Manipulacije

Zajedno sa kazahstanskim diktatorom: Čović je postao član ruske, a ne evropske inžinjerske akademije!

Piše: Avdo Avdić

Čović nije postao član jedne od najuglednijih evropskih institucija iz područja tehničkih nauka nego član Akademije koju su 1991. godine osnovali „ruski inženjeri“, a čije je sjedište u Moskvi. O kakvoj se „prestižnoj“ Akademiji radi najbolje dokazuje činjenica da je prije HDZ-ovog „pronositelja evropskih vrijednosti“, počasnu nagradu dobio – kazahstanski diktator Nursultan Nazarbayev

Kada je prije tri dana Kabinet hrvatskog člana Predsjedništva BiH priopćio javnosti da je „prof. dr.sc. Dragan Čović izabran za redovitog člana Međunarodne inženjerske akademije“, prešućena je ključna činjenica. 

ŠTA JE POSTAO ČOVIĆ

Čović nije postao član, kako je naziva njegov Kabinet, „jedne od najuglednijih evropskih institucija iz područja tehničkih nauka“. Čović je postao član Akademije koju su 1991. godine osnovali „ruski inženjeri“, a čije je sjedište u Moskvi. O kakvoj se „prestižnoj“ Akademiji radi najbolje dokazuje činjenica da je prije HDZ-ovog  „pronositelja evropskih vrijednosti“, počasnu nagradu ove Akademije dobio – kazahstanski diktator Nursultan Nazarbayev!  

Ukoliko želite postati član Akademije, piše na službenoj stranici, morate platiti „pristupnu pristojbu“ koju određuje Vijeće Međunarodne akademije inženjera. Osim pristupne, godišnja članarina je 50 dolara, a na službenoj stranici je objavljena i uplatnica na kojoj je naveden račun otvoren u Sber banci. Toliko o ugledu „jedne od najuglednijih evropskih institucija“.

„Akademija je osnovana 1991. godine, te uključuje nacionalne akademije inženjeringa, odjele i predstavništva širom svijeta, a osnovne smijernice određene su posebnim karakteristikama i potrebama razvoja svake od država članica Akademije“, napisao je Kabinet hrvatskog člana Predsjedništva BiH u priopćenju za javnost objavljenom 21.5.2018. godine.

Za razliku od Čovićevog priopćenja, u rubrici historijat, na službenoj stranici Akademije, ima malo više činjenica.

„Krajem 1991. godine, na temeljima Inženjerske akademije SSSR-a, Akademiju su osnovale zemlje, bivše članice Sovjetskog saveza. One su osnovale Međunarodnu akademiju za inženjerstvo koja je 10. februara 1992. godine registrovana u Ministarstvu pravde u Moskvi“, piše na službenoj stranici, po Čoviću, „ugledne evropske Akademije“.

Veliku podršku prilikom osnovanja Akademije, piše također na službenoj stranici, pružili su „počasni predsjednici i akademici Ruske akademije nauka“.

NIJE MOSKVA NEGO BEČ

Kabinet Dragana Čovića, naravno, i ove činjenice prešućuje. Ali zato ističe da je on postao članom „Srednjoevropskog odjela Međunarodne tehničke akademije sa sjedištem u Beču“.  U priopćenju nije navedeno da je sjedište Akademije u Moskvi.

„Ova prestižna Akademija trenutno ima više od 1300 članova iz preko 40 zemalja svijeta, među kojima su premijeri i predsjednici država, istaknuti naučnici, javne osobe, te čelnici velikih naučnih struktura“, istaknuto je iz Čovićevog kabineta.

O kojim se državama radi, najbolje se uvjeriti na službenoj stranici Akademije. Idemo redom – Ukrajina, Kazahstan, Tajvan, Gruzija, Armenija, Bjelorusija, Azerbejdžan, Rusija, Uzbekistan, Kirgistan, Tadžikistan, Peru... 

Predsjednik Centralno-evropskog odjela Akademije, čije je sjedište u Beču, zove se Branko Katalinić.  Radi se o hrvatskom profesoru strojarstva koji je 27. oktobra 2016. godine u Mostaru organizovao simpozij DAAAM. Pokrovitelj simpozija bio je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

(zurnal.info)  

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Dragan Čović, HDZBiH, Avdo Avdić