ZBOG OBJAVLJENIH DOKUMENATA:ZZO ZDK prijeti Žurnalu policijom

Istražujemo

ZBOG OBJAVLJENIH DOKUMENATA: ZZO ZDK prijeti Žurnalu policijom

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona dostavio je Žurnalu dopis nazvan „Ispravka krivih navoda“ kojim pojašnjava ulogu ove ustanove u 16 miliona KM kreditnom aranžmanu za Kantonalnu bolnicu Zenica. Nekoliko detalja iz dopisa zaslužuje i naš odgovor

ZZO ZDK prijeti Žurnalu policijom

Nakon što je Žurnal objavio tekst o načinu podizanja komercijalnog kredita za saniranje dugova Kantonalne bolnice Zenica kao i detalje o načinu realizacije kredita, reagovala je Mirzeta Subašić, vd direktorica Zavoda. Reagovanje u cjelosti objavljujemo u foto-galeriji ovog teksta.

Samo reagovanje sadrži neke sporne i nedorečene detalje, pa Žurnal iste dodatno pojašnjava. Prvo za dio u kojem vd direktorica Subašić drži lekciju o vjerodostojnosti informacije i broja izvora.

Žurnal je objavio vjerodostojnu informaciju provjerenu iz više izvora, a jedan od njih je iz Ministarstva finansija FBiH, istog onog ministarstva koje je i ZZO ZDK i Ministarstvo zdravstva ZDK mjesecima prije upozorilo da vanbudžetski fondovi ne mogu biti garant za kreditne obaveze ustanova čiji su osnivači kanton, grad ili općina te da bi tako nešto bilo nezakonito !

Na ugovoru sa bankom jasno piše da je Zavod zdravstvenog osiguranja DUŽNIK !

Pomenute dopise objavljujemo u galeriji, pa eto prilike da nas i za njihovo posjedovanje prijavite MUP-u ZDK, kao što prijetite da ćete prijaviti zbog objave ugovora sa bankom čiji ste potpisnik.

Problem ove države  jeste i to što novinari moraju pravdati posjedovanje relevantne dokumentacije, umjesto da oni koji su kreirali te ugovore odgovaraju za nezakonitosti.  Treba li podsjetiti da vi upravljate novcem kojeg od svojih plata odvajaju vaši osiguranici i da bi te dokumente vi trebali prvi javno objaviti.

Mogli bi opširno i o NEGATIVNOM revizorskom izvještaju za 2011. godinu kada je direktorica bila aktuelna vršiteljica dužnosti i zbog kojeg je smijenjena, o  nezakonitim javnim nabavkama i ostalim dijelovima poslovanja.

U vrijeme kada ZZO posluje s gubitkom, isplatili ste regres u visini od 600 KM, a potom i nezakonito isplatili razliku toplog obroka od 240 KM linearno po uposleniku. I to nije bilo dovoljno nego ste isplatili još po 260 KM za „stimulaciju uposlenika povodom državnih i vjerskih praznika“ !?!  

Možete li to objasniti roditelju koji prikuplja novac za liječenje svog bolesnog djeteta ?

 (zurnal.info)