Kraljevi “Bosnalijeka”:Blago Arslanagića: Vile, stanovi, limuzine...

Istražujemo

Blago Arslanagića: Vile, stanovi, limuzine...

Blago Arslanagića: Vile, stanovi, limuzine...

Imovina porodice Arslanagić, koja godinama upravlja Bosnalijekom, vrijedi najmanje 6 miliona maraka! Edin Arslanagić, dugogodišnji direktor najveće domaće farmaceutske kompanije i njegovi sinovi Amar i Vedad posjeduju kuće, stanove i firme čiju vrijednost je teško tačno utvrditi, ali se mjeri u milionima. Vedadova vila u Sarajevu, vrijedna najmanje dva miliona maraka, odnedavno se izdaje za vrtoglavih 20.000 KM mjesečno, a vozni park sinova vrijedan je blizu pola miliona maraka. To je tek mali dio bogatstva Arslanagića.

Dioničari ove kompanije, sa druge strane, već godinama ne dobijaju dividende a lijekovi Bosnalijeka se pod izgovorom podrške domaćim proizvođačima propisuju daleko više od ostalih. Žurnal je već objavio da je od 20 najpropisivanijih lijekova u Sarajevu čak 13 Bosnalijekovih. Od toga Bosnalijek godišnje zaradi 26 miliona maraka.

Magazin Žurnal ovaj put objavljuje spisak nekretnina porodice Arslanagić. Podatke smo tražili u sudskim registrima u Sarajevu i SAD-u. Vrijednosti imovine koje navodimo u tekstu zasnovane su na procjeni poreskih službi, agencija za nekretnine i trenutnoj tržišnoj vrijednosti. U većini slučajeva navedene vrijednosti su procijenjene na minimum. Čak i sa takvom računicom dolazi se do jednostavnog zaključka da su otac Edin i sinovi Amar i Vedad morali, ponaosob, u posljednjih 17 godina u prosjeku godišnje izdvajati više od 100.000 maraka, da bi stekli sve što smo naveli. Zanimljivo je da najmanje nekretnina, na njegovo ime, ima “glava” porodice Edin Arslanagić.

Iskreno smo željeli razgovarati sa Amarom, Vedadom i Edinom ali do trenutka pisanja teksta nismo dobili nikakav odgovor.

{AG thumbWidth="60" thumbHeight="45" thumbAutoSize="width" arrange="priority" backgroundColor="dcdcdc" foregroundColor="808080" highliteColor="fea804" frame_width="580" frame_height="388" newImageTag="0" newImageTag_days="7" paginUse="0" paginImagesPerGallery="10" albumUse="0" showSignature="0" plainTextCaptions="1" template="galleryView3.0" popupEngine="slimbox"}vilasarajevo{/AG}

 

Edin Arslanagić

Direktor je Bosnalijeka još od 1991. godine i u ovoj kompaniji zarađuje daleko više od drugih ali u svojoj porodici posjeduje najmanje nekretnina. U sudskom registru tek je suvlasnik troiposobnog stana u sarajevskom naselju Ciglane i još uvijek otplaćuje kredit podignut kod tadašnje HVB Central Profit Banke, današnje UniCredit, u iznosu od 51.000 maraka, saznaje “Žurnal”.

Edin trenutno nije osnivač niti član uprave bilo koje druge kompanije osim Bosnalijeka. Zanimljivo je da mu je prvi komšija sin Amar, koji je u sudskim knjigama još uvijek prijavljen na očevu adresu.

*Svaki naziv nekretnine linkovan je na vlasnički list.

Stan u Sarajevu
DSC_0647

POVRŠINA
106
kvadrata

VRIJEDNOST
300.000-400.000
maraka

LOKACIJA: Ciglane, Sarajevo

 

 

Amar Arslanagić

Direktor za inostrani marketing u Bosnalijeku do sada je u medijima bio poznat po skupocjenim autima i torbicama. Sinovi Edina Arslanagića vole javno paradirati sa svojim novim “ljubimcima” na četiri točka. Amar je to prvi put uradio sa skupocjenim džipom a potom i porscheom. U javnosti je do sada ostala nepoznata još jedna velika Amarova strast – nekretnine. “Žurnal” je istražio rezultat te strasti.

 

Stan u Sarajevu

POVRŠINA
109
kvadrata

VRIJEDNOST
250.000-350.000
maraka

LOKACIJA: Koševo, Sarajevo

 

Stan u Sarajevu
DSC_0653

POVRŠINA
106
kvadrata

VRIJEDNOST
300.000-400.000
maraka

LOKACIJA: Ciglane, Sarajevo

Ovaj stan je smješten uz očev, ima garažu i dvorište.

 

Kuća u SAD-u
2463

POVRŠINA
325
kvadrata

VRIJEDNOST
369.000
dolara

LOKACIJA: Smyrna, Georgia, SAD

Kuća u mirnom predgrađu Atlante ima osam soba na dva sprata. Sagrađena je 1998. godine i nalazi se na manje od dva minuta hoda od kuće brata Vedada. Amarova kuća nema bazen pa joj je i vrijednost manja za nekoliko desetina hiljada dolara.

 

Apartman na Bjelašnici

POVRŠINA
90
kvadrata

VRIJEDNOST
240.000
maraka
LOKACIJA: Babin do, Bjelašnica

Samo jedan apartman u naselju koje je pravio Bosnalijek, zvanično pripada Amaru iako u telefonskom imeniku na ovoj adresi čak sedam apartmana ima telefone registrovane na njegovo ime. Jedan od tih apartmana čiji je telefon registrovan na Amarovo ime 2006. godine je kupila Meliha Alić, bivša ministrica obrazovanja i nauke. Tadašnja cijena po kvadratu iznosila je 3.000 maraka pa, prema procjenama “Žurnala” apartman kojeg Amar posjeduje vrijedi najmanje 270.000 maraka.

 

Porsche
panamera15of45

PROIZVOĐAČ
Porsche
 

MODEL
Panamera 4s

CIJENA NOVOG MODELA: 200.000 maraka

 

Džip
ajax-get-image.php

PROIZVOĐAČ
Land Rover
 

MODEL
Range Rover HSE

CIJENA NOVOG MODELA: 150.000 maraka

Luksuzni roverov džip u Sarajevo je stigao direktno iz SAD-a u maju 2010. godine. Auto je kupljeno u SAD-u i registrovano na Vedada Arslanagića a u BiH je stiglo uz pomoć kompanije Rhea Express sa kojom Bosnalijek najčešće sarađuje kada transportuje lijekove, o čemu će Žurnal pisati u jednom od sljedećih nastavaka priče o blagu porodice Arslanagić.

 

Vedad Arslanagić

Mlađi sin direktora Bosnalijeka školovao se u SAD-u gdje je ostao da radi. Živi u predgrađu Atlante, voli skupe automobile i putovanja. Ne libi se na svojoj facebook stranici pohvaliti novim autom, putovanjem na neku od egzotičnih putovanja poput Bahama ili skijanja u mondenskom Aspenu.

Kuća u Atlanti
4106-2

POVRŠINA
281
kvadrata

VRIJEDNOST
391.000
dolara

LOKACIJA: Smyrna, Georgia, SAD

Kuća na dva sprata sa 11 soba sagrađena je 2000. godine. Za ovu kuću Vedad godišnje plati 4.300 dolara poreza a dodatnu vrijednost kući daje bazen.

 

Kuća u Sarajevu

1554_1

POVRŠINA
530
kvadrata

VRIJEDNOST
2.000.000
maraka

LOKACIJA: Baščaršija, Sarajevo

Kuća u strogom centru Sarajeva sa lijepim pogledom na Baščaršiju iznajmljuje se za 20.000 maraka mjesečno. Na stranici agencije za nekretnine opisuju i zašto: Kuća na prvom spratu posjeduje dnevni boravak, američku kuhinju sa trpezarijom i jedno kupatilo. Iz dnevnog boravka i kuhinje se izlazi na prostranu terasu koja ima pogled na bazen. Na drugom spratu su dvije spavaće sobe, jedna radna soba i kupatilo. Iz jedne spavaće sobe se izlazi na terasu koja ima pogled na grad, a iz druge se izlazi na terasu s pogledom na bazen. U prizemlju se nalazi prostor za zabavu i razonodu (vinoteka, bilijar, soba za fitnes), sauna, tursko kupatilo i manja kuhinja. Iz prostora za zabavu omogućen je pristup terasi sa bazenom. U sklopu kuće je i privatna garaža koja može primiti dva automobila i ispred kuće, na otvorenom, dva. Sproveden je alarmni sistem kao i video nadzor, uvedeni su priključci za telefon, internet i kablovsku TV.
Kuća je rezidencijalnog izgleda, spoj starog i modernog, smještena u mirnom dijelu grada. U neposrednoj blizini se nalaze ugostiteljski objekti, tržni centri, banke, apoteka, ambulanta, tržnica, škola...

Nezavisni agent za nekretnine kojeg su kontaktirali novinari “Žurnala” nezvanično nam je rekao da se za kuću može “slobodno tražiti dva miliona maraka”.

 

Stan u Sarajevu

DSC_0619

POVRŠINA
157
kvadrata

VRIJEDNOST
550.000
maraka

LOKACIJA: Skenderija, Sarajevo

Četverosoban stan nalazi se u zgradi izgrađenoj prije nekoliko godina. Stanu pripada i garaža u prizemlju zgrade.

 

Slastičarna
DSC_0642_copy

NAZIV
AZ d.o.o.
Sarajevo

VRIJEDNOST
1.000.000
maraka

Iza firme manje poznatog naziva AZ krije se atraktivna slastičarna “Bombon” u centru Sarajeva. To je jedna od 88 djelatnosti za koje je firma registrovana – od iznajmljivanja auta, trgovine pa do vođenja restorana i barova. U sudskom registru je osnivač i jedini član uprave Vedad Arslanagić sa 2.000 maraka uloženog kapitala.

 

Audi
229100_2081280231531_1230818085_32503091_7287416_n

PROIZVOĐAČ
Audi
 

MODEL
R8 V10

CIJENA NOVOG MODELA: 165.000 dolara

 

U nastavku objavljujemo kako se obogatila porodica Arslanagić.

(zurnal.info)

POVRŠINA
106
kvadrata