KO FALSIFIKUJE MINISTRA KONAKOVIĆA:Ako lažu novinari, istinu govore potpis i pečat

Pod okupacijom

KO FALSIFIKUJE MINISTRA KONAKOVIĆA: Ako lažu novinari, istinu govore potpis i pečat

Ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, koji sada već lično počinje da se obračunava sa Žurnalom, diskvalifikuje novinare i ismijava njihov rad, valjalo bi podsjetiti da novinari nisu obavezni da komuniciraju „face to face“ te da za to postoji službena komunikacija. Žurnal se službenim dopisom još 21. novembra 2023. godine obratio MVP BiH, kojim rukovodi Konaković. Na ukupno četiri stranice odgovora Ministarstva njegovi potpis i pečat stajali su na dva mjesta.

Ako lažu novinari, istinu govore potpis i pečat
Eledin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH

Pokušavajući da javno iznesenim obmanama diskredituje redakciju portala Žurnal, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, na društvenoj mreži „X“ pitao je „kad smo mi to razgovarali pa ste 'naš' razgovor objavili“. Dodao je i da je svaki citat i svaka rečenica u kojoj kažemo „Konaković je rekao...“, zapravo laž.

Ministra Konakovića, koji sada već lično počinje da se obračunava s našom redakcijom, diskvalifikuje novinare i ismijava njihov rad, valjalo bi podsjetiti da novinari nisu obavezni da komuniciraju „face to face“ te da za to postoji službena komunikacija.

Žurnal se službenim dopisom još 21. novembra 2023. godine obratio Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kojim rukovodi Konaković. Citirali smo medije koji su prenijeli informaciju da će Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra „Jahorina“, biti imenovan za počasnog konzula Srbije na Palama. Nakon niza peripetija i krajnje bahatog i neprofesionalog komuniciranja službenika zaduženih za odnose s javnošću, odgovori su stigli.

Diplomatski pasoš Ljevnaiću mogu dati Srbija ili KonakovićKONZULAT SRBIJE NA PALAMA UZ SAGLASNOST PREDSJEDNIŠTVA BIHDiplomatski pasoš Ljevnaiću mogu dati Srbija ili Konaković

Na ukupno četiri stranice dopisa, Konakovićevi potpis i pečat stajali su na dva mjesta. Njegova službenica za odnose s javnošću u kasnijem pokušaju demantovanja našeg pisanja, u kojem je, zapravo, potvrdila sve naše navode, čak je i priznala da ministar, kako je eksplicitno navela, nije odgovorio na Žurnalovo pitanje hoće li iskoristiti diskreciono pravo i kompromitovanom direktoru Olimpijskog centra i novoimenovanom počasnom konzulu Srbije dodijeliti diplomatski pasoš, ukoliko to prethodno ne učini Srbija.

Spreman na ismijavanje i influensersko djelovanje po društvenim mrežama, Konaković je zaboravio da itekako može to da učini, jer je Ljevnaić i državljanin Bosne i Hercegovine. To nam je potvrdio i bivši ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Hajka na Žurnal, nakon što smo objavili detalje imenovanja Ljevnaića, uz kojeg se veže niz ozbiljnih koruptivnih afera u BiH i regionu, očigledno je dokaz da smo pitali ono što – ne smije da se pita.

S obzirom na to da Konaković tvrdi da on nije odgovarao na pitanja Žurnala, zahtijevamo od nadležnog tužilaštva da provjeri ko to zloupotrebljava memorandum institucije, potpis (faksimil) i pečat ministra Konakovića.

(zurnal.info)