Koristio lažnu diplomu, duguje novac:Ademir Mesić i dalje uživa povjerenje SDP-a Bosanska Krupa

Istražujemo

Koristio lažnu diplomu, duguje novac: Ademir Mesić i dalje uživa povjerenje SDP-a Bosanska Krupa

Ademira Mesića je Kantonalni sud u Bihaću proglasio krivim jer je utvrđeno da je na nepoznat način pribavio i koristio krivotvorenu fakultetsku diplomu. Osim toga, KUD-u Grmeč ni nakon 13 godina nije isplatio dugovanja. No, to očito ne smeta stranačkim kolegama u SDP-u Bosanska Krupa da mu daju povjerenje da obavlja poslove tehničkog sekretara u ovoj općinskoj organizaciji, a uskoro bi trebao dobiti i nešto drugačiju funkciju

Ademir Mesić i dalje uživa povjerenje SDP-a Bosanska Krupa

Sredinom novembra održana je sjednica Općinske organizacije SDP-a Bosanska Krupa, na kojoj je, između ostalog, iznesen prijedlog da dosadašnji tehnički sekretar ove organizacije Ademir Mesić u budućnosti bude “neka vrsta” političkog sekretara. Barem tako kaže predsjednik SDP-a Bosanska Krupa Muhidin Šertović.

“To treba potvrditi konstituirajuća sjednica koja bi trebala uskoro biti održana. Tačno je da je on predložen, a o tome će odlučiti partijski organi”, kaže Šertović. 

A čovjek koji obavlja poslove tehničkog sekretara je pred Kantonalnim sudom u Bihaću proglašen krivim, jer je utvrđeno da je na nepoznat način pribavio i koristio krivotvorenu diplomu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zbog toga je Ademir Mesić osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci koju nikada nije služio jer je zatvorsku kaznu otkupio plativši oko 18 hiljada maraka.

Nakon toga je dobio otkaz u JP “Radio Bosanska Krupa”. Na tu odluku Mesić se žalio, a Općinski sud u Bihaću je naložio da se Mesić vrati na posao, iako je koristio lažnu diplomu

I dok traje sudski proces u vezi s njegovim radnim statusom, Ademir Mesić dobija stranačko povjerenje.

Iako predsjednik SDP-a Bosanska Krupa Muhidin Šertović negira da Ademir Mesić prima bilo kakvu naknadu za obavljanje poslova tehničkog sekretara, sam Mesić je ranije u razgovoru za magazin Žurnal kazao kako ipak prima određena sredstva.

“Pomažem oko pisanja tekstova, honorarno to radim, za novac”, kazao je tada Mesić.

NE ZNAJU ZA KRIVOTVORENU DIPLOMU

“Ne znam, nisam upoznat s tom presudom”, odgovorit će Šertović na pitanje da li je upoznat s tim da je Ademir Mesić proglašen krivim zbog toga što je nabavio i koristio lažnu diplomu.

Dalje navodi kako je to “novi momenat” i da će to “prezentovati na konstituirajućoj sjednici”, ne želeći jasno odgovoriti na pitanje da li on smatra da je moralno da neko ko je koristio lažnu diplomu obavlja takvu funkciju u stranci.

Kontaktirali smo i predsjednika KO SDP-a Unsko-sanskog kantona Hajrudina Havića koji je potvrdio da zna ko je Ademir Mesić, ali da također nije upoznat s presudom. Za detaljniji razgovor nije bio raspoložen.

KUD-U GRMEČ DUGUJE NOVAC

Presuda u vezi s lažnom diplomom nije jedina koja je donesena kada je riječ o Ademiru Mesiću.

Naime, u oktobru 2006. godine Općinski sud u Bosanskoj Krupi donosi presudu zbog propuštanja kojom se Ademir Mesić obavezuje da Kulturno-umjetničkom društvu “Grmeč” isplati cjelokupni dug u visini od 11.653,77 KM, uz zatezne kamate. 


Ademir Mesić je prethodno bio predsjednik ovog društva, a kako navodi aktuelni predsjednik KUD-a “Grmeč” Dževad Grošić, dugovanja su nastala većinom na osnovu faktura: “Mi smo puno putovali, najčešće smo dobijali novac za putovanja od organizatora, ali to nije isplaćivano dalje firmama. Najveći dio duga je tako nastao.”

“Zakasnio sam tada odgovoriti na tužbu”, reći će Mesić priznavši da do danas nije isplatio sav novac: “Plaćao sam rate sve dok sam bio zaposlen.”

Kako navodi Dževad Grošić, Mesić KUD-u “Grmeč” duguje još oko devet hiljada maraka. Zanimljivo, Mesić je imao 18 hiljada maraka da otkupi zatvorsku kaznu, dok istovremeno dugovanja prema društvu nikada nije isplatio.

Hoće li Ademir Mesić, kojem je dokazano da je koristio lažnu diplomu i koji ni nakon 13 godina nije isplatio svoja dugovanja, dobiti povjerenje SDP-a Bosanska Krupa, ostaje da vidimo nakon konstituirajuće sjednice koja će, kako je najavio predsjednik Šertović, biti održana početkom decembra.

(zurnal.info)