji se tiče podizanja nivoa „cyber“ sigurnosti u ZZO KS, dodijelit će se jedinom ponuđaču, firmi po čijoj mjeri je tender i skrojen – sarajevskom SYS Companyju. Na tender se javili u konzorciju s mostarskim Commerce Engineeringom koji je u suvlasništvu Senada Kevelja.

ZZO KS odabrao firmu po čijoj mjeri je tender i raspisan
Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) i njegov direktor Muamer Kosovac, u jeku afere u vezi sa zloupotrebom podataka pacijenata kojima su u kartone upisivane nepostojeće dijagnoze, odlučuju se da podignu nivo „cyber“ sigurnosti IT sistema.

Tako su sredinom decembra 2022. godine raspisali tender za nabavku izrade, isporuke i implementacije „Zero Trust Architecture (ZTA)“. Nabavku su procijenili na 470.000 KM bez PDV-a.

Tri mjeseca poslije, tender se privodi kraju. Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača donesena je 14. marta. Bez iznenađenja, na adresu ZZO KS stigla je samo jedna ponuda, i to ponuda konzorcija kojeg čine sarajevski SYS Company, te mostarski Commerce Engineering. Vrijednost ponude bila je tek za oko 393 KM niža od procijenjene vrijednosti – precizno 469.606,41 KM bez PDV-a ili 549.439,50 KM s uračunatim porezom.

Iako za eksperte iz oblasti javnih nabavki podatak da je pristigla samo jedna ponuda, koja je skoro identična procijenjenoj vrijednosti, već govori da je tender sumnjiv, u ovom slučaju to je samo još jedan u nizu navoda koji idu u prilog tezi da je tender – namješten.

A upravo o tome je Žurnal pisao još i prije nego je procedura javne nabavke okončana.

ZZO KS traži certifikat koji ima samo jedna osoba u BiH!ŠTIMA LI SE TENDER VRIJEDAN 470.000 KMZZO KS traži certifikat koji ima samo jedna osoba u BiH!

Podsjetimo, da bi se firme uopće javile na tender i poslale ponudu Zavodu, morale su zadovoljiti niz uvjeta. Najsporniji zahtjev bio je da firme moraju imati člana osoblja s važećim certifikatom pod nazivom Microsoft Most Valuable Professional Office 365 Apps and Services.

Na zvaničnoj stranici Microsofta pronašli smo da samo jedna osoba iz Bosne i Hercegovine ima MVP nagradu u kategoriji M365 Apps and Services!

Još tada smo napisali kako je riječ o izvjesnom Omaru Kudoviću, te da dostupni podaci govore da se radi o zaposleniku sarajevske firme SYS Company.

Ovaj dio posebno je zanimljiv ako se u obzir uzme da Microsoftove MVP nagrade uopće ne predstavljaju tehnički certifikat, nego priznanje koje se dodjeljuje pojedincima koji, ukratko, „strastveno dijele svoje znanje sa zajednicom“. Tehnički certifikati se dobijaju na drugi način, tehničke certifikate posjeduje znatno veći broj IT stručnjaka, te oni služe za dokazivanje stručnosti iz konkretne oblasti.

Međutim, kada bi se zaista tražili certifikati koji „samo“ dokazuju stručnost u određenoj oblasti, na tender bi se mogao javiti znatno veći broj firmi. Traženjem MVP nagrade, tržište u BiH je ograničeno na samo jednu firmu koja je na kraju i odabrana.

Ono što u prethodnom tekstu nismo naveli, a na šta su nam naši izvori ukazivali, jeste da se ova firma vjerovatno neće sama javiti na tender. I to se na kraju ispostavilo tačnim, jer se SYS Company na tender javio sa, recimo još jednom, mostarskim Commerce Engineeringom.

Podsjetimo, SYS Company u vlasništvu je Faruka Telibećirovića, a on je javnosti poznat, pisale su kolege s portala Tačno.net, kao nekadašnji direktor firme Logosoft koja je prije nekoliko godina prodana MTEL-u za 25 miliona KM, iako je prema pisanju medija BH Telecom bio zainteresiran za kupovinu ove firme po cijeni od 30 miliona KM.

S druge strane, Commerce Engineering u vlasništvu je Senada Kevelja i Seida Muraspahića. Kevelja su mediji ranije predstavljali kao člana Stranke demokratske akcije (SDA), ali i kao prijatelja Aljoše Čampare, nekadašnjeg SDA-ovca koji je trenutno u Narodu i pravdi (NiP). Podsjetimo i na to da su mediji pisali da je Muamer Kosovac imenovan za direktora ZZO KS kao nestranačka osoba, a da je ta pozicija koalicionim dogovorima pripadala upravo NiP-u.

Senad Kevelj, drugi zdesna (Foto: RadioSarajevo)

Kevelj je trenutno i predsjednik FK Velež, a i ranije se njegova firma Commerce Engineering dovodila u vezu sa sumnjivim IT tenderima.

Jedna firma, dva zaposlena, pet miliona prihodaIT SEKTOR U BIH (1)Jedna firma, dva zaposlena, pet miliona prihoda

I pored svega navedenog, iz ZZO KS ranije su tvrdili da u tenderskoj dokumentaciji nema ništa sporno. Čak su, isticali su, angažovali i neovisne eksperte za javne nabavke koji nisu imali primjedbi na bilo koju fazu objave postupka.

Podsjetimo i da se njihov navod da je odabran najtransparentniji postupak javne nabavke s međunarodnom objavom, može tumačiti samo kao formalno opravdanje.

Prvo, zato što je odabir najtransparentnijeg postupka zakonska obaveza, a ne opredjeljenje. Drugo, kada je riječ o međunarodnoj objavi, praksa je pokazula da je broj stranih firmi koje apliciraju na tendere u BiH zanemariv u odnosu na ukupni broj tendera. To je potvrđeno i ovim tenderom.

(zurnal.info)