Afera: TV ŽURNAL PRIKAZUJE: Pogledajte film "Fabrika"
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

AFERA

TV ŽURNAL PRIKAZUJE: Pogledajte film "Fabrika"

Pogledajte kako je Ranko Škrbić od Republike Srpske napravio fabriku bolesnika

oXyKJz1z5lY

Dokumentarni film „Fabrika“ završni je dio trilogije o poslovima Ranka Škrbića, bivšeg ministra zdravlja Republike Srpske i aktuelnog ambasadora Bosne i Hercegovine u Srbiji.

U filmu donosimo dokumente koji svjedoče da je Ranko Škrbić dekretom iz Kabineta ministra zdravlja promijenio način liječenja 13.000 dijabetičara, ukidajući humane insuline i uvodeći isključivo insuline analoge.

Ono što je tragično jeste da je Škrbić promijenio način liječenja trudnicama i djeci, oboljelim od dijabetesa, i dekretom ih prisilio da koriste lijekove koji u tom trenutku nisu bili odobreni za taj dio populacije, oboljele od šećerne bolesti.

Najtragičnije od svega jeste ćutanje većine ljekara i prihvatanje koncepta prema kojem oboljeli nisu imali mogućnost izbora.

Nije Škrbić jedini odgovoran za takvu situaciju, već i brojni drugi ljekari i institucije, koje su dozvolile da on u Republici Srpskoj stvori svojevrsnu fabriku bolesnika.

U filmu „Fabrika“ objavljujemo i brojne dokumente o enormnoj potrošnji novca za lijekove za dijabetes, što je uzrkovalo da Fond zdravstva RS dođe na ivicu uništenja.

Niko od odgovornih nije htio da govori za Aferu o ovom pitanju, dok su ministri, koji su sjedili u Vladi zajedno sa Škrbićem, demonstrirali potpuno amneziju o ovom problemu.

U filmu „Fabrika“ govore Petar Djokić, Predrag Gluhaković, Igor Vukajlović, Dragan Čavić, Branislav Borenović i drugi.

(zurnal.info)