Žurnalova analiza:AFERA BH MAC: Direktor Gavran godinama je kritikovan zbog službenih vozila i javnih nabavki

Istražujemo

AFERA BH MAC: Direktor Gavran godinama je kritikovan zbog službenih vozila i javnih nabavki

Žurnal donosi pregled nepobitnih činjenica koje revizori ističu već godinama

AFERA BH MAC: Direktor Gavran godinama je kritikovan zbog službenih vozila i javnih nabavki
Dušan Gavran

Dugogodišnji direktor Centra za uklanjanje mina Dušan Gavran koji je pod istragom državnih istražnih organa, osumnjičen za korupciju, raspolagao je u svom mandatu ukupnim budžetom većim od 43 miliona maraka, pokazuje analiza Žurnala. Još prije više od godinu dana osam kompanija koje se bave deminiranjem u Bosni i Hercegovini podnijeli su krivičnu prijavu protiv Gavrana u kojoj ga optužuju za utjecaj na izbor firmi za deminiranje te bagatelnu rasprodaju službenih auta centra.

Nakon prijave ovih kompanija Tužilaštvo BiH se zainteresovalo za Gavrana. Međutim, državni revizori već deset godina upozoravaju na nepraivlnosti raspolaganja službenim autima u centru čiji je direktor Gavran te lošim sistemom javnih nabavki.

Žurnal donosi pregled nepobitnih činjenica koje revizori ističu već godinama.


100 auta direktora Gavrana

Revizori su imali pritužbe na rad Centra za uklanjanje mina BH MAC još od imenovanja Gavrana u novembru 2002. godine.

“Skrećemo pažnju rukovodstvu na neophodnost kreiranja jasnih i preciznih pravila i procedura za upotrebu službenih automobila, s obzirom da BHMAC raspolaže izuzetno velikim brojem istih (prema popisanoj evidenciji broj službenih automiobila je preko stotinu)”, pisali su revizori u svom izvještaju o ovom centru za 2003. godinu. U tih nekoliko godina budžet centra je iznosio po oko pet miliona maraka.

Kada je 2005. godine počela primjena Zakona o javnim nabavkama centar je imao problema da ga poštuje što je nastavljeno u narednih nekoliko godina. Revizori su u izvještaju za 2005. godinu naveli niz nepravilnosti centra tokom javnih nabavki: nije pravljena procjena vrijednosti nabavke; rokovi za dostavljanje ponuda su bili kraći od zakonskih; koverte sa ponudama nizu označavane redoslijedom kojim su stizale; nisu pravljeni zapisnici sa otvaranja ponuda; ponude nisu ocjenjivane u skladu sa kriterijima a članovi komisija nisu potpisivali izjave o nepristrasnosti i povjerljivosti.

I naredne godine centar je imao problema sa javnim nabavkama. Tokom nabavke službenog automobila jedna od tri ponude nije bila važeća ali je centar ipak nastavio proceduru.
“Dvije preostale ponude po našem mišljenju, ne osiguravaju stvarnu konkurenciju za izbor dobavljača”, pisali su revizori.

Problem sa nabavkama zabilježen je i 2008. godine.

“Tokom revizije smo utvrdili kako sistem internih kontrola kod procesa nabavki, još uvijek nije uspostavljen na način da je osiguran cjelovit nadzor i kvalitetna kontrola u svim fazama procesa nabavki, od samog planiranja procesa nabavki do praćenja izvršenja zaključenih ugovora”, naveli su revizori.

U objašnjenju ovakvog stava napisano je kako je tender koji je imao 12 LOT-ova odnosno dijelova poništen “zbog propusta komisije u načinu bodovanja pojedinih kriterija, koje nije bilo dosljedno tenderskoj dokumentaciji”.

Centar za uklanjanje mina je 28. novembra 2008. godine potpisao ugovor sa konsultantskom kućom za provođenje javnih nabavki od 3.510 maraka. Ugovor je važio do kraja godine ali su revizori otkrili da je većina aktivnosti konsultanata urađena prije samog potpisivanja ugovora.


Porodični vikend službenim autom

Revizori su kritikovali troškove održavanja auta i postupke javnih nabavki i 2009. godine.

“I pored poduzetih određenih aktivnosti i dalje nije uspostavljen efikasan sistem internih kontrola nad izdacima za održavanje vozila, niti pri provođenju procedura propisanih za postupke javnih nabavki.”

Uz sve višegodišnje kritike, centar na čijem je čelu bio Gavran i 2010. godine je ponovio iste greške.  Revizori su utvrdili da sistem internih kontrola nad korištenjem službenih vozila i dalje nije uspostavljen a otkrili su i nepravilnosti u javnih nabavkama.

Uposlenici centra službena vozila su koristili u privatne svrhe.
“Na osnovu odabranog uzorka uočeno je da su službeni automobili korišteni u privatne svrhe, za odlazak s posla i dolazak na posao, za vikende, za vrijeme godišnjih odmora...”

Iste godine BH MAC je nabavio 16 terenskih i jedno teretno vozilo za što je potrošeno 370.000 maraka. Evropska komisija u BiH donirala je centru i deset novih džipova vrijednih gotovo pola miliona maraka.

Revizori su tada naveli nešto što je moralo zainteresovati tužitelje.

“Revizijom postupka nabavke vozila (16 terenskih vozila ukupne vrijednosti od 302.336 KM i 1 teretnog vozila vrijednosti od 67.925 KM) uočeno je da je ugovorni organ precizno naveo tehničke karakteristike koje upućuju na određenu marku/tip vozila, odnosno u potpunosti odgovaraju nabavljenom modelu vozila”, napisali su revizori što znači da su u centru potpuno obesmislili proces javnih nabavki i nabavili vozilo od tačno određenog proizvođača odnosno trgovca od kojeg su i zamislili.

“Mišljenja smo da se navođenjem preciznih tehničkih karakteristika ograničava konkurenciju...”

Centar je 2010. godine na licitaciji, na koje osam firmi ima najviše zamjerki, prodao vozila za 159.455 maraka.

Blagi napredak centar je napravio 2011. godine. Broj službenih vozila je smanjen na 86 ali je i dalje bilo zloupotreba u njihovom korištenju.

“Testiranjem upotrebe vozila u sjedištu, regionalnim uredima i terenskim centrima i dalje je prisutan problem nesistematičnosti i nekompletnosti evidencija, kao i pojedinačnih slučajeva upotrebe vozila za koje se nismo mogli uvjeriti u stvarnu službenu svrsishodnost”, naveli su revizori u izvještaju za 2011. godinu.

Tek je 2012. godine smanjen broj auta koja se mogu koristiti u privatne svrhe. Taj je broj sa 15 smanjen na tri do kraja godine. Direktor Gavran i njegova dva zamjenika zadržali su pravo da van radnog vremena koriste službeni automobil i besplatno gorivo na račun centra.

(zurnal.info)