Zeničko - dobojski i Sarajevski kanton:Danas je bez posla ostalo 270 radnika šumskih preduzeća!

Istražujemo

Zeničko - dobojski i Sarajevski kanton: Danas je bez posla ostalo 270 radnika šumskih preduzeća!

Radnici su ostali bez posla, ne zbog lošeg poslovanja preduzeća ili pandemije korona virusa, već zbog decenijske zloupotrebe zakona o radu. Neki od njih više od deset godina u ovim preduzećima rade na ugovoru na određeno - po tri mjeseca

Danas je bez posla ostalo 270 radnika šumskih preduzeća!

Na današnji dan, 31. oktobar, za više od 270 radnika,  koji su neophodni za proizvodnju i koji obavljaju najteže fizičke poslove, ističu ugovori o radu u zeničko-dobojskim i sarajevskim kantonalnim šumskim preduzećima. Do kraja godine svi ovi radnici bi mogli ostati bez posla, ne zbog lošeg poslovanja preduzeća ili pandemije korona virusa, već zbog decenijske zloupotrebe zakona o radu. Neki od njih više od deset godina u ovim preduzećima rade na ugovoru na određeno - po tri mjeseca. 

- Sva su ta radna mjesta sistematizovana i bez tih radnika preduzeće ne može opstati. Oni  rade na specifičnim poslovima, teškim i po zdravlje štetnim, na određeno vrijeme, više godina. Zašto mogu da rade i kada prođe onaj zakonski rok od tri godine? Pa zato što im poslodavci privremeno prekidaju ugovore, odnosno nastaje pauza između dva ugovora na određeno vrijeme duža od 60 dana, pa se nakon toga ti radnici ponovo angažuju. Neki od njih na takav način rade i po 10, čak i 15 godina. Nažalost, neki od njih ostaju i invalidi, koji svoja prava i određene zakonske pogodnosti kasnije ne mogu ostvariti u preduzeću s obzirom da su imali ugovore na određeno  vrijeme , kaže za Žurnal Lejla Ćatić predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH.

MANIPULACIJA RADNICIMA

Početkom pandemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini Žurnal je pisao kako je uprava preduzeća Šumskog privrednog društva Zeničko-dobojskog kantona iskoristila pandemiju da bez posla ostavi 280 radnika ovog preduzeća. U izjavama za medije Jasmin Devedžić, direktor ovog preduzeća, pravdao se time da su im istekli ugovori a konkursna procedura nije mogla biti završena zbog pandemije, iako je konkurs raspisan u januaru.

Tek krajem jula, direktor Devedžić obavijestio je javnost da će Šumsko privredno društvo ZDK od 3. augusta na posao vratiti 280 radnika, uglavnom onih kojima su 13. aprila ove godine istekli privremeni ugovori o radu. Na dan 31. 10. 2020. godine ponovo ističu tromjesečni ugovori za 242 ista ova radnika.

Ova praksa traje već deceniju. Novi konkurs za zapošljavanje raspisan je 15. oktobra ove godine. Nakon što su se iz sindikata preduzeća pobunili, a u pojedinim radnim jedinicama organizovani i protesti jer se samo jedan mali broj radnika zapošljava na neodređeno a većina proizvodnih radnika ponovo na tri mjeseca, konkurs je poništen.

Poništenje Javnog oglasa se vrši iz razloga neizvjesnosti stanja na tržištu, te je Uprava društva stava da se nisu stekli uslovi za upošljavanje radnika na neodređeno vrijeme”, navedeno je u odluci o poništenju konkursa.

Da je ovo obrazloženje bilo čista manipulacija i radnicima i javnosti najbolje pokazuje činjenica da je dan nakon poništenja raspisan novi konkurs.

Glavni sindikalni povjerenik Šumskog privrednog društva ZDK Džemal Sačić u razgovoru za Žurnal kaže da je postignut privremeni dogovor nakon održanog sastanka u Vladi Zeničko-Dobojskog Kantona, te da će radnici nastaviti raditi bar do okončanja konkursne procedure.

Očekujemo od Vlade ZDK da u saradnji sa upravom preduzeća i sindikatom dođe i do konačnog rješenja ovog problema, očekujemo i izmjenu uredbe o zapošljavanju i omogućavanja trajnog rješenja statusa ovih radnika, kaže Sačić.

KOLAPS SARAJEVO ŠUMA

Blizu 40 radnika ostalo je bez posla od marta, istekli su im ugovori na određeno. Sutra ističe ugovor za još 35. Do kraja godine bit će oko 105 radnika kojima ističu ugovori. Od 420 usposlenih, 105 radnika imamo na ugovoru na određeno. Od tih 105 radnika, pet je inžinjera a ostali su sve proizvodni radnici - sjekač, kačioc, traktorista, mašinista i gonič animalnih zaprega. Tih 105 radnika je oko 70 posto proizvodne radne snage koje će Sarajevo šume izgubiti, a preduzeće ovisi o toj proizvodnji . Radit ćemo sa 30 posto kapaciteta. Od ponedjeljka je kolaps u Sarajevo šumam,a parkiraju se mašine jer će proizvodnja maltene stati, kaže za Žurnal Admir Sloboda sindikalni povjerenik KJP Sarajevo šume.

Situacija u Sarajevo šumama je skoro pa ista kao i Šumskom privrednom društvu ZDK. Iz sindikata tvrde da problem sa radnicima na određeno traje već deceniju a dodatni problem za 105 radnika koji će ostati bez posla jeste i moratorij na zapošljavanje koji je donijela Skupština Kantona Sarajevo.

 - Od šestog mjeseca tražimo od ministarstva sastanak, do danas nismo dobili nikakav odgovor. Jedino nam je premijer odgovorio, kaže da ovo nije njegova nadležnost. Ogorčeni smo na Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, nije ovo problem samo ove sada vlade, ni ove skupštine. Sarajevo šume imaju ovaj problem od 2010. godine, kaže Sloboda.

Iz sindikata Sarajevo šuma kažu da ni u jednom drugom javnom preduzeću u Kantonu ne postoji ova praksa. Ako ostanu bez 105 radnika upitno je i dalje poslovanje preduzeća.

- Ja ne znam kakav je plan naše uprave ako ostanemo bez radnika. Preduzeće se isključivo finansira od svog rada, mi nismo na budžetu. Naši glavni prihodi su proizvodnja i prodaja trupaca. Od maja je posao krenuo, stabilizovalo se tržište. Ne možemo pripremiti robe koliko imamo potraživanja, kaže za Žurnal Admir Sloboda sindikalni povjerenik KJP Sarajevo šume.

 Gubitak 30 radnika iz marta ove godine već utiče na rad preduzeća, tvrde iz sindikata.

Od marta imamo probleme. Evo samo jedan banalan primjer, kupljena je nova mašina za 200 hiljada maraka. Istekao je ugovor čovjeku koji je radio na njoj i zbog tadašnjeg moratorija nije produžen. Ta mašina ne radi osam mjeseci jer je nema ko voziti, kaže Sloboda.

U Sarajevo šumama već deset godina ne rješava se problem 105 radnika koji su na ugovorima na određeno. Iz sindikata tvrde da nema političke volje, jer kada su u pitanju imenovanja za izvršne direktore u rekordnom roku mijenja se čak i statut preduzeća, da bi se smijenjeni generalni direktor imenovao za novog izvršnog direktora opštih poslova. S druge strane, deceniju se ne može riješiti status 105 radnika od kojih ovisi proizvodnja preduzeća.

Krajem avgusta ove godine, Skupština Sarajevo šuma ekspresno je izmijenila nekoliko članova statuta, između ostalog i član 49 kojim se za izvršnog direktora za opšte poslove može imenovati osoba koja ima visoku školsku spremu društvenog ili šumarskog smjera. Mjesec dana kasnije, bivši generalni direktor Sarajevo šuma Nermin Demirović imenovan je za v.d. izvršnog direktora za opšte poslove.

(zurnal.info)