Galerija Žurnal:ALMIN ZRNO: Svi smo mi pomalo sujetni kada stojimo pred fotografskim objektivom
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Interview

ALMIN ZRNO: Svi smo mi pomalo sujetni kada stojimo pred fotografskim objektivom

Jedan od najpoznatijih fotografa u Bosni i Hercegovini, Almin Zrno, dio svoje karijere posvetio je fotografiranju portreta. Trenutno je angažiran na Sarajevo Film Festivalu gdje već godinama fotografira učesnike

ALMIN ZRNO: Svi smo mi pomalo sujetni kada stojimo pred fotografskim objektivom
Almin Zrno; FOTO: Almin Zrno

ŽURNAL: Šta je najvažnije za jedan dobar portret?

ZRNO: Prije svega trebamo znati koga i za šta ga fotografisemo, jer nisu svi portreti isti u svojoj upotrebnoj vrijednosti i  kao drugo, bilo bi lijepo poznavati djelo osobe koju fotkamo, kao i možda lično poznanstvo, da bi taj portret ispao što sadržajniji i tačniji prema osobi koju fotkamo.
Naravno, ovo se odnosi na osobe iz javnog zivota,a ako fotkamo naturščike, oni su onda vjerovatno inspirativni na neki drugi način. Njihovo lice izaziva pažnju i ispunjava ulogu metafore za neku priču.


ŽURNAL: Postoje li lica koja bolje komuniciraju sa fotoaparatom i kakva su to lica?

ZRNO: Naravno da je u svemu prisutan takozvani factor x koji do danas nije preciziran. Ali, imate ljude koji nisu lijepi po nekakvim standardima, ma šta to bilo, ali njihove fotke imaju tako jak sugestivni dojam da im posmatrač vjeruje.

ŽURNAL: Kakva lica volite da fotografišete?

ZRNO: U principu volim da portretiram realizirane osobe iz raznih polja života, tako da tu nema neki tip lica, već ono što oni predstavljeju.

ŽURNAL: Kako slavne ličnosti reaguju na fotoaparat, a kako “anonimci”?

ZRNO: Ma svi smo mi pomalo sujetni, nesigurni kada stojimo pred fotografskim objektivom i nije bitno jeste li slavni ili anonimni, samo što osobe iz javnog života bolje "prikažu", jer oni poznaju snagu PR-a.
Uvijek želimo da ispadnemo što ljepši i šarmantniji…


ŽURNAL: Na koje ste portrete posebno ponosni?

ZRNO: Ma, ponosan sam kada u očima portretirane osobe vidim zadovoljstvo.  A ako imaju riječi hvale i adekvatan honorar - mojoj sreći nema kraja.

(zurnal.info)