ISTRAGA

Nikšićeva Vlada plaća kiriju SDP-u

Nermin Nikšić, novi federalni premijer, mogao bi se naći u sukobu interesa jer Vlada koju on predvodi prostorije iznajmljuje od SDP-a, stranke iz koje dolaze premijer i većina ministara. Svakog mjeseca Vlada plaća oko 40.000 maraka za iznajmljivanje prostora u Alipašinoj ulici u Sarajevu što je prema Zakonu o sukobu interesa izričito zabranjeno jer se radi o osiguravanju novčane koristi stranci u kojoj je Nikšić član. Za Nikšića je olakšavajuća okolnost to što je ugovor o iznajmljivanju još 1997. godine potpisao tadašnji premijer Edhem Bičakčić i nema potrebe da se potpisuje novi. Međutim, premijer je odgovoran za sve isplate federalne Vlade.

Ispod cijene

Ferid Buljubašić, poslovni direktor SDP-a, smatra da se ne radi o sukobu interesa jer je ugovor potpisan 1997. godine i od tada nije obnavljan.
- Ugovor je potpisan na neograničeno vrijeme i nema potrebe da se ponovo potpisuje – objašnjava Buljubašić koji smatra da Nikšić ne bi bio u sukobu interesa čak ni kada bi trebalo potpisati novi ugovor sa SDP-om: To ne bi bio sukob interesa jer zgrada nije vlasništvo Nermina Nikšića.

P25_Buildings_07_copyBivši federalni premijer Bičakčić potpisao je ugovor sa SDP-om i “pogodio” cijenu od oko 40.000 maraka mjesečno za sjedište Vlade u Sarajevu. Svi premijeri poslije njega pokušavali su naći trajno i jeftinije rješenje, a prije nekoliko godina je čak i raspisan tender za obnavljanje unutrašnjosti zgrade Elektroprivrede BiH gdje bi se smjestila Vlada ali od svega na kraju nije bilo ništa. Mnogi kritičari Vlade govorili su kako se iznajmljivanje jednostavno ne isplati jer na to godišnje ide oko pola miliona maraka. Federalna Vlada nedavno je kupila prostorije u Mostaru kako bi smanjila troškove. Međutim, Buljubašić kaže da je i iznajmljivanje za Vladu “ispod svake cijene”.

- Rijetko ko zna da je cijena devet maraka po kvadratu a da smo parking, od kojeg bismo mogli zarađivati, dali gratis. SDP plaća PDV od 17 posto i 22.000 maraka godišnje poreza na imovinu – objašnjava Buljubašić.

CIK-ova je zadnja

Pitanje boljeg i jeftinijeg smještaja federalne Vlade gotovo će sigurno doći na dnevni red njenog novog sastava. Za Nikšića bi ovo pitanje moglo postati jedno od neugodnijih i vjerovatno će u svemu morati biti suzdržan jer ukoliko se bude zalagao za ostanak u dosadašnjim prostorijama mogao bi se naći u direktnom sukobu interesa.

Zakon o sukobu interesa izričito zabranjuje dužnosnicima da potpisuju ugovore i glasanjem donose odluke koje mogu novčano koristiti drugima sa kojima su u rodbinskoj, političkoj ili ekonomskoj vezi.

Zabranjeno je koristiti svoj položaj kako bi utjecali na zakonodavne, izvršne ili sudbene vlasti te tako postigli osobnu korist ili korist interesno povezanih osoba, neku povlasticu ili pravo, sklopili pravni posao ili na drugi način interesno pogodovali sebi ili drugoj interesno povezanoj osobi, piše u Zakonu o sukobu interesa.

Da li se radi o sukobu interesa znat će se tek kada to CIK bude razmatrao i donio konačnu odluku, ukoliko neko od ove komisije zatraži takvo mišljenje.

Ako zgrada nije SDP-ova onda nema ni sukoba interesa

Spor oko vlasništva nad zgradom u Alipašinoj mogao bi dodatno zakomplikovati eventualno CIK-ovo odlučivanje o sukobu interesa. SDP zgradu bišveg Centralnog komiteta nikada na sudu nije uknjižio kao svoje vlasništvo. Sudskim sporom u drugom slučaju dokazali su kako su oni nasljednici imovine CK, objašnjava Buljubašić.

- Sud je donio odluku da ne može knjižiti ovu zgradu kao našu imovinu jer SDP nije donio dokaz o nasljedstvu iako to od nas nije ni traženo. Proces je pri kraju na Kantonalnom sudu u Sarajevu i ubijeđen sam da će i zgradu u Alipašinoj uknjižiti, kao što su to uradili sa zgradom u ulici Branislava Đurđeva – kaže Buljubašić.

(zurnal.info)