DOSLJEDNOST SDA

REKONSTRUKCIJA TUZLANSKOG AERODROMA: Posao vrijedan 2,2 miliona maraka radi firma brata SDA-ovog ministra

FOTO: Fena
Piše:A. Omerović

Zahvaljujući pritiscima ministra unutrašnjih poslova TK Huseina Topčagića na direktora Tuzlanskog aerodroma da "prilagodi" tender, posao je dobila firma Džena iz Gradačca u vlasništvu Hasan Topčagića, ministrovog brata

Rekonstrukcija Tuzlanskog aerodroma zvanično je počela jučer nakon što su federalni premijer Fadil Novalić i tuzlanski premijer Bego Gutić položili kamen temeljac i ozvaničili početak radova. Osim kamena temeljca, vlade na čelu sa premijerima Gutićem i Novalićem položit će preko dva miliona maraka na račun firme Džena iz Gradačca. Vlasnik firme je Hasan Topčagić, brat tuzlanskog ministra unutrašnjih poslova Huseina Topčagića.

Kako saznaje Žurnal, upravo zahvaljući pritiscima ministra Topčagića na direktora Tuzlanskog aerodrom da “prilagodi tender”, posao je dobila firma njegovog brata Hasana. Ministar Topčagić odbio je govoriti za Žurnal, a iz njegovog kabineta su kratko saopćili da će do daljnjeg biti odsutan. Ni direktor tuzlanskog aerodroma nije bio raspoložen za razgovor.

Prvi tender za izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji zgrade putničkog terminala u vrijednosti 2,2 miliona maraka bez PDV-a raspisan je 23. 5. ove godine. Nakon četiri mjeseca (25.9), direktor tuzlanskog aerodroma Rifet Karasalihović potpisuje ugovor sa firmom Džena iz Gradačca.

Potpisivanje ugovora sa firmom Džena

Nakon što je posao, zahvaljujući intervenciji SDA-ovog ministra Topčagića dobio upravo njegov brat, radovi su mogli početi. Samo tri dana nakon potpisivanja ugovora premijeri Novalić (SDA) i Gutić (SDA) polažu kamen temeljac za početak radova.

U međuvremenu raspisan je tender i za drugu fazu izgradnje putničkog terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla u vrijednosti oko 2,5 miliona maraka. Iako je rok za prijem ponuda istekao prije više od mjesec dana još uvijek se ne zna koja firma je dobila posao. Ukupna vrijednost, pored izrade glavnog projekta, nadzora te poslova na rekonstrukciji i dogradnji Tuzlanskog aerodroma koštat će više od šest miliona maraka.

Ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić, prema vlastitom priznanju, tokom rata je nezakonito preprodavao oružje Armije RBiH. O njegovim poslovima Žurnal je ranije pisao. Osim što je prvi čovjek MUP-a TK, predsjednik je Općinskog odbora SDA Gradačac i zamjenik Mirsada Kukića, predsjednika Kantonalnog odbora SDA TK. Od kada je imenovan za ministra unutrašnjih poslova, firma Džena u vlasništvu njegovog brata Hasana, samo na području Tuzlanskog kantona, dobila je poslove vrijedne 2,6 miliona maraka a prihodi firme skočili su na 11,5 miliona maraka.

 

(zurnal.info)