POD POKROVITELJSTVOM SENAIDA MEMIĆA:Bahreinska firma na nacionalnom spomeniku BiH gradi stanove i šoping centar
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

POD POKROVITELJSTVOM SENAIDA MEMIĆA: Bahreinska firma na nacionalnom spomeniku BiH gradi stanove i šoping centar

Dok Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine odlučuje o zahtjevu Općine Ilidža o brisanju većeg dijela Prahistorijskog naselja Butmir sa liste nacionalnih spomenika, gradnja na nacionalnom spomeniku odavno je u toku. Pod pokroviteljstvom načelnika Senaida Memića bahreinski investitori grade stambeno poslovni prostor

Bahreinska firma na nacionalnom spomeniku BiH gradi stanove i šoping centar
FOTO: Adi Kebo

Kako se u Bosni i Hercegovini čuvaju nacionalni spomenici najbolji primjer je Općina Ilidža. Umjesto “šljunkare” kako načelnik ove općine Senaid Memić naziva Arheloško područje- prahistorijsko naselje Butmir gradit će se luksuzno naselje River Walk.

Na, još uvijek, nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine bahreinska firma "M-Investment Group" gradi  159 luksuznih stanova, tržni centar, sportski centar i bazen. Sve ove luksuzne objekte bahreinski investitori grade pod pokroviteljstvom Senaida Memića, kako je pisalo na tabli unutar gradilišta.

(NE)OBAVIJEŠTENA JAVNOST

Vlasnik parcele, koja se nalazi u sklopu nacionalnog spomenika bio je Kemal Marić iz Mostara. Polovinom 2016. godine Marić osniva firmu "M-Investment Group". U vlasništvo firme prelazi i parcela koja se nalazi na nacionalnom spomeniku BiH. Potom krajem decembra 2016. godine Općina Ilidža šalje zahtjev za brisanje sa liste nacionalnih spomenika većeg dijela parcela koje se nalaze u sklopu nacionalnog spomenika BiH.
Početkom marta 2017. godine Marić prodaje firmu osmorici bahreinskih investitora. Novi vlasnici firme i zemljišta su Abdulhusain Khaul Murtadha Dewani, Abdulhameed Mohamed Hasan Dawani, Kahem Jawad Jasim Allaith, Ahmed Saleh Mulu Ahmed Alnoaimi, Abbas Vusuf Ahmed Abdulla, Sayed Najeeb Isa Marzooq Alkhabbaz, Sayed Saeed Isa Marzooq AlkhabbazSayed Ahmed Isa Marzooq Marzooq.

Početkom 2018. godine novi vlasnici zemljišta počinju sa gradnjom dok Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika zajedno sa Općinom Ilidža organizuje “prezentaciju” koja je u stvarnosti javna rasprava o izmjenama Odluke o proglašenju nacionalnog spomenika arheološkog nalazišta Prahistorijsko naselje Butmir. Dok bahreinski ” investitori” grade na nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine i to pod pokroviteljstvom načelnika Memića, Komisija i Općina prezentiraju javnosti prijedlog izmjene i dopune Odluke kojom će smanjiti nacionalni spomenik sa 65 na osam hektara. Načelnik Memić otišao je korak dalje pa je nakon “prezentacije” u intervju za portal source.ba rekao da nacionalni spomenik neće biti osam već oko četiri hektara. Od “prezentacije” Komisije prošlo je već skoro četiri mjeseca.

Odluka o brisanju većeg dijela nacionalnog spomenika još uvijek nije  objavljena u Službenom glasniku BiH. A izgradnja stambeno- poslovnog prostora već je došla do petog sprata.“Projekat pod nazivom “River Walk" proteže se na površini od 6805 m², a nakon izgradnje sadržavat će 28306 m² stambenog i poslovnog prostora. Pored stambenog poslovnog prostora planirana je i izgradnja podzemnih garaža”, navedeno je u promotivnom tekstu ove firme na portalu Klix.

Iz M-Investment Group za Žurnal kratko su rekli da imaju sve neophodne dozvole za gradnju. Za informacije o tome kako su dobili te dozvole javit će se kada vlasnik odobri da mogu govoriti za medije.

I dok čekamo bahreinske investitore da objasne javnosti kako su dobili dozvole da grade na nacionalnom spomeniku, podsjetimo na izjavu načelnika Memića od prije par mjeseci: "Dozvole su u proceduri".

Bez obzira na činjenicu da je inspekcija obustavila radove, gradnja je nastavljena, a da će bez problema biti i završena najbolje pokazuje odgovor Zijada Halilovića, stručnog saradnika za historiju u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BIH iz aprila ove godine.

Ne vidim način da zaustavimo sada to”, kratko je objasnio Halilović.

(zurnal.info)