Izbori 2016.

Javne kompanije u stranačkoj službi: SDA od direktora javnih preduzeća traži donacije za kampanju

Amir Zukić, generalni sekretar SDA
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info
Piše: Avdo Avdić

Prema saznanjima Žurnala, slanje ovakvih pisama stalna je praksa SDA. Tako je bilo i 2014. godine. Sredstva, naravno, nisu uplaćena direktno sa računa javnih kompanija, ali je novac izvučen na drugi način

SDA-ov kurir ove je sedmice posjetio javna preduzeća i na protokolu ostavio koverte sa imenima generalnih i izvršnih direktora. Unutra je bilo pismo.

“Obraćamo Vam se s molbom da svojom donacijom pružite podršku Stranci demokratske akcije u predstojećoj predizbornoj kampanji i na taj način doprinesete uspješnijem radu i što boljem rezultatu na lokalnim izborima”, piše, između ostalog, generalni sekretar SDA Amir Zukić.

U pismu dostavljenom na adrese javnih preduzeća naveden je i transakcijski račun otvoren za ove namjene u Privrednoj banci Sarajevo.

“Obavještavamo Vas da ukupan iznos koji fizičko lice, tj. član stranke na ime donacije za SDA u toku jedne kalendarske godine, ne može prelaziti iznos od 15 hiljada KM (što uključuje i članarinu), a ukupan iznos donacije pravnog lica ne smije prelaziti 50 hiljada KM”, upozorava generalni sekretar SDA, pozivajući se na Zakon o finansiranju političkih stranaka.

 

Međutim, prema Zakonu na koji se poziva, javna preduzeća ne smiju uplaćivati donacije na račun političkih partija. Stoga nije jasno zašto je SDA ovo pismo poslala na adrese Elektroprivrede BiH, BH Telecoma, Autocesta Federacije BiH, KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo…

No, prema saznanjima Žurnala, slanje ovakvih pisama stalna je praksa SDA. Tako je bilo i 2014. godine. Sredstva, naravno, nisu uplaćena direktno sa računa javnih kompanija, ali je novac izvučen na drugi način.

Naime, revizori Centralne izborne komisije BiH utvrdili su da je tokom 2014. godine, SDA primala donacije od privatnih kompanija koje su sklapale ugovore sa javnim preduzećima.

Od Amko komerca SDA je primila donaciju od 10 hiljada maraka, Grupacija “As” uplatila je 2.000 maraka, Doboj putevi“ d.d. 3.000,00, “Junuzović- Kopex“ d.o.o. 2.500, “Bucomerc“ d.o.o. 2.500, “Lepenica Company“ d.o.o. 500, “Džekos“ d.o.o. u iznosu od 5.000 i „Bosman“ u iznosu od 5.000 maraka.

Ono što je zanimljivo, donirani novac je vraćen navednim firmama, nakon što su revizori konstatovali nezakonitosti. No, dugogodišnja praksa SDA se, očito, nastavlja.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Izbori 2016., BH Telecom, Amir Zukić, SDA