Kampanja na kredit:200 miliona KM za Nešićev predizborni plan
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Kampanja na kredit: 200 miliona KM za Nešićev predizborni plan

Dok se građani pitaju kako će živjeti nakon što pandemija prođe, Nenad Nešić ne brine, jer je vanredno stanje stanovnika idealna prilika za upumpavanje stotina miliona KM u sistem. To znači i trošenje ogromnog kredita na infrastrukturne predstave pred kamerama i namirivanje putarskih tajkuna, nakon čega će fakture za rate ispostavljati građanima RS.

200 miliona KM za Nešićev predizborni plan
U izbornoj godini Nenad Nešić, vršilac dužnosti direktora “Puteva Republike Srpske” na privremenom radu u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, vodiće se starom pobjedničkom metodom – “više projekata nego prethodne godine, bez obzira na aktuelnu situaciju u vezi sa epidemijom virusa korona”. To znači i trošenje 200 miliona KM kredita na infrastrukturne predstave pred kamerama i namirivanje putarskih tajkuna, nakon čega će fakture za rate ispostavljati građanima RS.

Dok se građani pitaju kako će živjeti nakon što pandemija prođe, Nešić ne brine, jer je vanredno stanje stanovnika idealna prilika za upumpavanje stotina miliona KM u sistem, što će u medijima biti propraćeno fotografisanjem “graditelja RS”. Za ovakve situacije nema boljeg čovjeka upravo od njega.

U vrijeme kada nije bilo dileme da će korona postati problem broj jedan i u Republici Srpskoj ni Nešić ni Vlada RS nisu odustajali od ranije zacrtanih skupih planova. Vlada, prema izmijenjenom Zakonu o zaduživanju, dugu i garancijama RS, nije se obratila Narodnoj skupštini RS, već je 6. marta, dan nakon prvog potvrđenog slučaja zaraze u RS, odobrila kreditno zaduženje “Puteva” za 200 miliona KM. Potpis na dokument stavio je premijer Radovan Višković.

U uslovima stoji da maksimalna godišnja kamatna stopa može da bude do tri odsto, da grejs period traje dvije godine, a rok otplate, sa grejs periodom, sedam godina.

Odluka izvršne vlasti u “Putevima” je protokolisana 13. marta, a već 11 dana kasnije raspisan i tender.

 

O planu rehabilitacije, obnove i izgradnje novih puteva Nešić ne govori, jer detaljan plan i ne postoji, osim onog “širom RS”. Kako je procijenio da mu je potrebno baš 200 miliona KM ne znaju ni on ni Višković. Poslove će, kao i do sada, na novim tenderima dijeliti dobro poznatim putarskim firmama. Direktor javnog preduzeća samo smatra da “privreda u RS ne smije zamrijeti” te da se on u skladu s tim i ponaša.

“Nepogoda će sigurno proći, a ekonomija i RS moraju živjeti. Očekujemo da ćemo obaveze po ovom pitanju bez problema ispunjavati. Sve se radi u skladu sa planom poslovanja za 2020. godinu i trogodišnjim planom od 2020. do 2022. godine. Navedene planove usvojila je Vlada kao predstavnik kapitala i vlasnik u javnom preduzeću a prioriteti će se određivati u skladu sa dogovorom“, izjavio je nedavno.

Na terenu to izgleda kao, na primjer, milionski vrijedne izgradnje kružnih tokova, koji dva mjeseca kasnije propadnu, ili asfaltiranje 200 metara makadama kroz ruralne dijelove RS ili davanje 16,6 miliona KM za 16,6 kilometara puta… Ili kao nedavna najava izgradnje nove isključne trake na magistralnom putu Klašnice 2 -Šargovac u Zalužanima kraj Banjaluke. Posao će biti gotov za 15 dana, a sve koštati 460.000 KM.

“Sredstva su u potpunosti obezbijeđena iz vlastitih sredstava JP ‘Putevi’. Na ovaj način ćemo rasteretiti sve saobraćajnice u Zalužanima i ostalim naseljima koja gravitiraju magistralnim putem M-16 i na taj način dobiti bezbjedniji i kvalitetniji saobraćaj“, kazao je putar Nešić, lider DNS-a, “zaboravljajući” da napomene da se kreditno zadužuje 200 miliona KM.

Nebojša Vukanović, opozicioni poslanik u parlamentu RS, rekao je da je “milionsko zaduženje prošlo mimo skupštine, jer režimu, čiji je dio Nenad Nešić, a na čijem je čelu Milorad Dodik, lider SNSD-a, rasprave nimalo ne odgovaraju”.

“Nevjerovatno je šta radi režim u RS i kako koristi pandemiju da bi donio sramnu odluku o milionskom zaduženju. Suludo je davati novce Nenadu Nešiću, koji je nadaleko poznat po svom poštenju, da bez ikakvog plana troši i dijeli u privatne ruke, a što će kreditorima vraćati građani. Ovo je najveće poniženje Narodne skupštine RS, koja nije imala priliku da raspravlja na tu temu, iako je Vlada dužna njoj da odgovara. Miloradu Dodiku, koji ima dvotrećinsku većinu u parlamentu, ne odgovaraju rasprave, jer to u narodu budi nezadovoljstvo. Zato koriste momenat da Dodik, a onda i Nešić, DNS i nadređeni mu SNSD troše nemilice i potpuno mimo zakona”, kazao je Vukanović za Žurnal.

S njim je saglasan i ekonomista Zoran Pavlović, koji ističe da je ovo vrhunac nezajažljivosti kada je u pitanju trošenje javnih sredstava.

“Postavlja se pitanje kako posluju ‘Putevi’, ako nemaju plan obnove i popravki na putevima. Onda je i potpuno besmisleno da Vlada daje odobrenje za ovoliko zaduženje. Kada zatražimo kredit, onda novac dobijamo za projekte koji su misaono definisani. Ako nema plana rehabilitacije, čemu toliki novac, ako će se sukcesivno plaćati radovi. Osim toga, izborna je godina. Da li ‘Putevi’ novac uzimaju za kampanju, jer će asfaltiranjem i obnovom puteva obezbjeđivati prolazak na izborima, a posao će dobiti firme koje su ionako bliske vrhu vlasti? Narodna skupština ni riječ o ovome nije rekla. U vrijeme pandemije iskorišten je momenat pa da cijela ova priča bude pokrenuta i da prođe gotovo neprimjećeno”, zaključuje Pavlović.

KREDIT NEŠIĆU, RATE NARODU!

Nenadu Nešiću očito je propala priča od prije pola godine kada je, poznat po milionski vrijednim sumnjivim tenderskim rabotama, od Svjetske banke zatražio kredit od 100 miliona eura za rekonstrukciju i rehabilitaciju puteva. Ni tada, kao ni danas, nije znao šta će obnavljati.

Na oktobarskom sastanku sa predstavnicima banke trebalo je da se pojavi Dragan Vukajlović, ispred Kancelarije za razmatranje žalbi u BiH. Kako Svjetska banka ima izuzetno stroga pravila kada je u pitanju kreditiranje, ovu opciju trebalo je zaobići i sve upakovati u Nešiću izuzetno pogodan Zakon o javnim nabavkama BiH.

Izvori Žurnala tada su naveli da je upravo Vukajlović Nešićev čovjek od povjerenja u KRŽ i da, zahvaljući prvenstveno njemu, sav putarski milionski kriminal glatko prolazi. Takođe, Nešić je, kao kadar DNS-a, u milosti Dodikovoj, kojem bi dio kolača dobro došao.

Da bi sve išlo na ruku organizovanoj grupi, Željka Klobučar, predsjedavajuća KRŽ, ovlastila je Vukajlovića da može da je zamijeni bez ograničenih ovlašćenja.

 Pregovori su propali, a prvi putar se obratio Kinezima. I to za kredit od 300 miliona eura! Krajem decembra prošle godine ovdašnji mediji tek su prenijeli Nešićevo saopštenje.

“Sa predstavnicima kineske kompanije ‘CRCC14’ (China Railway 14th Bureau Group Co.LTD) direktor ‘Puteva RS’ potpisao je Memorandum o razumijevanju s ciljem razmjene informacija i definisanja principa saradnje na projektovanju, izgradnji i finansiranju projekta rekonstrukcije i rehabilitacije putne mreže u Srpskoj. U vezi sa tim predviđeno je da se u naredne tri godine izvrši rekonstrukcija i rehabilitacija svih magistralnih i regionalnih puteva prvog i drugog reda. Za ovaj projekat planirano je ukupno 300 miliona eura na bazi kreditnog zaduženja sa rokom otplate od 15 godina i povoljnom kamatnom stopom, uz grejs-period od tri godine."

Predstavljajući 600 miliona maraka kredita kao ogromnu stvar za Republiku Srpsku, ni tada nije pojasnio zašto se zadužuje.

Nešić i Kinezi dogovorili su da 15. aprila u Кini potpišu ugovor kojim će ovaj posao biti započet. Izbila je pandemija! Predizbornog vremena je sve manje, novac je hitno potreban. Domaće banke imaju rok za dostavljanje ponuda do 8. maja. Rate idu građanima, kada prođe dvogodišnji grejs period!

(zurnal.info)