Republika Srpska

Nešićeva očajnička potraga za novcem: Traži male kredite da bi mogao platiti troškove velikih

Piše: Ljiljana Kovačević

Da bi dobio kredit od 95 miliona maraka, koliko namjerava da dodatno zaduži „Puteve Srpske“ v.d. generalnog direktora Nenad Nešić, traži kredit od 15.150.000 KM. S njim bi mogao da plati troškove za ukupan period otplate.

Finansijska situacija u Republici Srpskoj i njenim javnim preduzećima postala je groteskna. Najbolji primjer za to je pokušaj finansijske akrobatike direktora JP „Putevi Srpske“ Nenada Nešića, koji da bi dobio veliki kredit, prvo mora da podigne mali. Sve podsjeća na tragikomičnu priču o velikom i malom ruskom kreditu, koje je Milorad Dodik pompezno najavljivao u predizbornoj kampanji 2014. godine. U RS nikada iz Rusije nikada nisu stigli ni mali ni veliki kredit. 

Da bi dobio kredit od 95 miliona maraka, koliko namjerava da dodatno zaduži „Puteve Srpske“ v.d. generalnog direktora Nenad Nešić, traži kredit od 15.150.000 KM. S njim bi mogao da plati troškove za ukupan period otplate. Troškovi kredita od 95 miliona KM, za ukupan period otplate koštaće 15,5 miliona KM, što, de facto, znači da se JP „Putevi Srpske“ namjeravaju zadužiti 110 miliona maraka. U samom tenderu navedeno je da se „Putevi Srpske“ namjeravaju zadužiti za finansiranje investicionih ulaganja. 

Koja banka će dati novac za bilo koji od ova dva kredita, mali i onaj veliki, potpuno je neizvjesno, zbog sve teže ekonomske situacije u Republici Srpskoj. Očito je, međutim, da je vlast u RS bez ikakve ideje da riješe takvo stanje, a opštepoznato je da se već nekoliko godina podizanje kredita, odnosno zaduživanje, slavi kao ogroman ekonomski uspijeh.

Posebno je interesantno da je Nešić ovaj tender raspisao 22. jula, isti dan nakon što je poništio tender vrijedan 13 miliona KM. 

Taj kredit trebao je najvećim dijelom biti obezbjeđenje za kredit od 80 miliona KM, čije je dobijanje Nešiću garantovao lično Dodik. Najveći dio kredita je trebala dati Investiciono-razvojna banka RS (IRB RS). Iz kojih sredstava, teško da znaju i Dodik i Nešić, jer je iz IRB-a nedavno procurio podataka da su prisiljeni otpisati najmanje 250 ranije datih kredita, jer su apsolutno nenaplativi. 

Tako je potpuno neizvjesno da li „Putevi RS“ uopšte mogu da se zaduže, jer je sve jasnije da niko nije spreman da ovom javnom preduzeću da kredit.

Nešić i dalje na sve načine pokušava doći do novca jer mu je potreban za kampanju pred lokalne izbore zakazane za 15. novembar. 

Nenad Nešić je u decembru prošle godine preuzeo vođstvo DNS-om od dugogodišnjeg lidera te stranke Marka Pavića, iako protiv njega postoji više krivičnih prijava koje stoje u ladicama Uprave za organizovani kriminal i Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo. Nešić se tereti za kupovinu glasova pred opšte izbore 2018. godine, kao i iznuđivanje novca od putarskih preduzeća. 

Kada je došao na čelo „Puteva RS“ Nešićeve privatne firme dugovale su UIO i Poreskoj upravi RS oko 1,2 miliona KM. Tužilaštvo BiH je na zahtjev UIO, prema izvorima Žurnala, pokrenulo istrage zbog ovih dugovanja. 

(zurnal.info)