Kako se bogatila uprava Bosnalijeka (1) :Edin Arslanagić nagrađen sa milion maraka bonusa

Istražujemo

Edin Arslanagić nagrađen sa milion maraka bonusa

Edin Arslanagić nagrađen sa milion maraka bonusa

Edin Arslanagić nagrađen je sa gotovo milion maraka bonusa za svoj rad u najvećoj domaćoj farmaceutskoj kompaniji Bosnalijek. Direktor čiju smjenu traži Vlada Federacije a poslovanje istražuju policija i tužilaštva, od 2005. godine redovno je dobijao godišnje bonuse veće od 100.000 maraka, pokazuju dokumenti do kojih je došao Žurnal.

Bonusi-41

 

Bonusi rastu brže od dobiti

Bonuse su dobijali i drugi članovi uprave i Nadzornog odbora Bosnalijeka, za šta je ova kompanija u prosjeku godišnje izdvajala oko pola miliona maraka. Najveći pojedinačni bonus isplaćen je Arslanagiću 2005. godine i iznosio je 175.000 maraka.

Nadzorni odbor je posebno nagrađen 2010. godine kada su njegovi članovi dobili bonuse tri puta veće od godišnje plate. Predsjednik odbora Veljko Trivun imao je platu od 1.210 maraka mjesečno. Dodatno je nagrađen sa 43.000 maraka bonusa u godini u kojoj je dobit kompanije porasla za oko 780.000 maraka. Tako je Trivun nagrađen sa više od pet posto od ukupnog povećanja dobiti Bosnalijeka u toj godini.

Bonusi-21

Rast bonusa u Bosnalijeku nije jednak rastu dobiti. Tako je dobit kompanije u 2010. godini bila veća za 15 posto u odnosu na 2005. godinu ali je iznos bonusa za predsjednika Nadzornog odbora porastao za 80 posto. Za taj procenat je veći bonus kojeg je 2010. godine dobio Trivun u odnosu na onaj od 8.790 maraka kojeg je dobio njegov fakultetski kolega, rektor i poslijeratni državni premijer Hasan Muratović.

 

Dioničarima ništa

Kompanija je za šest godina isplatila tri miliona maraka bonusa upravi i članovima Nadzornog odbora. Niti jednom u ovih šest godina dioničarima, među kojima je i Vlada Federacije, nije isplaćena dividenda.

Uz godišnju platu veću od 200.000 maraka, Arslanagić je svake godine dodavao oko 150.000 maraka bonusa. Žurnal je ranije objavio da Arslanagić uz platu i bonuse dobija gotovo 10.000 maraka regresa, ima besplatan telefon, desetine hiljada maraka za reprezentaciju, poklone, putne troškove i gorivo.

U narednom nastavku teksta objavljujemo podatke o bonusima i platama drugih članove uprave i Nadzornog odbora Bosnalijeka. 

(zurnal.info)