AKCIJA BOSNA:Amir Zukić pod istragom zbog prodaje radnih mjesta!

Istražujemo

AKCIJA BOSNA: Amir Zukić pod istragom zbog prodaje radnih mjesta!

Generalni sekretar SDA Amir Zukić zvanično je pod istragom zbog prodaje radnih mjesta u javnim preduzećima

Amir Zukić pod istragom zbog prodaje radnih mjesta!

Generalni sekretar SDA Amir Zukić zvanično je pod istragom zbog prodaje radnih mjesta u javnim preduzećima! Kako saznaje Žurnal, naredbu o provođenju istrage Kantonalno tužilaštvo Sarajevo donijelo je krajem prošle sedmice.

Zukić je osumnjičen da je dio organizirane grupe u kojoj su Safet Bibić, Esed Džananović, Senad i Nedžad Trako te Ramiz Karavdić, a koji su prije 30 dana uhapšeni u okviru akcije Bosna. Da je proširena istraga u ovom predmetu, danas je potvrdilo i Kantonalno tužilaštvo, tokom ročišta za produženje pritvora Safetu Bibiću i drugima.

Prvoosumnjičeni Safet Bibić i drugoosumnjičeni Esed Džananović između ostalog se sumnjiče da su posredovali u zapošljavanju Ismeta Keserovića u Elektroprivredu BiH, na radno mjesto u Travniku.

Prema navodima Tužiteljstva, Bibić je putem Ramiza Karavdića, od oca Ismeta Keserovića tražio 16 hiljada maraka za sinovo zaposlenje. Međutim, novac Ramizu Karavdiću predali su inspektori Federalne Uprave policije. Tih 80 novčanica po 200 maraka kasnije je pronađeno kod Karavdića koji je sve priznao.

Esed Džananović, kao izvršni direktor u Elektroprivredi BiH  sumnjiči se da je insistirao kod direktora Podružnice “Elektrodistribucije” Zenica Ediseja Sjerotanovića da se Ismet Keserović primi u radni odnos. Sjerotanović je ovaj zahtjev odbio.

Džananovićeva odbrana navodi i to da je saglasnost na ovo zaposlenje dao i  direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević. Sam Džananović u sudnici je rekao da svjedoci Haris Trnka i Mirsad Brajlović imaju lični animozitet prema njemu i da kao takvi nisu vjerodostojni.

Odbrana osumnjičenih navela je i da Tužiteljstvo nije dokazalo nikakvu vezu između Safeta Bibića i Eseda Džananovića. Kako saznaje Žurnal, dosadašnjom istragom je utvrđeno da je generalni sekretar SDA Amir Zukić bio veza između njih dvojice. Inače, Kantonalno Tužiteljstvo je tokom istrage snimilo čak 4500 razgovora a na kraju je za njih 50 sačinjen izvještaj.

(zurnal.info)