Šta se zaista reklamira:Agencija Euphoria od Pošta Srpske dobila 93.500, a od Banjaluke – 87.500 KM

Istražujemo

Šta se zaista reklamira: Agencija Euphoria od Pošta Srpske dobila 93.500, a od Banjaluke – 87.500 KM

Nakon što IRB RS nije objasnila koje je marketinške usluge, krajem 2020. i tokom 2021, plaćala 890.080 KM sa PDV-om agenciji „Euphoria“ Borisa Udovičića, na red za novi posao došle su i „Pošte Srpske“. Zakup medijskog prostora istoj agenciji plaćen je 93.471 KM. Udovičićevom marketinškom umijeću nisu odoljeli ni predstavnici Grada Banjaluka - u proljeće ove godine odobrili su mu 87.500 KM za julske „Ljetne noći“.

Agencija Euphoria od Pošta Srpske dobila 93.500, a od Banjaluke – 87.500 KM
Boris Udovičić, vlasnik agencije Euphoria

Nakon što Investiciono-razvojna banka Republike Srpske nije objasnila koje je marketinške usluge, krajem 2020. i tokom 2021, plaćala 890.080 KM sa PDV-om agenciji „Euphoria“ Borisa Udovičića, na red za novi posao došle su i „Pošte Srpske“. Zakup medijskog prostora istoj agenciji plaćen je 93.471 KM.

Miladin Radović, direktor „Pošta“ i kadar Ujedinjene Srpske, posao je procijenio na 93.600 KM, a Udovičić, siguran da je tenderski poziv upravo njemu upućen, ponudio se za samo 129 KM jeftinije. Kako se drugi marketinški stručnjaci nisu javili, tako nije bilo prostora ni za eventualne žalbe na neregularnosti.

Ugovor je, bez ikakvih prepreka, potpisan 8. februara.

Radović je i u avgustu prošle godine Udovičiću za promociju na „Negujmo“ žurci, po direktnom sporazumu, dao 2.340 KM.

Od stotine hiljada maraka vrijednog ugovora sa IRB-om Udovičić, poznat i kao direktor marketinga Fudbalskog kluba Borac u vrijeme dok je njim upravljao Vico Zeljković, aktuelni predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i sestrić predsjednika RS Milorada Dodika, na tenderima je brojao „siću“.

Za pružanje stručnih usluga u organizaciji Sajma za zapošljavanje od Zavoda za zapošljavanje RS dobio je 4.680 KM, za promovisanje turnira u malom fudbalu od Sportskog centra Borik – 1.925 KM, za doradu i održavanje sajta Studentskog centra Nikola Tesla – 1.170 KM, za oglašavanje na banjalučkim „Ljetnim noćima“ od Lutrije RS – 5.850, za isticanje obilježja Elektroprivrede RS – maksimalnih 7.020 KM, ponovo za promociju SC Borik, snimanje i montažu video-materijala – 6.669 KM i 2.340 KM.

U međuvremenu, Udovičić se hvalio i otvaranjem agencije u Beogradu.

Ove godine njegovom „marketinškom umijeću“ nisu odoljeli banjalučki odbornici iz SNSD većine, a ništa protiv nije imao ni zvanično opozicionar, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. Od planiranih pola miliona KM za organizaciju turističkih dešavanja, Skupština grada „Euphoriji“ je u proljeće ove godine odobrila 87.500 KM za julske „Ljetne noći“.

Na zvaničnoj Facebook stranici Udovičić već poziva na koncerte turbofolkera.

NAKON PISANJA O UGOVORU IRB I UDOVIČIĆA, NEZAPAMĆEN HAKERSKI NAPAD

„IRB RS je u prvobitnom Planu nabavki za marketinške usluge u 2020. godini namjeravala je da izdvoji 7.000 KM, što je realna cifra za banku koja nije komercijalna i koja nema apsolutno nikakvu konkurenciju pa, samim tim, ne postoji nikakvo opravdanje da bude vidljiva na tržištu. Međutim, na osnovu Odluke Vlade RS od 12. marta 2020. godine, IRB RS mijenja prvobitni plan nabavki i za marketinške usluge predviđa izdvajanje više od 700.000 KM, što je stotinu puta više u odnosu na prvobitni plan“, pisao je Žurnal 4. marta 2021. godine.

Na naše pitanje na osnovu kojih kriterijuma je Vlada obrazložila ovo enormno povećanje iz te institucije su odgovorili da „jedan od najvažnijih elemenata u pomenutoj nabavci predstavlja organizacija međunarodne investicione konferencije“. Dodali su i da žele da međunarodna investiciona konferencija postane „redovan i prepoznatljiv godišnji regionalni događaj, koji bi na reprezentativan način predstavio, odnosno pozicionirao IRB RS, a samim tim i RS, kao pouzdanog partnera za potencijalne međunarodne i domaće investitore“.

Naveli su, međutim, i da se taj događaj nije desio te da „održavanje konferencije zavisi od daljeg razvoja događaja, vezanog za tadašnju epidemiološku situaciju sa korona virusom“.

Zanimljivo, ugovor sa „Euphoriom“, vrijedan nevjerovatnih 890.080 sa PDV-om, sklopljen je u decembru 2020, u jeku pandemije.

Milionski račun za reklamiranje i IT opremuInvesticiono-razvojna banka Republike SrpskeMilionski račun za reklamiranje i IT opremu

Na još jedno pitanje Žurnala - koje je usluge iz ugovora firma „Euphoria“ realizovala, odnosno na koji način su i putem kojih medija reklamirali IRB, naveli su da su „trenutno u fazi izrade strategije, koja je jedna od stavki predviđenih ugovorom, u sklopu koje će biti utvrđeni optimalni načini i pravci promotivnih aktivnosti, kao i definisan terminski plan za njihovu realizaciju“.

Što se objašnjenja IRB-a tiče, tu je bio kraj.

A, zapravo, euforično je počelo onog momenta kada je Milorad Dodik izgubio Banjaluku na Lokalnim izborima 2020. godine. Tada je rekao:

„Angažovaćemo stručnu agenciju koja će se voditi pitanjima koncipiranja naših odnosa prema društvenim mrežama. Mislim da ćemo za nekoliko mjeseci biti najvažniji faktor na tom planu.“

Kako će SNSD biti promovisan na društvenim mrežamaKLIK ZA PREDSJEDNIKAKako će SNSD biti promovisan na društvenim mrežama

Slučajnosti li, „Euphoria“, za koju su izvori Žurnala navodili da je povezana sa Bogoljubom Zeljkovićem, bratom Vice Zeljkovića, dobila je preskup, a neobjašnjen ugovor.

Nakon ovog našeg pisanja, Udovičić je javno prijetio udarom na našu redakciju i novinare. Koji dan kasnije krenuo je nezapamćen, višednevni hakerski napad. Ove godine iz Tužilaštva BiH pozvani smo na razgovor, a tužilac je saopštio da njihovo IT odjeljenje ništa nije uradilo na pronalasku hakera-napadača.

Nastavljamo raditi, na veliku žalost naručilaca hakerskog napadaPonovo s vamaNastavljamo raditi, na veliku žalost naručilaca hakerskog napada

(zurnal.info)

Tekstovi i fotografije potpisani kao autorski rad novinara i fotografa Žurnala dostupni su za prenošenje 24 sata nakon objavljivanja, uz obavezno navođenje izvora.