Sjedi tamo, majmune:2.496 penzionera kliče - Sretan Dan Republike!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Sjedi tamo, majmune: 2.496 penzionera kliče - Sretan Dan Republike!

Za slet u centru Banjaluke i, po vjerovanju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, “staru srpsku pjesmu” - “Pukni zoro” puknuće gotovo pola miliona maraka. Za vlast i ovaj uzvišeni momenat nije bitna činjenica da je to jednako iznosu 2.496 najnižih penzija u RS ili 1.086 najnižih plata od 450 KM. Tričavo nije, ako se zna da sindikalna potrošačka korpa košta 1.912 KM.

2.496 penzionera kliče - Sretan Dan Republike!

Zamislite defile od dvije i po hiljade ili, što bi rekao Aleksandar Vučić, 2.495,85 penzionera. Za njima ide kolona od nekoliko stotina kontejnera, pored kojih ovi penzioneri provode većinu vremena.

Nakon što dobiju svojih 195,74 konvertibilnih maraka najniže penzije u Republici Srpskoj i plate režije, jedino im preostaje da se snalaze po kantama i narodnim kuhinjama, kako bi preživjeli do sljedećih 195,74...

Zato bi bilo najumjesnije da povodom obilježavanja 9. januara, Dana Republike Srpske, baš njih dvije i po hiljade prošeta ulicama Banjaluke. Mogli bi tako i cijeli mjesec jer za njih 2.495,85 penzije iznose 488.539 KM. Baš toliko je režim RS planirao potrošiti na obilježevanje Dana Republike.

To bi zaista bilo primjereno jer, kako na prednovogodišnjem prijemu povodom Dana RS reče predsjednica Željka Cvijanović:

“Ono što me raduje jeste da je Republika Srpska jedno stabilno društvo. Naše institucije predano rade ono što treba da rade u interesu svojih građana.”

A, penzioneri su svakog dana sve više noseći stub ovog društva, kao i njihova djeca koja nisu imala kompetencije da se zaposle u tim, kako Željka reče, “njihovim institucijama”. Zato sada roditeljima iz inostranstva šalju evre ili dolare.

ZAPJEVAJMO "SJEDI TAMO, MAJMUNE"

Nije pogledala penzionere u oči, a još manje njihovu djecu pa je svečarskim tonom tog dana Željka obećala i da Republiku Srpsku u 2020. godini očekuju investicije vrijedne više od milijardu evra, ne govoreći o eventualnim kamatnim stopama, grejs periodima i periodima otplate milionskih kredita. Ali, u vrijeme praznika ne treba držati slovo o turobnim temama.

Hljeba i igara, u ovdašnjem slučaju više igara, pa je predsjednica ponosno najavila proslavu 9. januara, Dana RS. Uz prigodan slet u centru Banjaluke i, po vjerovanju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, “staru srpsku pjesmu” - “Pukni zoro” puknuće, dakle, gotovo pola miliona maraka.

Za vlast u ovom uzvišenom momentu nije bitna činjenica da je to jednako iznosu gorepomenutih 2.495,85 najnižih penzija u RS ili 1.086 najnižih plata od 450 KM. Tričavo nije, ako se zna da sindikalna potrošačka korpa košta 1.912 KM. 

Režimlije su odabrale. Za organizaciju slavlja biće zadužen konzorcijum “City Consulting” iz Banjaluke i “SD sistemi” iz Laktaša. Ponuda ovih firmi bila je za oko 11.000 KM jeftinija od one koju je Cvijanovićeva bila spremna da plati iz narodnog budžeta.

U ponudi je organizacija svečane akademije “u skladu sa savremenim trendovima, uz savremen umjetnički i komunikacijski izraz, uz podršku najsavremenijih tehničkih mogućnosti i alata”, događaji na ulicama, prateći događaji u RS i izložba umjetnina.

Dok detalje narod "željno iščekuje", poznato je da:

“Muzičke kompozicije treba da izvode najmanje tri hora, koji će činiti združeni mješoviti hor od najmanje 80 članova i najmanje troje solista. U pripremi treba da učestvuju najmanje četiri dirigenta, a orkestar bi trebalo da čini najmanje 25 muzičara (gudački korpus, drveni i limeni duvači, klavir i perkusije)”.

Međutim, nije najjasnije zašto se budžet troši na horove i muzičke kompozicije kad u “njihovim institucijama” ima toliko članstva koje svakodnevno horski ponavlja parole o uspjesima vlasti RS i izdaji opozicije. Taj veličanstveni hor od nekoliko hiljada uhljebljenih članova stranaka na vlasti mogao bi da ponavlja hitove “Sjedi tamo, majmune...” ili “On je kreten, jedan običan kreten”...

Vlast je mislila na sve. Da ne bi morali da oblače zimske jakne i tako izgledaju "brojčano nabudženi", naručila je najmanje 500 učesnika u defileu glavnom banjalučkom ulicom. Među njima moraju biti “predstavnici institucija, udruženja, saveza i organizacija od značaja za RS”.

A ONDA SPEKTAKL… NACIONALNI

Motivacija rađa ponos, a tanana osjećanja se u modernom vremenu kupuju. Odabrane firme tako moraju da pronađu i način da animiraju i motivišu građane u svim dijelovima RS da se pridruže proslavi. 

“Aktivnosti bi trebalo da probude nacionalnu svijest svih građana Republike Srpske te da pažljivo kreiranim porukama i vizuelnom komunikacijom izazovi pozitivno osjećanje i pokrenu građane na pozitivne akcije u vezi sa proslavom Dana Republike”, stoji u opisu.

Jasno je tako na kakvom je nivou svijest građana, kada režim mora da plaća njegovo buđenje, mada to u ovom slučaju više liči na reanimaciju. Ali, dobro, ima se - može se. Sreća da se ima, jer da nema, režim je mogao da nastavi sa dosadašnjim provjerenim metodama držanja građana RS budnim i vađenjem iz nacionalne nesvjesti svih onih koji posustanu. Te metode podrazumijevaju privođenja onih koji nisu nacionalno svjesni, premlaćivanja istih, zabranu okupljanja nacionalno nesvjesnih građana... Ali, priznaćete, nije svečarski. 

Pjesmi i buđenju patriotizma 8. januara prethodiće likovna izložba, a tema, ne skrećite misli, svakako mora da bude u uskoj vezi sa identitetom ili dijelom identiteta RS.

“Zadatak izložbe je da informiše i obrazuje stručnu i širu javnost, te da doprinese pozitivnom patriotskom osjećaju prema RS. Izložba treba da sadrži najmanje 25 eksponata!”

Ipak, vlast je i na ovoj stavki mogla da prištedi. U umjetničke svrhe mogle su da posluže, na primjer, makete potemkinovih projekata kao što je bolnica u Istočnom Sarajevu, autoput Banjaluka – Doboj, Univerzitetski klinički centar RS...

LUKAČ U SLETU

Šta je parada patriotizma bez najskupljeg među patriotama? Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač uveliko priprema policiju za okupljanje u centru Banjaluke. Ovoga puta ne bi trebalo da batinaju prolaznike i nezadovoljne, nema ni informativnih razgovora, sprema ih samo za defile. Fotografije je već dostavio medijima.

 

Program, najavljeno je, počinje u podne na Trgu Krajine. Za neupućene, ovo je mjesto na kojem je 25. decembra 2018. godine počeo konačni brutalni obračun policije i građana koji su pitali ko je ubio dvadesetjednogodišnjeg banjalučkog studentaDavida Dragičevića i tražili procesuiranje političkog vrha koji se trudio da slučaj zataška. Nakon ovog brutalnog ubistva, uslijedio je niz krvavih napada za koje nikada niko od nadležnih nije uperio prst u nalogodavce.

O USTAVNOSTI

Dok se u RS miješaju osjećanja, a ona najuzvišenija kupuju na tenderima, podsjetimo da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine ponovo, krajem marta 2019, Dan Republike Srpske proglasio neustavnim. Neustavan je dio Zakona o Danu RS u kojem stoji da se "na osnovu potvrđene volјe građana Republike Srpske, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske".

Sud je naveo da odlukom ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika, niti pravo Narodne skupštine RS da raspiše referendum o tome kojeg će se datuma proslavljati Dan RS.

Premijer RSRadovan Višković tada je poručio da 9. januar ostaje Dan RS, a istu poruku poslao je i tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Zamotajte se zastavom, neka slavlje otpočne!

(zurnal.info)