in vino veritas:Sudija Grčević slavi kod osuđenog gradonačelnika

Istražujemo

in vino veritas: Sudija Grčević slavi kod osuđenog gradonačelnika

Predsjednik Osnovnog suda u Brčkom Jadranko Grčević proslave praznika organizuje u vinariji osuđenog bivšeg gradonačelnika Brčkog Dragana Pajića. Pajićeve zloupotrebe položaja i sukobi interesa ne smetaju njegovom osjećajnom drugu i prvom brčanskom kadiji. Račune za pažljivo odabrane butelje vina ispostavlja građanima.

Sudija Grčević slavi kod osuđenog gradonačelnika

 

Presuđen, ali ne i zaboravljen, reklo bi se za nekadašnjeg gradonačelnika Brčko distrikta Dragana Pajića. SNSD-ov kadar, nakon niza afera, nije se povukao. Naprotiv. U stilu pravog enologa danas zadovoljava istančana čula sudija brčanskog Osnovnog suda, istih onih koji su ga presudama pomilovali. Slavlje od 20. decembra prošle godine, saznaje Žurnal, najavljeno je i za 8. marta ove u „Vinariji Pajić“.

Jadranko Grčević (na slici desno), predsjednik ove pravosudne institucije po peti put imenovan na ovu funkciju i perjanica predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine, „potkovanog“ Milana Tegletije, račun će, sudeći po novogodišnjoj svečanosti, platiti iz budžeta.

„Tog dana Osnovni sud Brčko distrikta zabavu povodom završetka prethodne godine organizovao je u vinariji čiji je vlasnik Pajić. Troškovi te večeri fakturisani su, naravno, u skladu sa zakonom, građanima. Onim građanima koje je Pajić već ojadio, kojima je nanio štetu jer je supruzi i sinu pribavio korist za njihove privatne potrebe, građanima koji su platili troškove krivičnog postupka, iako je pravosnažno osuđen“, navodi za Žurnal dobro upućen izvor.  

U novogodišnjoj proslavi uživao je i sudija Velibor Milićević, isti onaj koji je Pajića osudio na zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe službenog položaja.

No, redom...

SUKOBLJENI INTERESI FAMILIJE PAJIĆ

Pajić je nekada bio specijalista opšte hirurgije, ali mu je skalpel dosadio pa se posvetio politici i SNSD-u. Prvo je bio poslanik u Skupštini Brčko distrikta, a onda i gradonačelnik. Međutim, sukob interesa mu se marta 2011. godine obio o glavu.

Poslanici brčanskog parlamenta su ga smijenili, jer je Centralna izborna komisija BiH polovinom januara 2011. godine odlučila da je „nepodoban za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog zvaničnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja, tj. od 31. decembra 2010. godine“. Novčana kazna iznosila je 1.000 KM.

Njegova majka Ana Pajić, kao ovlaštena ispred brčanske firme „Posavinalek“ tokom 2009. i 2010. godine poslovala je sa institucijama Brčko Distrikta u vrijednosti većoj od 5.000 KM godišnje, čime je sin gradonačelnik grubo prekršio Zakon o sukobu interesa u institucijama Brčkog.

„To je samo maska iza koje se kriju neki drugi interesi, pošto je dio političkog establišmenta kojem su ugroženi materijalni interesi, spreman da sruši sve ono što je u prethodnih 11 godina dobro rađeno“, tada je Pajić poručio samouvjereno, navodeći da je riječ o navodnom sukobu interesa.

Protiv odluke CIK-a požalio se Sudu BiH, koji žalbu marta 2011. odbija kao neosnovanu. Nakon toga upućuje apelaciju Ustavnom sudu BiH, koja je takođe odbačena kao nedopuštena.

ZLOUPOTRIJEBIO POLOŽAJ! MA, LJUBI TE DRUG!

Ipak, Pajić u pravosudnim institucijama ima i te kakve veze. Spregu između politike i, po Tegeltijinoj mantri, „nezavisnog“ pravosuđa najbolje ilustruje upravo primjer tadašnjeg gradonačelnika i predsjednika Osnovnog suda.

„Druže, mene smjenjuju, ti se ne javljaš“, obratio se Pajić Grčeviću.

I jedan i drugi nisu znali da u to vrijeme Tužilaštvo Brčko distrikta, pod kodnim nazivom ''Bingo'', vodi istragu protiv Pajića zbog sumnje na zloupotrebu položaja i da Pajićeve razgovore prisluškuje. Ubrzo nakon toga, zbog sumnje da je umiješan u aferu podmićivanja i krivična djela protiv službene i druge odgovornosti, je i uhapšen.

„Imam ja svog sudiju“, utješiće ga Grčević.

Postupak protiv Pajića vodio je upravo Velibor Milićević.

„Imam ja svog sudiju“ pretvorilo se u činjenicu da je Milićević, prema presudi koja je u posjedu Žurnala, u prvostepenom postupku oslobodio Pajića četiri od pet tačaka optužnice. Za petu tačku, odnosno vozanje familije Pajić u službenim vozilima, osudio ga je na novčanu kaznu u iznosu od 5.000 KM.

Međutim, postupajući po žalbama Tužilaštva Brčko distrikta i Pajića, Apelacioni sud Brčko distrikta BiH, potvrđuje presudu u oslobađajućem, a ukida u osuđujućem dijelu. Sa Tužilaštvom Brčko distrikta, Pajić je potpisao sporazum o priznanju krivice. Milićević, kao postupajući sudija, to prihvata i izriče mu jednomjesečnu zatvorsku kaznu i obavezu plaćanja troškova postupka u iznosu od 300 KM.

Kako je osuđen samo za jednu tačku, Pajiću su iz budžeta grada isplaćeni troškovi krivičnog postupka u iznosu od 4.200 KM. Po toj računici, a imajući u vidu da je kazna zatvora zamijenjena novčanom i da je dan zatvora 100 KM, Pajić je presudom za zloupotrebu službenog položaja zaradio 900 KM.

„Samo da te pozdravim, da znaš da te nisam zaboravio i da sam ja tvoj drug, to uvijek znaj. Ljubi te tvoj drug“, rekao je osjećajno Grčević Pajiću u jednom od presretnutih razgovora.

Slavljeničko ispijanje vina u „Vinariji Pajić“ u najmanju ruku je nemoralno, a etikčki kodeks brčanskih kadija odavno je urušen. Jadranko Grčević je odlukom Ureda disciplinskog tužioca VSTS-a kažnjavan javnom opomenom, jer je neprikladno komentarisao predmete koji su bili u toku, a sudija Milićević kažnjen je smanjenjem plate jer se u kafani potukao sa advokatom.

(zurnal.info)