Walter Cronkite:And That's The Way It Is
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pošta sa okupirane strane

And That's The Way It Is

U nacionalnom ispitivanju koje je provedeno u SAD 1972. godine, Amerikanci su ga proglasili čovjekom od najvećeg povjerenja u SAD-u

Pionir televizijskog novinarstva Walter Cronkite, umro je u petak u New Yorku u dobi od 92 godine. Vijest o smrti objavila je TV kuća CBS News, u kojoj je Cronkite radio najveći dio svoje karijere.

Pune dvije decenije vodio je najgledaniju emisiju na toj televiziji CBS Evening News, od 1961. godine do penzionisanja 1981., kada mu je bilo 65 godina. U te dvije decenije stali su Hladni rat, Kubanska kriza, antentat na Kennedya, rat u Vijetnamu, afera Watergate, svemirski program... On je autor čuvenog slogana And that's the way it is, koji sada često kopiraju komentatori u manjku inspiracije.

U nacionalnom ispitivanju koje je provedeno u SAD 1972. godine, Amerikanci su ga proglasili čovjekom od najvećeg povjerenja u SAD-u.

Walter Leland Cronkite Jr. rođen je 4. novembra 1916. u St. Josephu, Missouri. Karijeru je počeo tridesetih godina, kao student-dopisnik, a nakon toga angažirao se kao komentator nogometnih utakmica za lokalni radio u Kansas Cityu. Novinarska strast udaljila ga je od fakulteta, pa nikada nije diplomirao. 

United Press ga je zaposlio 1937. godine, a pet godina kasnije urednici su ga uputili da prati iskrcavanja saveznika u sjevernoj Africi i Normandiji. Nakon okončanja rata bio je glavni dopisnik sa suđenja nacistima u Nuernbergu, odakle prelazi u Moskvu, pa u Washington. Prelazi u CBS gdje je vrlo brzo postao zaštitno lice ove televizije.

Ključni događaj koji mu je obilježio karijeru bio je njegova reakcija na vijest o smrti Kennedya. Cronkite je pročitao vijest, skinuo naočari i zaplakao, što su gledaoci doživjeli kao nacionalnu gestu tuge. 

Egipatski predsjednik Anwar El-Sadat 1977. godine rekao mu je da će otići na pregovore u Jeruzalem samo ako ga Izraelci pozovu. Sadat je nakon tog intervjua pozvan u Izrael i već sljedećeg dana potpisao je primirje. U to vrijeme se smatralo da se to desilo zbog Cronkiteove intervencije, ali on to nikada nije potvrdio.

(zurnal.info)