KARADŽIĆEV POMAGAČ DRAGAN BAŠEVIĆ:APIK-ov savjetnik za zaštitu zviždača krši Izborni zakon
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

KARADŽIĆEV POMAGAČ DRAGAN BAŠEVIĆ: APIK-ov savjetnik za zaštitu zviždača krši Izborni zakon

Dragan Bašević, stručni savjetnik za zaštitu lica koja prijavljuju korupciju u APIK-u, čovjek od povjerenja načelnika Sokoca Milovana Cicka Bjelice i pomagač presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, nevažećim pečatom sa dvoglavim orlom ovjerio izborne dokumente. APIK ne reaguje, baš kao i onda kada je pretukao kolegu ili onda kada inspektoru UIO BiH koji je prijavljivao kriminal nije odobrio zahtjev za određivanje statusa prijavitelja korupcije. 

APIK-ov savjetnik za zaštitu zviždača krši Izborni zakon
Dragan Bašević

Dragan Bašević, stručni savjetnik za zaštitu lica koja prijavljuju korupciju u Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine, poznat je kao zaštitinik i pomagač presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića; snagator koji pretuče kolegu, sve prizna policiji, plati prekršajnu kaznu i nastavi neometano da radi; čovjek za poslove SDS-ovog načelnika Sokoca Milovana Cicka Bjelice, a od posljednjih izbora i kao ljubitelj pečata sa dvoglavim orlom na odluci o imenovanju biračkih odbora.

„Novi dokazi izbornih krađa i kršenja Izbornog zakona tokom opštih izbora svakim danom su sve veći. Primjeri pokušaja nedozvoljenog uticaja na birače zabilježen je na Sokocu. Osim što je predsjednik biračkog odbora stajao naslonjen na glasačku kutiju, što ukazuje na mogućnost pritiska na glasače, zabilježen je još jedan nevjerovatan slučaj. Naime, dokument o imenovanju biračkih odbora Sokolac ovjeren je pečatom na kome je dvoglavi orao“, objavila je televizija BN 8. oktobra.

Po ko zna koji put potvrđeno je da ova SDS-ova struja otvoreno radi za SNSD i lidera mu Milorada Dodika, ne prezajući od počinjenja krivičnih djela.

Pečat koji mu je srcu prirastao, a kojim je ovjerio Odluku o imenovanju biračkog odbora za otvaranje vreća na biračkim mjestima(...) zabranjen je nakon presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz 2007. godine.

Dok Žurnal strpljivo čeka odgovore iz APIK-a, koji se poziva na Zakon o slobodi pristupa informacijama, javnost bi trebalo da zna riječ-dvije o Baševiću.

POMAGAČ RADOVANA KARADŽIĆA

Da Bašević ranije nije bio tek obični policijski službenik, odgovoran u poslu koji je obavljao i za koji su ga plaćali građani, dokazuje i odluka od 9. februara 2004. godine tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna kojom ga je razriješio funkcije. I danas je na zvaničnom sajtu OHR-a.

„Gospodin Bašević je policijski službenik u Srpskom Sarajevu. Umiješan je u kriminalne aktivnosti koje štete stabilnosti i vladavini prava, od kojih neke ili sve, direktno ili indirektno, pružaju materijalnu podršku i izdržavanje optuženom Radovanu Karadžiću. Bašević tako opstruiše proces implementacije mira i mora biti smijenjen sa javne funkcije.“

U Baševićevoj romansiranoj biografiji, međutim, piše:

„Dragan Bašević je dipl. pravnik - smjer nacionalna bezbjednost. Zaposlen je u Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) na poslovima stručnog savjetnika za zaštitu lica koja prijavljuju korupciju u Institucijama BiH. Raniji profesionalni angažman: inspektor za krvne i seksualne delikte u CJB istočno Sarajevo, komandir policijske stanice Sokolac, rukovodilac operativnog centra CJB I. Sarajevo, savjetnik načelnika Opštine Sokolac, te šef kabineta načelnika Opštine Sokolac. Certificirani je predavač Agencije za državnu službu BiH za teme prevencija i suzbijanje korupcije, te izrada plana zaštite i spašavanja, te predavač na obukama u organizaciji APIK-a.“

Ipak, postoji i druga dokumentovana strana priče, o kojoj Bašević ne govori naglas. Žurnal se time bavio prije dvije godine.

DŽAKULA I BAŠEVIĆ ZDRUŽENO

„Sadržaj priče je gotovo šablonski. Februara 2017. godine djelatnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH obavljali su kontrolu prometovanja lož-ulja firme 'Bavipp' iz Posušja vlasnika Jerka Vicana. Kontrola je pokazala niz sumnjivih radnji. Tako je utvrđeno da je samo prema firmi 'Klik' iz Istočnog Sarajeva razduženo oko 300.000 litara lože ulja. Pokazaće se da je ta firma fiktivna te je tako izbjegnuto plaćanje poreza, odnosno akciza za putarinu. Sumnjivi su bili i ostali navodni kupci i sve je trebalo rezutirati krivičnim postupkom“, stoji u tekstu od 22. septembra 2020. godine.

Inspektori su tada upozorili da je pumpu i opremu „Bavippa“ na papiru preuzela firma “Strips”, u vlasništvu – supruge vlasnika “Bavippa”. Kada biste točili gorivo, račun bi izdavao „Strips“. Na sceni su dvije pumpe pod jednim krovom.

UIO i Agencija za prevenciju korupcije zajednički zataškavaju kriminalDvije pumpe pod jednim krovomUIO i Agencija za prevenciju korupcije zajednički zataškavaju kriminal

Kako je „Bavipp“ tada imao porezni dug veći od pola miliona maraka, nije bilo teško zaključiti da je registracija nove firme samo prevencija za eventualnu prisilnu naplatu duga pljenidbom imovine. Prije toga je na istom mjestu, prema navodima iz zapisnika, poslovala firma “Prestiž” u vlasništvu brata Jerka Vicana, koja je izvršila prenos imovine na „Bavipp“. I ona je bila poreski dužnik – tada oko 250.000 maraka.

Dovoljno ilustrativan podatak o radu „Bavippa“ je i izjava knjigovođe, koji je inspektorima priznao da „više ne vodi poslovne knjige, jer se vlasnik bavi sumnjivim poslovima“. Vlasnik „Bavippa“ Jerko Vican osoba je poznata iz crnih hronika. Hapsila ga je i policija Hrvatske još 2008. zbog sumnje u šverc cigaretama.

No, Vican je zaštićen od eventualnog hapšenja, uz svesrdnu pomoć HDZ-ovog direktora UIO Mire Džakule. On je pronašao jednostavno rješenje. Inspektora koji je kontrolisao „Bavipp“ iz Mostara je premjestio na rad u Tuzlu, a oni koji su nastavili kontrolu sve su “ispeglali”. Sud je naknadno presudio da je premještaj bio nezakonit, ali nakon toga Džakula inspektora rapoređuje u Sarajevo.

Navedeni inspektor UIO uporedo je od APIK-a tražio status prijavitelja korupcije. No, tu se još jednom pokazala besmislenost postojanja ove na papiru dobro zamišljene institucije, koja je takav status do sada dala samo za osam osoba!?

Tadašnji direktor Hasim Šabotić nije prihvatao zahtjev. Ipak, možda je bilo bolje reći da zahtjev nije prihvatao Dragan Bašević. Prema izvorima Žurnala, Bašević je slovio kao glavni Šabotićev savjetnik. Ovaj kadar sokolačkog načelnika Bjelice može sebi priuštiti i da fizički atakuje na kolegu ispred agencije, potom to prizna policiji, plati prekršajnu kaznu, a sve bez logične i disciplinske prijave.

Bašević se nadao da bi mogao dobiti poziciju zamjenika direktora APIK-a iz reda srpskog naroda. Izbor je blokirao HDZ, jer nije dopuštao imenovanje kadrova SDS-a. Bašević se nadao i da bi mentor Bjelica mogao (konačno) paktirati sa SNSD-om i potom njemu objezbjediti poziciju. Na posljednjim izborima stvar je sam uzeo u svoje ruke.

(zurnal.info)