JEDINA SLOBODNA TERITORIJA
Na ključna mjesta imenovani odani stranački kadrovi
Istražujemo
Kadrovski mozaik Zorana Tegeltije: Na ključna mjesta imenovani odani stranački kadrovi
Novi direktor Uprave za indirektno oporezivanje je prema izvorima Žurnala iz UIO, za samo nekoliko dana potpisao niz novih rješenja o premještajima, posebno u sektoru carina, gdje je postavio svoje ljude.
Firma EU Explosive od rudnika Koncerna dobija milionske poslove
Istražujemo
BEZ OBZIRA NA OPTUŽNICU: Firma EU Explosive od rudnika Koncerna dobija milionske poslove
Optužnica, niti suđenje zbog zloupotrebe položaja pravnom licu "Eu explosive" iz Zenice, njenom vlasniku i direktorici, nisu naštetili. Ova firma postala je skoro pa ekskluzivni dobavljač eksploziva za rudnike u sastavu Koncerna, a samo od početka godine dobila je tendere vrijedne više od 3,5 miliona KM. Na skoro svim bili su jedini ponuđač...
Uposlenik KCUS-a duže vrijeme trpio mobing, ponižavanje i degradaciju
Istražujemo
SAMOVOLJA SEBIJE IZETBEGOVIĆ: Uposlenik KCUS-a duže vrijeme trpio mobing, ponižavanje i degradaciju
Utvrđeno je da je tuženi (KCUS, op. B.M.) izvršio mobing nad tužiteljem tako što je poduzimanjem radnji nefizičkog uznemiravanja na njegovom radnom mjestu i to dodjelom ponižavajućih poslova bez uslova rada, dodjelom poslova koji ne odgovaraju stručnoj spremi tužitelja i radnom iskustvu, uskraćivanjem osnovnih sredstava za rad i radnog prostora, te provođenjem sindroma praznog stola
Građani ne znaju koliko službenika GU Banjaluka plaćaju
Istražujemo
STANIVUKOVIĆ KRIJE TAČAN BROJ: Građani ne znaju koliko službenika GU Banjaluka plaćaju
Dok gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ćuti i ignoriše dopise Žurnala, u javnosti se sve češće spominje podatak da hodnicima gradske administracije luta veliki broj službenika, zaposlenih mahom bez konkursa i mimo svih zakona. Na nezakonita zapošljavanja ukazuju i odbornici.  
Mustafa Kovačević dokazao da je nezakonito otpušten, Tužilaštvo SBK ignoriše slučaj
Istražujemo
Nakon tri godine sudskog postupka: Mustafa Kovačević dokazao da je nezakonito otpušten, Tužilaštvo SBK ignoriše slučaj
Nakon što je javno ispričao da je godinama po nalogu Ekrema Julardžije morao vraćati veći dio plate firmi, Mustafa Kovačević je dobio otkaz. Nakon tri godine sudskog postupka dokazao je da je otkaz bio nezakonit te mu je firma morala isplatiti sve neisplaćene plate od 2020. godine. Direktor Ekrem Julardžija, kao i firma Apel promet, prošli su nekažnjeno jer Tužilaštvo SBK godinama ignoriše čitav slučaj
Ogromni dugovi, kupovane nepotrebne mašine, radnici otpušteni, zaposleni penzioneri
Istražujemo
ZAŠTO JE ZRAK U STEČAJU: Ogromni dugovi, kupovane nepotrebne mašine, radnici otpušteni, zaposleni penzioneri
U vrijeme nikad veće potražnje za proizvodima iz oblasti namjenske industrije na svjetskom tržištu, u Bosni i Hercegovini firme koje se bave proizvodnjom naoružanja i vojne opreme suočavaju se s brojnim problemima. Sarajevska firma Zrak nalazi se vjerovatno u najtežem položaju – zbog nagomilanih dugova i izvršnih sudskih presuda otvoren je stečaj. Obučeni radnici dobili su otkaze, a u firmi danas rade penzioneri. Ko je kriv i šta će biti s imovinom Zraka čija se vrijednost mjeri u desetinama miliona maraka?
Prointer za pet mjeseci dobio ugovore vrijedne 59 miliona KM
Istražujemo
KO RUŠI REPUBLIKU SRPSKU: Prointer za pet mjeseci dobio ugovore vrijedne 59 miliona KM
Dok predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik o novinarima govori kao o rušiteljima RS, izdajnicima i stranim plaćenicima, prema podacima baze Akta.ba, firma povezana s njegovim sinom Igorom iz raznih budžeta za pet mjeseci dobila je ugovore u vrijednosti oko 59 miliona KM.
U Federaciji BiH ne postoji inspekcija dječije i socijalne zaštite
Istražujemo
DOK TRAJE ZLOSTAVLJANJE U PAZARIĆU: U Federaciji BiH ne postoji inspekcija dječije i socijalne zaštite
U Federaciji BiH radila su dva inspektora na poslovima dječije i socijalne zaštite. Nakon što su iz FUZIP-a prebačeni u Ministarstvo rada, nakon nekog vremena vraćeni su u FUZIP ali na sasvim druge poslove. Tako je, praktično, prestala da postoji inspekcija dječije i socijalne zaštite
Prijavitelj dobio status uzbunjivača, a za tužilaštvo nema korupcije
Istražujemo
KONKURSI U DKPT: Prijavitelj dobio status uzbunjivača, a za tužilaštvo nema korupcije
Predmetnom državnom tužiocu je trebalo 18 mjeseci „istrage“ da bi u konačnici istu odbacio, tačnije proglasivši se nenadležnim. Prema tom rješenju predmet je navodno prosljedio u Tužilaštvo Kantona Sarajevo i Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo. No, ni nakon dva i pol mjeseca dokumenti iz Tužilaštva BiH nisu bili dostavljeni navedenim tužilaštvima.
Dodikovim ukazom, kleveta zvanično proglašena krivičnim djelom u RS
Novosti
PROGON NOVINARA I GRAĐANA POČINJE: Dodikovim ukazom, kleveta zvanično proglašena krivičnim djelom u RS
Izmjene Krivičnog zakonika i Dodikov današnji Ukaz objavljeni su u Službenom glasniku RS, čime je kleveta ponovo postala krivično djelo. Od danas se tako klevetom naziva iznošenje zlonamjernih ili neistinitih tvrdnji o nekoj osobi, za šta su predviđene novčane kazne od 2.000 do 6.000 KM. U konačnom prijedlogu zakona novčane kazne za klevetu su smanjene u odnosu na nacrt u kojem su iznosile i do 120.000 KM.
Dobili novac za koji nisu realizirali nijedan značajan projekat
Istražujemo
Revizorski izvještaj za UIO BiH: Dobili novac za koji nisu realizirali nijedan značajan projekat
Ured za reviziju BiH dodijelio je Upravi za indirektno oporezivanje BiH mišljenje sa rezervom za finansijski izvještaj za prošlu godinu, a jedan od razloga za to jer nisu učinjeni pomaci u implementaciji projekata u odnosu na prethodne godine
Još nema najavljenog novog preduzeća, GRAS-u tri godine blokiran račun
Istražujemo
REFORMA SARAJEVSKOG JAVNOG PRIJEVOZA: Još nema najavljenog novog preduzeća, GRAS-u tri godine blokiran račun
Iako je formiranje novog sarajevskog preduzeća za javni prijevoz najavljeno još prošle godine, to se i dalje nije desilo. U međuvremenu, GRAS prolazi kroz proces restrukturiranja. Iako su određeni dugovi vraćeni, račun GRAS-a i dalje je blokiran, a vrijedna imovina i dalje je pod hipotekama. Dok Vlada KS kupuje nova vozila, GRAS još uvijek prima donacije. Direktor GRAS-a nam otkriva i zašto još uvijek nisu provedeni najavljeni tenderi za nabavku rabljenih autobusa…
Trgovska Gora definitivno postaje odlagalište nuklearnog otpada
Istražujemo
Vlast u Bih ne reaguje: Trgovska Gora definitivno postaje odlagalište nuklearnog otpada
Bosna i Hercegovina je morala da ima samo jedan interes - da zaštiti svoje građane, njih oko 250.000 u 13 opština u slivu rijeke Une, čije će zdravlje biti ugroženo kada nuklearni otpad bude pohranjen na Trgovskoj gori. Nije to učinila niti više ima vremena da bilo šta da učini.
Da li smo mogli spasiti živote najmanje 60 žena, žrtava nasilja?
Istražujemo
Ko je kriv za femicid: Da li smo mogli spasiti živote najmanje 60 žena, žrtava nasilja?
Od 2015. do 2021. godine ubijeno je 56 žena od strane bivših ili sadašnjih partnera ali nijedno od tih ubistava nije okarakterisano kao femicid. Podaci za 2022. nisu jednoobrazni, pa se u različitim analizama spominju brojke od 8 do čak 11 slučajeva femicida u BiH u prošloj godini. 
Stanivukovićev tim u medijima lobira za imenovanje Radivoja Majstorovića
Istražujemo
DOK TRAJE KONKURS: Stanivukovićev tim u medijima lobira za imenovanje Radivoja Majstorovića
Lokalni mediji o Radivoju Majstoroviću, ovlaštenom potpisniku u Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu Gradske uprave Banjaluka, pišu hvalospjeve, govore da je skroman i da nije očekivao da će dobiti toliku podršku raznih udruženja, da ga je hvalio čak i gradonačelnik... Zanimljivo, konačnu ocjenu daće mu Dragan Babić, s čela komisije za imenovanje, inače šef Odsjeka za poslove Civilne zaštite vrlo blizak Drašku Stanivukoviću. Konkursna procedura još traje.
Poništena nabavka crnih uniformi za policiju u Kantonu Sarajevo
Istražujemo
MUP prekršio zakon i neprecizno formulisao tender: Poništena nabavka crnih uniformi za policiju u Kantonu Sarajevo
Iako ulaganje žalbi i poništavanje tenderskih procedura nije ništa neuobičajeno, postavlja se pitanje kako je moguće da je komisija napravila toliko krupnih propusta i izabrala ponudu koja je nepotpuna na više nivoa.
Milionske donacije za poboljšanje rada pravosuđa, a stanje nikad gore
Istražujemo
ZAŠTO JE POTROŠENO 15 MILIONA EURA: Milionske donacije za poboljšanje rada pravosuđa, a stanje nikad gore
EU je u izgradnju savremenog i efikasnog pravosuđa u BiH uložila više od 15 miliona eura. Veći dio pravosudne zajednice reći će da su se ta ulaganja isplatila, dok se onaj manji dio slaže sa percepcijom javnosti da stanje u pravosuđu nikada nije bilo gore. Žurnal podsjeća na neke slučajeve koji godinama kupe prašinu u tužilačkim ladicama ili su istrage obustavljene
Novinari su izdajnici, tužilac je musliman, odbranimo mene
Istražujemo
NERVOZNI ISPADI MILORADA DODIKA: Novinari su izdajnici, tužilac je musliman, odbranimo mene
Izjednačivši sebe sa narodom i RS, po ustaljenoj praksi, bez ikakvih dokaza, rekao je da novac „sarajevskim medijima“ pojačanim Capitalom, Bukom, N1 i BN TV stiže iz Velike Britanije, kako bi protiv ovog entiteta i njenog rukovodstva stvarali atmosferu progona. Dok je od sebe i presuđenih ratnih zločinaca pravio žrtve izmaštanih zavjera, rekao je da RS mora da se brani od maltretiranja Amerikanaca i medija.  
Žrtve znaju da ih sistem neće zaštititi
Istražujemo
UBISTVA U GRADAČCU: Žrtve znaju da ih sistem neće zaštititi
Ovdje se žene ubijaju jer pružaju otpor. Ovdje se žene ubijaju jer traže zaštitu - navode iz Ženske mreže
Najnovije
Djeca i dalje rizikuju život na putu do škole
Općina Olovo ne želi popraviti most (VIDEO): Djeca i dalje rizikuju život na putu do škole
Diplomatski pasoš Ljevnaiću mogu dati Srbija ili Konaković
KONZULAT SRBIJE NA PALAMA UZ SAGLASNOST PREDSJEDNIŠTVA BIH: Diplomatski pasoš Ljevnaiću mogu dati Srbija ili Konaković
Poslovi vrijedni tri miliona ponovo dodijeljeni firmi Kov-grad
IZGRADNJA MUZEJA 505 VITEŠKE BRIGADE: Poslovi vrijedni tri miliona ponovo dodijeljeni firmi Kov-grad
Mirko Ilić je dizajnirao moje djetinjstvo
PISMENA ZADAĆA: Mirko Ilić je dizajnirao moje djetinjstvo
Stanivuković samo za dodatne radove podijelio 2,3 miliona maraka
DOGRADNJA ILI UGRADNJA: Stanivuković samo za dodatne radove podijelio 2,3 miliona maraka
Ljubitelji tenisa, muzike i velikosrpskog hegemonizma
Veselje i linč: Ljubitelji tenisa, muzike i velikosrpskog hegemonizma
Iz Ministarstva zdravstva i Komore zdravstvenih radnika TK sve negiraju
REAGOVANJE NA TEKST O DIPLOMAMA IZ GORAŽDA: Iz Ministarstva zdravstva i Komore zdravstvenih radnika TK sve negiraju
Sabrana nedjela Sebije Izetbegović (video)
ODLAZAK GENERALNE DIREKTORICE: Sabrana nedjela Sebije Izetbegović (video)
Ni minimalna plata od 1000 KM nije dovoljna za život radnika
Dok političari obećavaju, a poslodavci negoduju: Ni minimalna plata od 1000 KM nije dovoljna za život radnika
Da li će Dejan Ljevnaić dobiti diplomatski pasoš?
DIREKTOR OC JAHORINA POSTAJE POČASNI KONZUL SRBIJE: Da li će Dejan Ljevnaić dobiti diplomatski pasoš?
Amir Gross Kabiri zataškava priču o kriminalu u Aluminiju i poslovanju sa Rusijom
PRIKAZUJUĆI SEBE KAO ŽRTVU ANTISEMITIZMA: Amir Gross Kabiri zataškava priču o kriminalu u Aluminiju i poslovanju sa Rusijom
Sporazum za nesporazume
NEDJELJNI KOMENTAR ĐOKE NINKOVIĆA: Sporazum za nesporazume
Cvjetokradice
Iz Crvenog solitera: Cvjetokradice
Bratstvo naših naroda je malj u čelo neprijateljskoj pogani
SKENDER KULENOVIĆ O ZAVNOBIHU: Bratstvo naših naroda je malj u čelo neprijateljskoj pogani
Italijanski državljanin nezakonito postao diplomirani fizioterapeut
LICENCU ZA RAD DOBIO U TUZLI : Italijanski državljanin nezakonito postao diplomirani fizioterapeut
Nema stranih investicija, raste dug, dolaze nove sankcije
DA LI JE RS STABILNIJA OD NJEMAČKE: Nema stranih investicija, raste dug, dolaze nove sankcije
Firme bliske Dodiku ugovorile poslove vrijedne 1,1 milijardu maraka
ZA NJIH IMA BUDŽETSKOG NOVCA: Firme bliske Dodiku ugovorile poslove vrijedne 1,1 milijardu maraka
Kome i za koliko novca zatvorenici državnog zatvora peru prljavi veši?
TAJNA IZA ZIDINA KAZNIONICE: Kome i za koliko novca zatvorenici državnog zatvora peru prljavi veši?
U izvještaju Instituta nema rude uranijuma u Tušnici
REAGOVANJE nekadašnjeg tehničkog direktora rudnika : U izvještaju Instituta nema rude uranijuma u Tušnici
Ko nas predstavlja?
PISMENA ZADAĆA: Ko nas predstavlja?